O nouă premieră medicală în contul chirurgilor cardiovasculari de la Spitalul Militar Central

Viața unui pacient de 71 de ani a fost salvată prin implantarea unei endoproteze complexe, pentru rezolvarea unor anevrisme arteriale severe.

 

Două intervenții chirurgicale de mare complexitate au fost efectuate saptămâna trecută de specialiștii Laboratorului Angiografie şi Cateterism Cardiac de la Spitalul Militar Central Carol Davila, iar zilele acestea, ambii pacienți operați au părăsit spitalul, după o evoluție post-operatorie foarte bună. Una dintre cele două operații a constituit și o premieră pentru sistemul public de sănătate, fiind vorba de implantarea sub rahianestezie a unei endoproteze complexe, de ultimă generaţie, a cărei particularitate constă în alăturarea conceptului de gel care asigură sigilarea sacului anevrismal, fixând astfel proteza, de cel de flexibilitate crescută a materialului, care permite abordarea unei anatomii ostile pentru opţiunea tratamentului intervenţional uzual.

Pacientul care a fost supus acestei intervenții efectuate în premieră în România constituia un caz special, fiind vorba de un bărbat de 71 de ani, cu un istoric medical complex și un diagnostic confirmat de boală anevrismală severă.

În urmă cu un an, pacientul fusese supus unei alte intervenții chirurgicale de revascularizaţie miocardică prin cvadruplu bypass aortocoronarian, iar cu o lună inaintea operației de săptămâna trecută, fusese supus unei alte intervenții chirurgicale, pentru o afecțiune urologică.

 

Pentru că avea în continuare probleme, s-a adresat specialiștilor secţiei de Chirurgie Cardio-vasculară de la Spitalul Militar Central, fiind diagnosticat cu o boală anevrismală severă.

Medicii i-au depistat un anevrism de 7 centimetri la nivelul aortei abdominale infrarenale și un anevrism de artere iliace comune bilateral, constatând totodată că ambele artere iliace comune şi externe prezentau o dilatare anormală ce forma o buclă a vasului de sânge, în plan dublu, transversal şi sagital.  În aceste condiții, intervenţia chirurgicală a fost  deosebit de complexă din punct de vedere tehnic, având ca abordare intervenţională o dublă incizie practicată în zona femurală, bilateral, cu incizii de aproximativ 5 centimetri. Procedura s-a desfăşurat fără probleme deosebite care să pună în pericol viaţa pacientului, acesta fiind transferat pe secţie a doua zi după operație şi ulterior, externat după cinci zile.

 

Cealaltă intervenție complexă realizată de aceeași echipă medicală a constat într-o implantare de valvă aortică transcateter – TAVI la o pacientă în vârstă de 74 ani, cu un istoric medical complex.  Pacienta fusese supusa anterior unei intervenții de revascularizare miocardică realizată în urmă cu 7 ani, suferise un accident vascular cerebral ischemic, prezenta endarterectomie carotidiană şi implantare de stent carotidian, disfuncţie sistolică severă de ventricul stâng, calcificări şi dilatări severe de vase iliace bilateral şi importante calcificari aortice.

În cazul pacientei, intervenţia a avut loc prin abord transapical, prin intermediul unei incizii intercostale de 4 centimetri, sub anestezie generală. La două ore după operație, pacienta a fost detubată, iar în ziua urmatoare i-a fost suprimat unicul tub de drenaj pleural, aceasta fiind transferată pe secţie și  apoi externată la o săptămână după ce a suferit această intervenție.

Ambele intervenţii au fost realizate de o echipă medicală, coordonată de lt. col. medic dr. Liviu Stan, medic primar Chirurgie cardiovasculară, și formată din dr. Sebastian Botezatu, medic primar Radiologie, dr. Cosmin Buzilă, medic specialist Chirurgie vasculară, dr. Vasile Murgu, medic primar Anestezie Terapie Intensiva, maior medic dr. Vlad Zahiu, medic specialist ATI, dr. Ioana Constantinescu, medic rezident ATI şi maior medic dr. Dorin Cîrpaciu, medic primar Cardiologie.


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*