O noua donatie de 26.000 de euro pentru salvarea bebelusilor, de la Salvati Copiii

Beneficiar a fost de aceasta data maternitatea spitalului Sfantul Pantelimon, care a primit un incubator performant si o masa radianta cu sistem de resuscitare pentru nou-nascuti.

 

Spitalul Sfantul Pantelimon

Spitalul Sfantul Pantelimon

La jumatatea acestei saptamani, organizatia Salvati Copiii a facut un nou pas in demersurile sale umanitare avand ca scop reducerea ratei mortalitatii infantile in Romania, demersuri ce se materializeaza prin achizitionarea de aparatura performanta care este donata maternitatilor din tara. Pentru anul in curs, Salvati Copiii si-a propus sa doteze cu aparatura inca 25 de maternitati din tara, fondurile necesare provenind din donatii obtinute in urma unor campanii sau din redirectionarea a 20 la suta din impozitul pe profit a firmelor care doresc sa sprijine organizatia umanitara in demersurile sale, precum si a 2 la suta din impozitul pe venit al celor care vor sa ajute.

Recent, Salvati Copiii a reusit strangerea a inca 26.000 de euro, suma necesara pentru achizitionarea unui incubator performant si a unei mese radiante cu sistem de resuscitare pentru nou-nascuti, dispozitive de care maternitatea spitalului Sfantul Pantelimon din Capitala avea mare nevoie. Aparatura a fost achizitionata din banii stransi de fundatie si donata la jumatatea acestei saptamani spitalului bucurestean, ai carui medici au apreciat in mod desosebit gestul.

 

salvati copiiiAparatele au ajuns in dotarera sectiei de Neonatologie, al carei sef, medicul Gheorghita Sardescu, a multumit pentru donatie, precizand ca niciodata, dispozitivele de acest gen nu sunt prea multe intr-o astfel de sectie. „Este vorba de o masa radianta cu modul de resuscitare, care este, de fapt, si un incubator deschis pe care noi il folosim in terapie intensiva, unde putem monitoriza continuu copilul si un incubator inchis, tot de inalta performanta, care are si o capacitate prin care putem ingriji chiar si gemeni. Acestea sunt aparate de baza cu care noi putem salva acesti copii prematuri. Atunci cand spunem ca avem suficiente aparate medicale, sa stiti ca nu este realitatea, pentru ca atunci cand avem un alt aparat liber, imediat apare un alt copil care are nevoie. Orice aparat care vine isi gaseste utilitatea imediat. Suntem nevoiti, din cauza lipsei aparaturii medicale, sa refuzam transferurile copiilor nascuti in jurul Bucurestiului”, a precizat medicul neonatolog.

 

salvati copiiiLa randul sau, Gabriela Alexandrescu, presedintele executiv al organizatiei umanitare a reamintit ca aceste donatii nu pot fi facute fara sprijinul celor care doresc sa se alture cauzei. Aceasta a precizat ca toti cei care doresc sa sprijine maternitatile din Romania o pot face prin redirectionarea catre acestea a celor doua procente din impozitul pe venit, sau in cazul companiilor, a impozitului pe profit. „Banii astfel stransi sunt folositi in mod direct pentru a asigura supravietuirea celor mici. Este greu sa accepti faptul ca ai fi putut salva un nou-nascut, dar nu ai facut-o. Nu este nevoie de mai mult decat un strop de energie pentru a face bine. Salvarea vietii unui nou-nascut depinde de cele mai multe ori de asistenta medicala performanta. Medicii pot face minuni, dar au nevoie si de efortul si implicarea noastra. Salvati Copiii si-a asumat sprijinirea maternitatilor, prin dotarea acestora cu aparatura medicala, pentru ca este o urgenta si ar trebui sa devina o prioritate pentru politicile publice” a declarat Gabriel Alexandrescu.

 

Gasbriela Alexandrescu

Gasbriela Alexandrescu

 Prin campania de reducere a mortalitaţii infantile inceputa de Salvati Copiii in urma cu patru ani s-au investit pana la finele lui 2015 7,3 milioane de lei in dotarea cu echipamente medicale performante a 58 de maternitati si sectii de nou-nascuti din 34 de judete ale tarii. De asemenea, in cadrul programului, 18.900 de mame, gravide si copii din 31 de comunitati defavorizate au primit suport medical si material.

In ciuda tuturor acestor eforturi, Romania se mentine pe primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste mortalitatea infantila, cu o rata de 8,8 decese la 1.000 de nou-nascuti vii. Datele arata ca 1.628 de copii mai mici de un an au murit in 2014 in spitalele din Romania, iar lipsa aparaturii se numara printre principalele cauze. „La fiecare 5 ore, un copil mai mic de un an pierde lupta pentru viata. In consecinta, si in 2015, tara noastra s-a mentinut pe primul loc in Uniunea Europeana, cu o rata a mortalitatii infantile de 8,8 decese la 1.000 de copii nascuti vii, cauza principala fiind nasterile premature”, a mai declarat presedintele Salvati Copiii.

 


Adaugati un comentariu


 

*