O noua serie de terapie prin arta, in Parcul Tineretului

Centrul de Cultura si Arta din cadrul Consiliului Judetean ofera buzoienilor o noua serie de proiectii romanesti, care vor rula pana la jumatatea lunii viitoare, la fiecare sfarsit de saptamana.

 

Anul acesta, cinefilii buzoieni vor avea parte de o doza dubla de terapie prin cea de-a saptea arta. O noua serie de filme romanesti va rula in amfiteatrul din Parcul Tineretului, spre bucuria celor care iubesc in egala masura filmul si petrecerea timpului in aer liber. Dupa Caravana cinematografica in cadrul careia buzoienii au putut urmari 10 productii mai vechi si mai noi ale regizorilor romani,Centrul de Cultura si Arta din cadrul Consiliului Judetean continua seria proiectiilor cu inca 8 filme romanesti.

Astfel, seria peliculelor programate cu incepere de la jumatatea lunii iunie va continua pana la jumatatea lunii viitoare, chiar daca saptamana trecuta a rulat ultimul film anuntat in cadrul Caravanei cinematografice organizate de asociatia Cinemascop si Voodoo Films, in colaborare cu Consiliul Judetean. Buzoienii sunt anuntati ca in amfiteatrul din Parcul Tineretului vor continua proiectiile, timp de inca patru saptamani.

Caravana cinematografica se va prelungi astfel cu o luna, filmele fiind programate ca si pana acum, in zilele de joi si vineri, cu incepere de la ora 21.30, si cu acces gratuit.

 

In aceasta seara, buzoienii vor putea urmari in Parcul Tineretului filmul „Mamaia”, o productie 2013, in regia lui Jesus del Cerro.

Scenariul lui Collin Blair, dupa o idee a lui Bogdan Mirica, spune povestea batranei Matilda, interpretata magistral de Stela Popescu. Simpatica doamna e genul clasic de pensionara singura, foarte guresa si la curent cu ce se intampla in jurul ei si este pusa in situatia de a tine piept unui afacerist feroce, un rechin imobiliar care incearca sa puna mana pe mansarda ei.

Tanase (Valentin Teodosiu), un individ fara scurpule si constiinta, si-a construit intreaga avere inseland persoanele in varsta, iar casa Matildei este ultima unde el vrea sa construiasca un cartier rezidential, impreuna cu un magnat american. Faptul ca doar casa ei ii mai lipseste pentru a putea incepe demolarea, si implicit constructia, il incurca enorm. Impreuna cu cei doi fii ai sai, Tanase recurge la cele mai josnice metode de evacuare, foloseste toata gama de „retete” de intimidare a eroinei noastre.

Numai ca determinarea Matildei este unul dintre obstacolele la care Tanase nu s-a asteptat. E foarte hotarata si creativa, isi apara proprietatea intr-un mod caruia Tanase nu reuseste sa-i faca fata. De partea ei afla o tanara plina de surprize, vechi prieteni, multi colegi si o doza foarte mare de noroc.

 

Pentru vinri seara, in Amfiteatrul din Parcul Tineretului este programat filmul „Pozitia copilului”, o drama in regia lui Calin Peter Netzer cu un mare succes la public si la critica.

Filmul vorbeste cu emotie, dar si cu umor, despre relatia oedipiana dintre o mama dominatoare si fiul ei adult. Pozitia copilului este un film despre traumele sufocarii copiilor prin dragoste, despre coruptie, mentalitate si amprentele pe care le lasa parintii asupra personalitatii copiilor lor.

In acelasi timp, filmul este o radiografie a high-class-ului romanesc contemporan, vorbind despre trafic de influenta si coruptie la nivel mic, in institutiile de baza ale societatii si extensiile acestora, asupra intregului sistem socio-economic din Romania de astazi.

Subiectul filmului subliniaza ideea ca Barbu (Bogdan Dumitrache) este fiul care manifesta „aceleasi defecte ale unui mar putred cazut dintr-un copac bolnav”. Cornelia (Luminita Gheorghiu), mama sa, este o arhitecta care incearca sa-si scape fiu de puscarie, dupa ce acesta a accidentat mortal un copil, folosindu-se de toate mijloacele la care au acces personajele din inalta societate, viciata de coruptie si o mentalitate perpetuata de-a lungul vremurilor.

Filmul a castigat premiul „Ursul de aur” la Festivalul International de Film de la Berlin, pe 16 februarie 2013, precum si premiul pentru cel mai bun film la Festivalul de la Namur pe 4 octombrie 2013.

 


Adaugati un comentariu


 

*