O noua ipoteza cu privire la cauzele aparitiei maladiei Alzheimer

O echipa de cercetatori sustine ca o mutatie genetica prezenta la unele celule din creier ar putea declansa boala.

 

Alzheimer este o boala degenerativa care progreseaza lent si afecteaza peste 35 de milioane de oameni in lume. Medicii si cercetatorii fac eforturi uriase pentru a gasi un leac pentru maladia Alzheimer, considerata una dintre cele mai mari amenintari medicale si sociale ale secolului 21. Specialistii spun ca aceasta boala are legatura cu cromozomii 1, 14 si 21 (trisomia 21 reprezinta cauza sindromului Down), dar pot exista si alte legaturi cromozomiale.

O echipa de oameni de stiinta americani de la Universitatea de Stat din Arizona si de la Institutul pentru Cercetari in Genomica Translationala a descoperit recent ca o mutatie a unei gene prezenta in anumite celule specifice din creierul uman, numite microgliale, poate fi asociata cu boala Alzheimer.

Mutatia unei gene numita ANK1 a fost observata in trei tipuri de celule specifice –  microgliale, astrocite si neuroni hipocampali –  din creierul pacientilor cu boala Alzheimer. Aceasta mutatie a fost identificata utilizand o metoda de izolare celulara de mare precizie, cercetatorii descoperind astfel ca alterarea expresiei genice isi are originea in microglia, un tip de celula imunitara ce se gaseste in creier si in sistemul nervos central.

In cadrul unor studii anterioare, ANK1 a fost identificata drept un factor de risc pentru dezvoltarea bolii Alzheimer, cea mai comuna cauza a dementei,  insa, nu s-a putut identifica clasa celulelor ce ar putea fi responsabile de o astfel de asociere.

 

Noua cercetare demonstreaza ca in hipocamp, o structura cu o forma asemanatoare unui calut de mare, responsabila de memorie, ANK1 este de patru ori mai prezenta in celulele microgliale ale pacientilor cu boala Alzheimer. Celulele microgliale sunt un tip de celule imunitare care se gasesc in creier si au rolul de a regla procesul inflamator de la nivelul creierului ce caracterizeaza primele stadii ale aparitiei bolii Alzheimer, se arata in studiu.

Boala Alzheimer este o tulburare ireversibila, progresiva, a creierului care distruge treptat memoria si capacitatea de gandire si in final capacitatea de a efectua sarcini simple.  In cazul majoritatii oamenilor cu Alzheimer, simptomele apar mai intai la jumatatea varstei de 60 de ani.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, boala Alzheimer ar putea fi cauza a 60-70% dintre cazurile de dementa. La nivel mondial, peste 35,5 milioane de persoane sufera de Alzheimer sau alte forme de dementa.

Anual, la nivel global, apar 7,7 milioane de cazuri noi, unul la fiecare patru secunde. In Europa, numarul persoanelor care sufera de dementa este estimate la 9,9 milioane, adica 28% din totalul la nivel mondial, iar anual se inregistreaza 14-15.000 de cazuri noi. Aproape 300.000 de persoane din Romania sunt diagnosticate cu Alzheimer, insa numarul bolnavilor este mult mai mare, sustin specialistii.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*