O noua premiera medicala la Institutul Inimii de la Targu Mures

Viata a doua paciente de 18, respectiv, de 51 de ani au fost salvatede medicii targmureseni in urma unor operatii care nu mai fusesera efectuate pana acum in Romania.

 

Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu Mures bifeaza o noua premiera nationala in domeniul medical. La jumatatea acestei luni, mai exact, pe 14 august, medicii de aici, campioni in premiere medicale, au realizat un nou tip de intervetie, o premiera pe care au anuntat-o abia ieri, dupa ce au avut certitudinea ca nu mai exista niciun fel de dubii asupra reusitei celor doua interventii efectuate la IUBCvT.

Potrivit datelor facute publice de Institutul Inimii, este vorba despre doua implantari percutante de valve pulmonare, interventii la reusita carora au contribuit toate clinicile si departamentele institutului, implicate in terapia pacientilor cu malformatii cardiace congenitale.

Pacientele supuse celor doua interventii, efectuate in premiera nationala, sunt o tanara de 18 ani si o femeie de 51 de ani, prima fiind diagnosticata cu stenoza si insuficienta pulmonara severa, iar cea de-a doua cu stenoza pulmonara severa. Ambele paciente fusesera operate anterior, iar pe valvele implantate chirurgical reaparusera leziuni, ceea ce ar fi necesitat o noua interventie chirurgicala, cu toate riscurile aferente unei reinterventii. In cazul tinerei de 18 ani ar fi fost a treia operatie, iar in cazul femeii, a doua. Rinterventiile au fost evitate insa prin utilizarea unei terapii interventionale percutane, care foloseste vasele pacientului drept cai de acces pentru ajungerea in zona de cord afectata si aplicarea terapiei necesare.

 

In ambele ccazuri, in zona afectata, reprezentata de valva pulmonara, a fost introdusa, prin aceasta noua procedura, o valva artificiala, iar rezultatele interventiilor au fost cele scontate, pacientele putand fi externate la 2-3 zile dupa interventie.

„Aceasta interventie a permis indepartarea atat a stenozei, cat si a insuficientei valvei pulmonare anterioare. In plus, primul caz, al pacientei de 18 ani, se incadreaza in grupul restrans, de doar 6-7 pacienti existenti in intreaga lume, la care implantarea valvei artificiale Melody s-a efectuat dupa ruperea inelului valvei artificiale existente anterior. Aceasta procedura a fost elaborata si efectuata pentru prima data in lume de catre seful Clinicii de Cardiologie Pediatrica si a Malformatiilor Cardiace Congenitale de la Deutsches Herzzentrum Munchen, profesor dr. Peter Ewert, un alt mare prieten al centrului nostru”, se arata intr-un comunicat remis de IUBCvT.

 

In acelasi document se mentioneaza ca echipa interventionala a fost compusa din dr. Anca Sglimbea, medic interventionist cardiolog pediatru, si dr. Hadadi Laszlo, medic interventionsit cardiolog, alaturi de asistentele din laborator si sub supravegherea doctorului Andreas Eicken, seful Laboratorului de cateterism cardiac de la Deutsches Herzzentrum Munchen, care colaboreaza cu institutul de la Targu Mures din anul 2015, odata cu implementarea proiectului CORDISPED.

Echipa anestezica i-a inclus pe dr. Roxana Toma, dr. Carmen Sircuta si dr. Pavel Morar, alaturi de asistentii de anestezie, imagistica a fost efectuata de dr. Marian Pop, medic radiolog, iar o echipa coordonata de dr. Radu Balau, medic de chirurgie cardiovasculara, a fost pregatita sa intervina chirurgical daca ar fi aparut complicatii in timpul interventiilor.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale

Adaugati un comentariu


 

*