O noua metoda de tratare a pacientilor cu artroza

Pacientii cu artroze inoperabile pot beneficia, astfel, printr-o interventie minim invaziva, care nu presupune riscuri majore si nici nu necesita spitalizare.

 

Dr. Ovidiu Palea

Dr. Ovidiu Palea

Pacientii romani care sufera de artroza si nu pot fi operati vor putea sa scape de dureri printr-o procedura noua de tratament, implementata de curand pe plan international si preluata si de specialistii Centrului Medical ProVita, unitate medicala in care se practica in prezent aceasta terapie.

Dr. Ovidiu Palea, medic primar anestezie si terapie intensiva, a explicat ca noua metoda de tratament se adreseaza  pacientilor cu forme avansate de artroza, care nu mai raspund tratamentului clasic si nu pot fi supusi unor interventii chirurgicale, din cauza riscurilor prea mari datorate varstei sau altor probleme de sanatate. „Pacientii care se confrunta cu artroze avansate ajung, uneori, in stadiul in care nu mai raspund la infiltratii cu steroizi sau acid hialuronic si nu au alta alternativa decat operatia. Aceasta nu elimina complet durerile si, in plus, prezinta multe riscuri precum anestezia, infectia, sangerarea, durata operatiei si recuperarea post operatorie, foarte lunga si anevoioasa. Categoriile de persoane cu cele mai mari riscuri operatorii sunt diabeticii cardiali supraponderali, pacientii cu insuficienta renala sau cu varsta peste 70 de ani. Acestia se vad limitati la terapie medicamentoasa, care are insa un raspuns foarte limitat si multe efecte secundare severe. Sunt astfel condamnati la o viata cu handicap si multa suferinta”, a explicat medicul Ovidiu Palea.

 

operatie proteza de soldPentru aceste categorii de pacienti, in cadrul centrului medical privat se practica de curand ablatiile cu radiofrecventa a inervatiei senzoriale a articulatiei, o procedura minim invaziva ce presupune riscuri minime si rezultate foarte bune, ce imbunatatesc semnificativ calitatea vietii pacientilor. Aceasta procedura se face cu anestezie locala, sub ghidaj fluoroscopic si ecografic si consta in arderea selectiva a nervilor care transmit durerea de la articulatia afectata spre creier, permitandu-i pacientului sa se poata misca, sa poata functiona la un nivel de confort si fara medicatii sistemice. „Aceasta procedura este foarte noua si la nivel mondial, dincolo de faptul ca este o premiera pentru Romania, iar in anumite cazuri poate reprezenta singura solutie de tratament, ce poate imbunatati semnificativ nivelul de trai al pacientului. In plus, este si o procedura foarte confortabila pentru pacient, nu necesita spitalizare, dureaza aproximativ o ora si are minime riscuri interventionale”, mai spune dr. Palea.

 

poliartrita-bolnavArtroza este o afectiune degenerativa ce consta intr-o stare de uzura avansata a diverselor articulatii, avand ca rezultat deteriorarea acestora si uzura cartilajului respectiv. Aceasta afectiune se dezvolta dupa 30-35 ani, dar apare la 97% dintre persoanele de peste 60 de ani si reprezinta a doua cauza de invaliditate la persoanele peste 50 de ani.

Printre cele mai raspandite afectiuni de acest tip se situeaza artroza genunchiului, soldului, precum si cea a umarului. In tarile civilizate artroza genunchiului – gonartroza si cea a soldului – coxartoza, sunt considerate probleme nationale, pentru ca apar foarte frecvent si toti oamenii sunt afectati, mai devreme sau mai tarziu, de o forma mai usoara sau mai agresiva.

Uzura determinata de gonartroza poate debuta la orice varsta, in functie de anumiti factori favorizanti precum cei ereditari, sportul de performanta, obezitate, munca fizica grea, traumatisme, anomalii de ax congenitale sau dobandite. Persoanele care au cazuri de artroza in familie sunt mai predispuse sa dezvolte coxartroza. Riscurile sunt, de asemenea, prezente la persoanele in varsta, care sufera de obezitate sau a unor anomalii congenitale ori traumatisme precum fracturi de col femural sau luxatia traumatica a soldului.

Artroza umarului sau „umarul inghetat” are o evolutie progresiva si apare de cele mai multe ori din cauza inaintarii in varsta, ori ca urmare a unui traumatism puternic sau a unei boli congenitale.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*