O nouă ediție a taberei de medicină de urgență se pregătește de start

Evenimentul are loc în munții Bihorului și este adresat studenților mediciniști dornici să învețe să salveze vieți în condiții vitrege.

 

O inițiativă a unui student și a unui proaspăt angajat – la acea vreme – al Facultății de Medicină și Farmacie de la Oradea s-a transformat într-un eveniment de tradiție, care anul acesta a ajuns la cea de-a 21-a ediție. Este o acțiune foarte populară în rândul studenților mediciniști din toată țara, concurența pentru unul din cele 60 de locuri puse la dispoziție fiind la fel de acerbă ca admiterea la facultate. Este vorba de Tabăra de Medicină de Urgență  Medical Andventure School in Holiday MASH, inițialele amintind de celebrul serial de la sfârșitul anilor ’70 ai căror protagoniști sunt medicii și asistentele dintr-un spital de campanie al armatei americane, în timpul războiului din Coreea.

Fondatorii taberei sunt medicul Mircea Şandor, director al Spitalului CFR Oradea, medicul Hadrian Borcea, șeful UPU-SMURD Bihor, dr. Lucian Nistor, consilier tehnic în cadrul Serviciului Judeţean Salvamont Salvaspeo şi medicul urolog Mihail Berechet.

Aceștia au anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că cea de-a 18-a ediție a taberei este gata de start, evenimentul urmând să aibă loc în perioada 2-9 august, pe platoul Glăvoi din munții Apuseni

 

Alături de medicii instructori, la tabără vor participa 60 de studenși mediciniști din toată țara, care se vor instrui, timp de o săptămână, învățând să intervină în condiții vitrege și sub presiunea timpului, pentru salvarea de vieți.

În cadrul conferinței de presă, dr. Hadrian Borcea, șeful UPU-SMURD Bihor, a declarat că „prin intermediul acestei tabere, încercăm să-i scoatem pe viitorii medici din zona de confort a oraşului şi să-i învăţăm să salveze vieţi în condiţii vitrege”.

La fel ca și în anii precedenți, în tabără vor susţine cursuri şi demonstraţii lectori din toată ţara, dar şi reprezentanţii Serviciului Judeţean Salvamont Salvaspeo.Studenţii vor învăţa că a fi medic sau salvator, care lucrează pe munte. Înseamnă abordarea unor tehnici şi metode variate, cu o logistică limitată. Se vor face demonstraţii de salvare montană, speologică, dar vom educa participanţii şi din punct de vedere ecologic”, a explicat medicul Lucian Nistor.

 

Cum spuneam, tabăra a devenit extrem de populară în rândul studenților mediciniști, organizatorii precizând că și în acest an, cele 60 de locuri disponibile s-au ocupat în doar trei zile de la deschiderea înscrierilor. Selecţia s-a făcut în baza unor punctaje care ţin cont de nivelul de cunoştinţe, dacă studenții au lucrat sau lucrează în Serviciul de Urgenţă, precum și de alte aspecte.

Participanţii vor fi împărţiţi în grupe şi vor participa în fiecare zi la ateliere, chiar şi pe timp de noapte, căci, după cum spun organizatorii, una dintre lecţii se va ține după lăsarea serii. „Practic, vor fi puşi în situaţia să petreacă noaptea în pădure. Vor învăţa să gestioneze situaţia, ce trebuie să facă”, a precizat  medicul Mihail Berechet.

Ultima zi va fi rezervată concursului, care va ţine 5-6 ore, perioadă în care studenţii vor avea de parcurs un traseu cu dificultate medie, cu mai multe puncte de verificare a cunoştinţelor şi a calităţilor practice dobândite. Premiile acordate câștigătorilor vor consta în aparatură medicală și alte accesorii care le vor fi utile acestora, în cazul în care vor continua să activeze în domeniul medicinei de urgenţă.

 


Adaugati un comentariu


 

*