O noua premiera medicala romaneasca, marcata de chirurgii Spitalului „Colentina”

23 februarie 2013 | 0 comentarii |

16 paciente au beneficiat, in premiera pentru Romania, de o proteza sintetica, special creata pentru a rezolva problema incontinenteui urinare.

 

Cel mai modern dispozitiv medical special creat pentru tratarea incontinentei urinare si introdus in parctica medicala de profesorul Wolfram Jager, de la Clinica Chirurgicala din Koln, este disponibil, din aceasta saptamana, si in Romania. O echipa de chirurgi de la Spitalul „Colentina” din Bucuresti a foslosit, in premiera nationala, aceasta proteza sintetica moderna, la 16 paciente care sufereau de incontinenta urinara.

Incontinenta urinara este o boala care afecteaza in special femeile tinere si mamicile care nasc pe cale naturala (vaginala), dar poate avea si alte cauze, chiar genetice. Gasirea unor solutii eficiente de tratare definitive a acestei afectiuni incomode constituie o provocare continua pentru medicii din mai multe specialitati – ginecologie, urologie si geriatrie.

Mai multi chirurgi de la spitalul Colentina din Bucuresti au reusit, zilele trecute, sa inregistreze o noua premiera medicala romaneasca, operand 16 paciente diagnosticate cu incontinenta urinara, apeland la o tehnica ultramoderna, numita Ceresa/Veresa de refacere a staticii pelvine utilizand material alloplastic de tip PVDF, aplicata prima data de prof. dr. Wolfram Jager, de la Clinica Chirurgicala din Koln. Cele 16 paciente supuse procedurii chirurgicale inovatoare sufereau de forme severe de incontinenta urinara, pierdeau involuntar urina la un simplu stranut, ras mai accentuat, in timpul tusei sau cand stateau mai mult timp in picioare.

Cresterea sperantei de viata a populatiei, mai ales feminine, in tarile dezvoltate, a facut ca procentul de pacienti cu incontinenta urinara sa creasca si sa reprezinte o problema sociala si familiala. Noile concepte care tin cont obligatoriu de refacerea staticii pelvine, a ligamentelor uterosacrate si pubovezicale au adus imbunatatiri semnificative in refacerea continentei vezicale. Am optat pentru utilizarea protezelor de PVDF datorita elasticitatii acestora, cicatricii mai suple pe care o formeaza, cat si pentru marginile mai putin traumatice ale plaselor utilizate atat intraabdominal cat si in perineu”, a declarat as. univ. dr. Corina Grigore, sef Sectie Chirurgie Generala II, la Spitalul Clinic Colentina, citata de TheEpocheTimes.

Rata de succes in tratarea incontinentei urinare prin aceasta tehnica este cuprinsa intre 70 si 80%, pana la acest moment.


Categorii: Eveniment, Medici, Spitale

Adaugati un comentariu


 

*