O nouă serie de negocieri eșuate între sindicaliștii din Sănătate și autorități

Între timp, anagajații a trei unități medicale au declanșat proteste spontane, după ce au constatat că veniturile le vor fi mult diminuate față de lunile precedente.

 

Așa cum era de așteptat, pe măsură ce încep să se plătească salariile conform noii legi a salarizării și a noului regulament de sporuri, nemultumirile reizbucnesc în rândul angajaților din Sănătate. Mulți dintre aceștia, făcând parte din rândul personalului medical auxiliar, spun că primesc sume cu mult diminuate față de lunile precedente.

Cei care au dat tonul protestelor au fost asistenții și infirmierii de la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta. Aceștia au declanșat, miercuri, un protest spontan în curtea unității medicale. Lor li s-au alăturat ieri și angajații de la Institutul Matei Balș dar și cei ai Spitalului de Pneumoftiziologie din Iași, principala nemulțumire fiind legată de diminuarea sporurilor ce a avut drept consecință venituri mai mici primite de personalul medical auxiliar din aceste unități. Este vorba de personal care lucrează cu pacienți cu tuberculoză sau cu HIV/SIDA,  care primea în aceste condiții sporuri de risc ce ajungeau și la 100%, sporuri ce au fost tăiate conform noului regulament, ducând la o diminuare importantă a veniturilor, chiar dacă salariile pe baza cărora se calculează au fost majorate.

 

Pe fondul acestor proteste, ieri a avut loc o nouă rundă de discuții între reprezentanții Sanitas și ministrul Sănătății, în încercarea de a se găsi o soluție pentru regulamentul sporurilor. La finalul întîlnirii, sindicaliștii au precizat că nu s-a ajuns la un acord, dar că negocierile vor continua după Paște.

Astfel, prim-vicepreședintele federației sindicale, Iuian Pope, a declarat la finalul întâlnirii că „se pare că nu toate calculele sunt corecte, sunt discuţii, nu am găsit soluţii astăzi. Probabil ne vom mai întâlni şi după sărbători. Hotărârea de guvern este acceptabilă, dar problema este reprezentată de Legea salarizării unitare cu toate problemele ei. Cine a promulgat-o, cine a născut-o să şi-o asume sau să o modifice. Vom deconta toate aceste probleme în jurul datei de 15 aprilie, când se vor primi fluturaşii şi banii efectiv pe card. O parte dintre oameni spun că legea e bună, noi spunem că nu este bună, dar vom vedea pe 15 aprilie”.

 

Între timp, ministrul Sorina Pintea va mai avea o serie de întrevederi cu managerii de spitale, iar sindicaliștii speră că, împreună cu aceștia, autoritățile vor găsi o soluție la problemele lor. „Vom purta în continuare discuţii. La acest moment, nu avem nimic care ar putea veni în ajutorul colegilor noştri. Doamna ministru a spus că încearcă să găsească soluţii împreună cu managerii de spitale acolo unde sunt probleme, la aplicare”, a precizat și Leonard Bărăscu, președintele Sanitas.

Săptămâna trecută a fost adoptat, în ședință de guvern, noul regulament de sporuri pentru sectoarele Sănătate și Asistență Socială. Conform acestuia, locurile de muncă, categoriile de personal şi mărimea concretă a sporurilor se stabilesc la nivelul fiecărui ordonator principal de credite, cu consultarea sindicatelor sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, având la bază buletinele de determinare prin expertizare a locurilor de muncă.

Documentul conține nouă anexe care stabilesc procentele diferenţiate pe locuri de muncă şi categorii de personal, în funcţie de condiţiile specific aferente fiecărui loc de muncă.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*