O noua strategie pentru controlul cancerului?

16 februarie 2017 | 0 comentarii |

In plina criza a citostaticelor, ministrul Florian Bodog a declarat, la Conferinta CANCON de la Malta, ca Romania a finalizat un prim draft al Planului national de control al cancerului.

 

Florian Bodog, ministrul Sanatatii

Florian Bodog, ministrul Sanatatii

In timp ce romanii care sufera de afectiuni oncologice se confrunta cu o criza majora de citostatice, ministrul Florian Bodog, promite ca acestia vor beneficia, curand, de conditii mai bune de prevenire si tratament, prin abordarea unei noi strategii de preventie si control. Aceleasi promisiuni le-a facut ministrul Sanatatii din Romania si reprezentantilor Comisiei Europene, la Conferinta finala a Proiectului CANCON – actiune comuna a statelor membre UE pentru controlul cancerului, la care a participat, ieri, la Malta.

In contextul in care statisticile privind incidenta bolilor oncologice si mortalitatea prin cancer sunt alarmante, dar si al celebrarii Zilei Mondiale de lupta Impotriva Cancerului, actiunea a avut ca obiectiv elaborarea Ghidului european pentru imbunatatirea calitatii in controlul integrat al cancerului, de la preventie pana la ingrijiri paliative.

Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a discutat cu reprezentantii statelor membre ale UE, despre elaborarea Ghidului European de Control al Cancerului, un instrument deosebit de util in elaborarea Planului national de control al cancerului la standarde europene. Cu acest prilej, ministrul roman al Sanatatii a declarat ca Romania a finalizat un prim draft al Planului national de control al cancerului (PNCC), document elaborat conform recomandarilor europene pe parcursul acestei actiuni comune utilizand recomandarile din Ghidul european”, se mentioneaza intr-un comunicat remis de Ministerul Sanatatii.

 

cancer-mamarPotrivit aceluiasi document, PNCC este un document comprehensiv, care propune un ansamblu de masuri menite sa asigure controlul cancerului in tara noastra si are ca principale obiective intarirea capacitatii sistemului de sanatate de a reduce prevalenta factorilor de risc ai cancerului prin promovarea interventiilor care sa favorizeze adoptarea unui stil de viata sanatos (reducerea fumatului, a consumului excesiv de alcool, combaterea sedentarismului si adoptarea unei diete sanatoase); implementarea programelor de depistare precoce activa a cancerelor de col uterin, san si colorectal in conformitate cu ghidurile europene de asigurare a calitatii in programele de screening organizate la nivel populational; dezvoltarea capacitatii sistemului de sanatate de a asigura accesul la servicii medicale de diagnostic si tratament, precum si dezvoltarea cercetarii si inovatiei in domeniul cancerului; imbunatatirea monitorizarii incidentei bolii prin dezvoltarea registrelor regionale de cancer.

PNCC mai contine un set de masuri care vizeaza domeniile extrem de importante ale dezvoltarii resurselor umane, revizuirii ghidurilor si protocoalelor de diagnostic si tratament si realizarea de investitii in infrastructura de diagnostic si radioterapie, precizeaza Ministerul Sanatatii.

 

tratamente inovative cancerMultumind Comisiei Europene pentru sustinerea statelor membre in activitatile de control a cancerului, ministrul Bodog a declarat ca „in programul actual de guvernare este prevazuta cresterea capacitatii de screening pentru depistarea bolilor netransmisibile cu impact asupra sanatatii publice: cancer col uterin, cancer mamar, cancer colo-rectal, cancer de prostata, cancer pulmonar, diabet zaharat, boli cardio-vasculare, boli pulmonare cronice prin accesarea fondurilor structurale nerambursabile”.

Totodata, ministrul Bodog a promis Comisiei UE ca Guvernul Romaniei va demara constructia a opt spitale regionale, a unui spital republican, precum si dotarea si reabilitarea unitatilor sanitare existente, iar printr-un proiect finantat cu sprijinul Bancii Mondiale. Ministerul Sanatatii va dota, echipa si va reabilita 12 centre de radioterapie, in urma carora se va dubla capacitatea de tratament a pacientilor cu afectiuni oncologice. Aceleasi promisiuni au fost facute, de altfel, de PSD in campania electorala, iar potrivit ministrului Sanatatii, acestea sunt proiecte cuprinse in Programul de guvernare.

 


Adaugati un comentariu


 

*