O ora care poate schimba o viata

2 noiembrie 2015 | 2 comentarii |

Atat dureaza un test de screening pentru neuropatie diabetica, test care poate duce la evitarea aparitiei unor complicatii severe si chiar fatale in cazul pacientilor cu diabet.

 

Dr. Ioan Andrei Veresiu

Dr. Ioan Andrei Veresiu

Societatea de Neuropatie Diabetica a demarat, zilele acestea, o campanie la nivel national adresata in special pacientilor cu diabet si apartinatorilor acestora. Campania isi propune promovarea screeningului pentru neuropatie diabetica, o complicatie care poate aparea in cazul acestei boli. Denumita „Ce stim despre neuropatia diabetica?”, aceasta campanie se va desfasura sub forma mai multor conferinte organizate in tara, conferinte ce au scop informarea si educarea pacientilor cu diabet zaharat.

Organizatorii urmaresc, in acest mod, sa creasca nivelul de informare si educare a pacientilor cu privire la preventia, diagnosticul precoce si controlul neuropatiei diabetice si piciorului diabetic. Medicul Ioan Andrei Veresiu, presedintele Societatii de Neuropatie Diabetica spune ca beneficiile screeningului neuropatiei diabetice si implicit ale diagnosticarii timpurii a complicatiilor care pot aparea nu se reflecta numai asupra persoanelor cu diabet zaharat, ci asupra intregului sistem de sanatate, in sensul ca toate costurile pentru sistemul de sanatate ar fi cu mult mai mici daca neuropatia diabetica s-ar preveni corect, iar tratamentul ar fi unul adecvat si instaurat din timp.

 

podiatrieIdeea esentiala pe care o promoveaza aceasta campanie este aceea ca „o ora poate salva o intreaga viata”, facandu-se referire la faptul ca un astfel de test de screening pentru neuropatia diabetica dureaza doar o ora, iar efectuarea testarii poate avea efecte benefice decisive in continuarea unei vieti normale a pacientilor cu diabet zaharat. „O singura ora poate salva, practic, intreaga viata a unei persoane cu diabet. Atat dureaza testul de screening, in timpul caruia se pot detecta pierderi ale sensibilitatii la nivelul piciorului, care pot duce la aparitia unor complicatii severe ulterior. Persoanele cu diabet zaharat trebuie sa faca aceasta examinare anual. Astfel, rata amputatiilor se va putea reduce semnificativ, iar calitatea vietii acestora nu va avea de suferit”, a declarat medicul Ioan Andrei Veresiu, cu ocazia lansarii campaniei.

 

Dr. Norina Gavan

Dr. Norina Gavan

Asociatia de Podiatrie este partenera in acest proiect. Aceasta asociatie este infiintata relativ recent, in luna aprilie a acestui an, si sprijina activitatile medicale de cercetare si dezvoltare pentru preventia si managementul piciorului diabetic. „In Romania au loc mai mult de 60 de amputatii pe zi, la persoane cu diabet zaharat, ceea ce inseamna ca la fiecare 22 de minute o persoana isi pierde integritatea piciorului ca urmare a complicatiilor acestei afectiuni. Suntem bucurosi ca in primul an de activitate al Asociatiei de Podiatrie am reusit sa crestem nivelul de constientizare al acestor complicatii. Podiatria este perceputa de tot mai multi specialisti, medici si asistenti medicali, ca o necesitate imperioasa. Este o necesitate nu doar din punctul de vedere al ingrijirii persoanelor cu diabet zaharat si picior diabetic si, implicit, a imbunatatirii calitatii vietii acestora, ci si daca ne gandim la costurile generate de aceste complicatii, in cazurile in care survin amputatii, costurile medicale si sociale fiind foarte mari” a declarat cu aceeasi ocazie, dr. Norina Gavan, presedintele Asociatiei de Podiatrie.

 

diabetPentru ca la Buzau nu exista un departament special pentru problemele piciorului diabetic, medicii specializati in Diabet, Nutritie si Boli Metabolice efectueaza, in momentul evaluarii anuale a pacientilor diagnosticati cu diabet zaharat si acest screening, prin care se determina evolutia bolii si se stabileste terapia prin care se poate preveni agravarea bolii si nu se ajunge la amputatie. Noi nu avem, la Buzau, un departament de Neuropatie Diabetica, dar toti medicii specialisti inclusi in Programul national de diabet efecetueaza acest screening si analizele care arata stadiul bolii, atunci cand consulta pacientul diabetic si ii face evaluarea anuala. Important este ca si pacientul sa respecte recomandarile noastre, atat in ceea ce priveste tratamentul cat mai ales in ceea ce priveste stilul de viata (alimentatie, miscare, odihna etc.). Din fericire, multi dintre pacientii cu diabet sunt acum mai informati si mai receptivi, dar sunt si cazuri in care boala  se agraveaza si, daca exista si afectiuni complementare, creste riscul de instalare a fazei de picior diabetic. Printr-o buna informare si monitorizare a pacientilor incercam insa, pe cat posibil, sa diminuam acest risc”, a explicat dr. Gabriela Marinescu, sef Sectie Diabet, Nutritie si Boli Metabolice din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Buzau, coordonator al Programului National de Diabet la nivelul judetului.  

 

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Comentarii (2)

  1. ANDREI MANU spune:

    Subiectul destul de interesant dar si important ar fi si mai bun daca ar fi insotit si de informatii privind locul sau locurile unde pot avea loc acele teste de screening al neuropatiei diabetice pentru buzoieni. Va multumim anticipat !

Adaugati un comentariu


 

*