O noua campanie gratuita pentru depistarea astmului

Actiunea derulata de Societatea Romana de Pneumologie a ajuns la cea de-a VIII-a editie, fiind programata pentru week-end-ul viitor.

 

Prevalenta este in crestere

Prevalenta este in crestere

Una dintre principalele activitati pe care Societatea Romana de Pneumologie le desfasoara cu regularitate de cativa ani este si campania de testare gratuita pentru depistarea astmului, anul acesta fiind anuntata cea de-a VIII-a editie a acestui eveniment. Anuntul a fost facut in cadrul unei conferinte de presa de medicul pneumolog Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie, care a precizat ca actiunea este programata pentru week-end-ul viitor, in zilele de sambata si duminica, 21 si 22 mai.  Campania este organizata anual pentru a marca Ziua Internationala a Astmului, care se sarbatoreste pe 7 mai.  Anul acesta, organizatorii spun ca au amanat cu cateva zile actiunea din cauza vremii nefavorabile anuntate pentru acest sfarsit de saptamana, tinand cont de faptul ca evenimentul se desfasoara in aer liber.

Campania se va desfasura ca de obicei, in locul deja consacrat, in Parcul Tineretului din Capitala, unde dr. Florin Mihaltan a anuntat ca toti cei care vor dori sa se testeze vor beneficia de o spirometrie efectuata gratuit, aceasta fiind principala metoda prin care se depisteaza astmul.

 

Dr. Florin Mihaltan

Dr. Florin Mihaltan

Referindu-se la incidenta acestei boli in Romania, medicul pneumolog a precizat ca aceasta se situeaza undeva intre 4 si 6%, estimandu-se ca numarul celor care sufera de aceasta afectiune este cuprins intre 800.000 si un milion de persoane. Nu sunt cunoscute date exacte in acest sens pentru ca nu exista la acest moment un program national de astm si nimeni nu a tinut o evidenta precisa a cazurilor. Primele cifre corecte ar urma sa fie comunicate anul viitor, dupa ce Societatea Romana de Pneumologie va finaliza un studiu pe care planuieste sa il demareze spre sfarsitul lui 2016, in scopul stabilirii numarului exact de pacienti astmatici. „In Romania, incidenta este de 4-6%, se estimeaza ca sunt intre 800.000 si 1.000.000 de cazuri de astm. Este o boala inflamatorie. Incidenta astmului creste foarte mult in tarile industrializate. Astmul afecteaza mai mult de 300.000.000 de oameni in toata lumea si este cea mai raspandita boala cronica printre copii. Doar in Europa, 30.000.000 de persoane sufera din cauza astmului. In Europa, 1 din 4 pacienti a avut cel putin o criza de astm atat de severa incat nu a putut nici macar sa ceara ajutor. In Europa de Vest, o persoana moare din cauza astmului in fiecare ora”, a mai declarat medicul pneumolog, in cadrul conferintei.

 

spirometrie plamaniAstmul este o boala cronica de plamani, caracterizata prin probleme recurente de respiratie si prin simptome ca lipsa de aer, respiratie suieratoare, senzatie de apasare in piept si tuse. Afectiunea nu poate fi vindecata, dar cei diagnosticati cu astm pot duce o viata normala, activa, daca respecta cateva reguli simple, mai exact daca  iau medicamentele prescrise de medic, merg la controale periodice, nu fumeaza, se feresc de polen, praf si par de animale, invata sa isi dea seama cand astmul lor se agraveaza si cum trebuie sa reactioneze.

Facand referire si la Legea antifumat intrata in vigoare la jumatatea lunii martie, dr. Mihaltan a declarat ca aceasta s-a dovedit eficienta si in ceea ce-i priveste pe bolnavii de astm, prin prisma faptului ca s-a redus cu 16 la suta numarul de pacienti romani care se internau pentru crize de astm in urma implementarii acestei legi.

In final, medicul a reamintit cateva recomandari de care trebuie sa tina seama persoanele care sufera de astm, spunand ca trebuie evite factorii de risc si sa renunte la animalele de companie, la fumat, sa nu foloseasca deodorante puternice din gama sapunurilor, sampoanelor, parfumurilor sau deodorantelor de camera. Totodata, cei care au astm trebuie sa scoata din camera toate covoarele, pernele si fotoliile suplimentare, sa spele des cearsafurile si paturile, in apa fierbinte, apoi sa le lase sa se usuce la soare si sa le aeriseasca des.

 


Adaugati un comentariu


 

*