O noua campanie de educatie perinatala, in cadrul Programului SAMAS

8 septembrie 2015 | 0 comentarii |

Peste 1.000 de femei provenind din medii defavorizate vor beneficia de consiliere timp de sase luni din partea educatorilor perinatali special formati in acest sens.

 

cursIn urma cu doi ani, Fundatia Crucea Alba in colaborare cu Crucea Rosie si Nutricia, au demarat Programul de Sanatate pentru Mame si Sugari, SAMAS, care a debutat la Buzau, formand astfel prima retea de asistenti perinatali din Romania, care furnizeaza cursuri, consiliere si suport gravidelor si mamelor pe perioada primelor 1.000 de zile de viata ale copilului, de la inceputul sarcinii si pana cand acesta implineste doi ani. Totodata, in cadrul programului se organizeaza si cursuri speciale de formare a asistentilor perinatali, destinate asistentelor si moaselor care doresc sa isi obtina astfel o calificare in plus.

Afost creata totodata si asociatia SAMAS, care se ocupa de bunul mers al programului, iar activitatea desfasurata pe parcursul celor doi ani scursi de la demararea programului demonstreaza ca lucrurile merg intr-o directie buna.

Potrivit unui comunicat al asociatiei, zilele acestea se va da startul unei noi campanii adredsate de aceasta data femeilor care provin din medii defavorizate, urmand a se desfasura in municipiul Bucuresti precum si in orasele Bistrita, Constanta, Drobeta Turnu Severin, Focsani, Medgidia, Pitesti si Targu Mures.

 

alaptat mama saracaBeneficiarele acestei noi campanii vor fi peste 1.000 de femei  din familii cu venituri modeste, victime ale violentei in familie, mame sub 18 ani, femei aflate in case de protectie sau centre de ingrijire acopilului precum si cele aflate in diferite situatii de risc. Timp de sase luni, beneficiarele acestui program vor fi instruite de educatorii perinatali SAMAS prin cursuri individuale sau de grup despre sarcina, nastere normala si medicalizata, alaptare, diversificare, ingrijirea bebelusului, recuperare abdo-perineala si sisteme de purtare a bebelusilor. Scopul principal urmarit prin desfasurarea acestor actiuni este cresterea ratei de alaptare exclusiva pentru cel putin sase luni si facilitarea accesului la pregatirea pentru nastere, realizata de educatori perinatali certificati, in conditiile in care, conform celor mai noi statistici, Romania are cea mai mica rata de alaptare exclusiva la san din UE, mai precis 12 la suta, fata de 30 la suta, atat cate este media la nivel european. In acelasi timp si durata medie a alăptării exclusive a scazut de la 3,9 luni, în 2004, la 2,43 de luni, în 2011.

 

Ana Maita

Ana Maita

In comunicatul de presa remis de SAMAS, vicepresedintele asociatiei, Ana Maita, arata care este motivul pentru care femeile provenind din medii defavorizate au fost alese ca beneficiare ale acestei campanii. „Statisticile nationale arata ca aceste situatii dificile de viata sunt cele care genereaza cele mai multe cazuri de mortalitate si morbiditate materna si infantila. O buna parte dintre aceste probleme ar putea fi insa rezolvate daca femeile aflate in perioada maternitatii ar fi informate cu privire la ingrijirea in sarcina si pregatirea pentru nastere, precum si nutritia sanatoasa, a lor si a bebelusului, si ar accesa la timp sistemul de ingrijiri de sanatate”, a declarat aceasta, adaugand ca bugetul alocat acestor activitati va fi de 40.000 de euro.

La randul sau, medicul Iosif Niculescu, specialist in Obstetrica-Ginecologie, spune ca „in practica obstetricala observam dintotdeauna o asociere intre statutul social al pacientelor si patologia obstetricala majora. In cazul persoanelor cu un statut social scazut exista o intarziere in prezentarea la doctor, o lipsa a masurilor profilactice, in foarte multe situatii, acces limitat la apa si, implicit, o igiena deficitara. Nasterea prematura este de doua-trei ori mai mare in cadrul acestui segment de populatie. Dincolo de calitatea serviciilor medicale, este insa de o reala importanta sa identificam segmentul de populatie cu probleme sociale majore ii sa promovam un program educational, exact acolo unde este mai mare nevoie de el”.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*