O noua donatie facuta de organizatia Salvati Copiii, in beneficiul copiilor nascuti prematur

27 septembrie 2017 | 0 comentarii |

Maternitatea Cantacuzino din Capitala a primit in dotare un incubator performant, dotat cu modul de resuscitare.

 

In urma cu aproape sase ani, organizatia Salvati Copiii a lansat un amplu program national ce viza dotarea maternitatilor si a sectiilor de Neonatologie din spitale cu aparatura necesara acordarii ingrijirilor specifice copiilor veniti pe lume inainte de termen sau cu probleme de sanatate. Scopul propus era reducerea ratei mortalitatii infantile, iar acest demers depindea foarte mult de dotarile pe care maternitatile trebuie sa le aiba pentru a le da sanse la viata acestor prematuri. Cum astfel de dotari lipseau, sau erau insuficiente in majoritatea maternitatilor din tara, rata mortalitatii infantile in Romania era cea mai ridicata din Europa, iar reprezentantii organizatiei umanitare au decis sa demareze o ampla campanie de strangere de fonduri in vederea achizitiei de aparatura care sa fie donata matrenitatilor si sectiilor de Neonatologie din tara.

Prima unitate medicala care a beneficiat de o donatie in cadrul acestui program a fost maternitatea Cantacuzino din Capitala, ulterior, unitatea primind si alte donatii constand in echipamente a caror valoare depaseste 185.000 de euro.

Cea mai recenta doantie facuta de Salvati Copiii a ajuns saptamana aceasta tot la maternitatea bucuresteana, constand in cel mai performant model de incubator pentru prematuri,  ce poate fi folosit si ca masa radianta, cu modul de resuscitare.

 

Dispozitivul a costat 29.000 de euro si a fost achizitionat de organizatia umanitara cu fonduri stranse din donatii, cu sprijinul Cora Sun Plaza. Incubatorul a fost donat unitatii medicale in cursul aceste saptamanai, ocazie cu care Gabriela Alexandrescu, presedintele executiv al organizatiei, a facut o scurta rememorare a celor sase ani scursi de la demararea programului de dotare a maternitatilor din tara. „In cei sase ani de derulare a acestui proiect, am vazut adevarate drame in maternitati, unde medicii nu puteau salva un copil nascut prematur, pentru ca le lipsea un ventilator de suport respirator, un ecograf performant, un incubator. Am vazut cu ochii nostri cum un incubator face diferenta reala dintre moarte si viata si cum dotarea unei maternitati scade considerabil rata mortalitatii infantile. Acest incubator ultra-performant contribuie decisiv la supravietuirea prematurilor care vin pe lume atat de vulnerabili, de multe ori cantarind sub 1.000 de grame, dar cu o vointa incredibila de a trai”, a declarat aceasta.

 

In ultimii sase ani, Salvati Copiii a investit peste trei milioane de euro in dotarea a 76 de maternitati si sectii de nou-nascuti din 38 de judete ale tarii, cu aproximativ 370 de echipamente medicale, care au ajutat la supravietuirea a peste 31.000 de copii. Chiar si asa, echipamentele medicale insuficiente reprezinta in continuare o problema frecventa maternitatile din Romania. Conform datelor din analiza Salvati Copiii, privind situatia maternitatilor din Romania, 13% dintre maternitatile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-nascutii prematuri, 56% dintre maternitatile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator si 14% dintre maternitatile de nivel III au o singura masa de reanimare pentru copii.

Maternitatea Cantacuzino este o unitate medicala de nivel III, care trateaza cazuri extrem de grave de prematuri din Bucuresti si din toata zona de sud a tarii, ceea ce face ca rata de cazuri ingrijite in sectia de terapie intensiva sa fie de 22,7%, dubla fata de media nationala. Numai in 2016, in maternitate au avut loc 1.787 de nasteri, dintre care 404 premature.

In acest an, unitatea medicala a primit din partea organizatiei Salvati Copiii si patru sonde ecografice performante in valoare de 7.600 de euro, pentru monitorizarea sarcinilor si depistarea cat mai precisa a complicatiilor care pot aparea.


Adaugati un comentariu


 

*