O noua premiera in cardiochirurgie

Medicii Institutului C. C. Iliescu din Bucuresti au realizat primele implantari de valva aortica prntr-o metoda minim invaziva, starea pacientilor nepermitand o interventie clasica.

 

operatieMedicii cardiochirurgi din cadrul Institutului de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare C. C. Iliescu din Bucuresti au bifat o noua premiera pentru sistemul public de sanatate romanesc. Ei au realizat trei interventii care au presupus implantarea unor valve aortice printr-o metoda minim invaziva, ca alternativa la operatia clasica. Echipa de specialisti a fost nevoita sa recurga la aceasta metoda deoarece starea de sanatate a pacientilor nu ar fi permis o operatie pe cord deschis, astfel ca implantarea valvelor prin abord femural era singura alternativa viabila. Cele trei operatii au fost efectuate in aceeasi zi, de echipe coordonate de medicii Vlad Iliescu, Serban Bubenek si Dan Deleanu, din care au mai facut parte medicii Ovidiu Chioncel, Ovidiu Stiru, Costin Scarlat, Marin Postu si Adham Hendy.

Intr-in comunicat remis de unitatea medicala, dupa finalizarea interventiilor cu succes, dr. Serban Bubenek a explicat ca cei trei pacienti sufereau de stenoza aortica severa, careia ii erau asociate alte probleme severe de sanatate, precum insuficienta cardiaca congestiva avansata, insuficienta respiratorie cronica, insuficienta renala sau diabet zaharat, acestea fiind principalele motive pentru care o interventie pe cord deschis nu era posibila.

 

Dr. Serban Bubenek

Dr. Serban Bubenek

Riscurile erau prea mari pentru pacienti si astfel, medicii au luat decizia efectuarii implanturilor pe cala minim invaziva, desi o astfel de procedura nu mai fusese efectuata pana acum in sistemul public de sanatate. Dr. Serban Bubenek mai spune ca procedura realizata in premiera la Institutul C. C. Iliescu se numeste implantare transcateter de proteza pentru valva aortica prin abord femural, explicand totodata si pasii pe care i-a presupus realizarea unei astfel de operatii. Pe timpul interventiei, pacientii s-au aflat sub anestezie generala, medicii efectuand la nivelul arterei femurale o incizie de circa cinci centimetri, prin care au introdus cu ajutorul unui cateter, valva ce trebuia implantata. Ulterior, sub control angiografic si echocardiografic transesofagian, cateterul a fost impins pana la nivelul inimii, unde valva aortica nativa a fost dilatata cu ajutorul unui balon, dupa care s-a efectuat implantul valvei biologice auto-expandabile.

 

Institutul C. C. IliescuFiecare dintre cele trei interventii a durat circa doua ore, iar in cursul zilei de astazi, pacientii ar putea fi externati, perioada de spitalizare dupa o astfel de interventie fiind de trei zile, fata de 7-10 zile cat ar fi necesitat dupa o interventie pe cord deschis.

In comunicat se mai precizeaza ca cele trei noi interventii medicale consolideaza pozitia de lider a Institutului C. C. Iliescu in topul unitatilor medicale cu cei mai buni indici de performanta medicala. Astfel, in ultimii 10 ani, institutul bucurestean s-a situat constant pe locul unu sau doi in acest top care include toate cele peste 400 de spitale din sistemul public de sanatate. De altfel, la Institutul C. C. Iliescu se rezolva, anual, aproximativ 45 la suta din totalul operatiilor pe inima din toata tara. Nu in ultimul rand, medicul Serban Bubenek a mai precizat ca cele trei operatii efectuate in premiera au fost posibile si datorita programelor de sanatate promovate de CNAS si Ministerul Sanatatii.

 

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*