O noua bulibaseala a cardului de sanatate

18 septembrie 2015 | 0 comentarii |

UPDATE 13,20: Dupa mai bine de cinci ore, sistemul a fost deblocat.

Sistemul electronic al acestui instrument de validare a serviciilor de sanatate s-a blocat in aceasta dimineata, iar pacientii nu au putut fi consultati si nici nu-si pot ridica medicamentele din farmacii.

 

Dr. Angela Mazdrag

Dr. Angela Mazdrag

Nu a trecut decat o jumatate de luna de cand  cardul de sanatate a a devenit obligatoriu, si iata ca sistemul care asigura functionarea acestuia s-a blocat. In aceasta dimineata, sistemul electronic al cardului s-a blocat, incepand cu ora 7:00. Medicii, care s-au mai confruntat cu astfel de probleme si nu li s-au decontat anumite servicii acordate pacientilor, au fost nevoiti sa acorde servicii medicale doar in urgenta si copiilor, care nu au nevoie de validarea cu cardul, rugandu-i pe ceilalti bolnavi sa astepte o eventuala remediere a problemei sau sa se reprogrameze. „Astazi, inca de la ora 7:00, sistemul a fost nefunctional, cardul nu poate fi validat, la introducerea acestuia apare mesajul „card invalid”. Nu este prima data cand exista probleme in sistem, dupa 1 septembrie, mai ales vinerea dupa-amiaza. Nu de putine ori, cei care acordam servicii medicale vinerea dupa-amiaza suntem nevoiti sa validam serviciile sambata, pentru a nu trece cele 72 de ore in care se pot valida. Chiar si asa, au existat cazuri in care serviciul a fost acordat cu cardul, acceptat, dar la plata nu a fost validat, desi el a ramas in calculator, pentru ca sistemul l-a confirmat. Acum situatia a fost insa una generala, in toata tara”, a precizat dr. Angela Mazdrag, presedintele Patronatului Mediiclor de Familie.

 

Farmacist Razvan Prisada

Farmacist Razvan Prisada

Si mai grav, chiar daca unii medici si-au asumat riscul de a nu li se deconta serviciile si au consultat pacientii, asa cum le-a cerut presedintele CNAS Vasile Ciurchea, si le-au eliberat  retete, odata ajunsi la farmacie, pacientii nu si-au putut lua medicamentele decat contra-cost.

Din aceasta dimineata, cardul de sanatate nu a putut fi folosit pentru eliberarea retetelor, asa ca nu s-au putut elibera medicamente decat in cazurile speciale prevazute in contract. Chiar am trimis colegilor din judet un mesaj prin care le-am reamintit ca in cazul copiilor, spre exemplu, se pot elibera medicamentele pe baza datelor din actul de identitate al imputernicitului (parintelui). De asemenea, se pot elibera medicamente celor care au refuzat cardul si primesc servicii pe baza adeverintei de asigurat, asa ca macar acesti pacienti au putut fi rezolvati. Parerea mea este ca CNAS ar fi trebuit sa emita un document care sa fie transmis tuturor caselor judetene si, respectiv, medicilor si farmacistilor, prin care sa se mentioneze ca serviciile de sanatate acordate astazi vor fi validate cu sau fara cardul de sanatate”, a precizat farmacist Razvan Prisada, presedintele Colegiului Farmacistilor Buzau.

 

Vasile Ciurchea, presedinte CNAS

Vasile Ciurchea, presedinte CNAS

Solicitarea presedintelui Vasile Ciurchea, de a se acorda servicii chiar daca nu se poate folosi cardul, este contestata de medici si farmacisti. Preşedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate a afirmat pe un post central de televiziune ca medicii trebuie sa acorde consultantii chiar daca primesc aceea eroare data de cardul de sanatate.

In momentul in care ajungi in cabinetul unui furnizor de servicii medicale, introduci cardul si PIN-ul. Chiar daca pe ecran ti-a aparut o eroare, amprenta de timp si loc ramane acolo. Dupa aceea se acorda consultaţia, iar serviciul medical este validat in sistem in urmatoarele 72 de ore”, a afirmat acesta. „Problema a aparut la 7 dimineata. O remediem si vom anunta cand am rezolvat-o si ca serviciile pot fi validate in sistem. Servicile acordate nu vor fi pierdute, iar pacientul nu poate fi refuzat din această cauza”, a explicat Vasile Ciurchea, mentionand ca problema este „o defectiune la semnatura certificatului, nu la card”, iar problema va fi remediata intr-un timp foarte scurt.

Au trecut insa de atunci cateva ore bune, iar problema nu a fost remediata. Mai mult, medicii si farmacistii spun ca tocmai eroarea mentionata de presedintele CNAS este problema, pentru ca daca nu este luata semnatura in sistem, nu poate identificata persoana careia i s-a acordat serviciul si este putin probabil sa se valideze servicii care nu se stie cui au fost acordate.

 

card-medicMedicii si farmacistii apreciaza ca o declaratie facuta pe un post de televiziune nu poate tine loc de act oficial si nu asigura furnizorul de servicii medicale ca acestea i se vor valida, pentru ca el nu are cum sa probeze acest fapt. Furnizorii de servicii s-au mai confruntat cu situatii in care li s-au invalidat servicii efectuate, din cauza unor erori de sistem, asa ca  nu mai sunt dispusi sa munceasca si sa fie si buni de plata.

In sistem apara mentiunea „card invalid” nu „sistem nefunctional” sau „eroare sistem” – caz in care s-ar putea printa aceasta avertizare si s-ar putea certifica efectuarea actului medical, asa cum se intampla in cazul tinerilor de 18 ani carora inca nu li s-a emis cadrul de sanatate”, a mai spus Razvan Prisada.

Mai mult, in aceasta perioada chiar aceste servicii, acordate fara card, intre 1 mai si 1 septembrie, sunt verificate de comisiile Caselor de Asigurari si DSP-urilor din toata tara si nimeni nu mai vrea sa-si asume riscuri.

 

card- de- sanatateProblema nu este deloc una derizorie, mai ales ca se intampla la inceput de weekend, iar in cazurile unor bolnavi acuti care ar putea fi tarati ambulatoriu, nu se pot elibera medicamentele in regim compensat. Asta inseamna fie ca bolnavii isi vor cumpara medicamentele de care au nevoie, ceea ce pentru multi este imposibil, ori ajung cu totii in spital, ori risca sa nu-si ia medicamentele in aceste zile, ceea ce in anumite afectiuni ar putea insemna ca tratamentele facute pana la acest moment vor deveni ineficiente si bolile se vor agrava sau chiar le vor pune viata in pericol unora dintre bolnavi.

Cardul de sanatate se elibereaza automat, pentru cetatenii romani, la implinirea varstei de 18 ani sau la dobandirea calitatii de asigurat si a devenit obligatoriu de la 1 septembrie, desi aproximativ 300.000 de asigurati nu au intrat inca in posesia documentului prin care se valideaza serviciile medicale.

Furnizorii de servici medicale trebuie sa verifice calitatea de asigurat si situatia cardului de sanatate pe site-ul CNAS.

Asiguratii care si-au pierdut sau deteriorat cardul trebuie sa solicite altul, la casa de asigurari de care apartine, unde va depune o cerere pentru eliberarea unui duplicat si plateste 15,5 lei, documentul fiindu-i remis prin Posta, la domiciliu.


Categorii: Actual, C.A.S., Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*