Oamenii „rai”, mai predispusi la afectiuni ale creierului aparute la batranete

14 mai 2016 | 0 comentarii |

Cercetatorii au stabilit ca ostilitatea, lipsa de empatie si alte trasaturi negative de caracter manifestate in tinerete, diminueaza in timp capacitatile cognitive.

 

colericO motivatie in plus pentru a fi mai deschisi fata de ceilalti semeni, mai empatici si mai comunicativi o poate constitui si rezultatul unui studiu intins pe durata a 25 de ani si finalizat  recent de cercetatorii de la Universitatea din Geneva, care au stabilit ca „rautatea” manifestata la tinerete are in timp efecte negative asupra creierului si poate duce la afectarea iremediabila a acestuia la batranete. Acestia sustin ca ostilitatea, lipsa de empatie si de incredere in ceilalti manifestate in tinerete, diminueaza facultatile cognitive, iar  in timp, situatia se agraveaza.

Studiul a fost efectuat de pe 3.000 de persoane care la inceputul cercetarii aveau varsta de 25 de ani, in medie. Un chestionar initial a evidentiat trasaturile de personalitate ale participantilor, trasaturi care au fost reevaluate periodic.

 

creier_femei_vs_barbatiDupa un sfert de secol, participantii la studiu au fost testati pentru a determina abilitatile lor cognitive, in special memoria si rationamentul. In urma studiului, a rezultat ca tot ceea ce compune asa-numitul „caracter rau” la varsta tineretii, ostilitatea, impulsivitatea, agresivitatea, lipsa de empatie si de incredere in ceilalti au deteriorat puterea creierului, astfel incat performantele profesionale au fost mai mici, iar depresia nu a lipsit.

Dificultatile de a gestiona stresul, problemele de autocontrol si adaptare au fost alte elemente semnificative. Cercetatorii au mai observat ca impactul asupra facultatilor cerebrale este unul pe termen lung, iar cu timpul situatia devine si mai grava, pe masura ce persoana avanseaza in varsta. Cercetatorii apreciaza ca acest lucru sugereaza ca interventii menite sa promoveze interactiunile sociale pozitive la adolescenti si adultii tineri ar putea contribui la reducerea riscului de deteriorare cognitiva la o varsta mai inaintata.


Adaugati un comentariu


 

*