OAMGMAMR organizeaza, la inceputul lunii noiembrie, examenul de grad principal

18 octombrie 2017 | 0 comentarii |

Asistentii medicali si moasele care indeplinesc conditiile de eligibilitate isi vor depune dosarele de inscriere la sediul filialei locale a Ordinului, pana la data de 25 octombrie.

 

Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania (OAMGMAMR) organizeaza, prin filialele judetene si a municipiului Bucuresti, examenul de grad principal-sesiunea 2017, in zilele de 2 si 3 noiembrie, anunta organizatia profesionala.

Dosarele de inscriere se vor depune la sediul filialelor locale pana pe data de 25 octombrie. „Examenul de grad principal poate fi sustinut de asistentii medicali si moasele cu o experienta profesionala de 5 ani pana la data sustinerii examenului, dar in baza referatului MS nr. 55338/09.10.2017 a fost aprobata derogarea de la prevederile art. 19 alin. (1) lit b) din Metodologia de organizare si desfasurare a examenului de grad principal aprobata prin Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 1044/2016 si pentru cei care indeplinesc aceasta conditie pana la data de 31.12.2017 inclusiv”, a precizat Elena Comanescu, presedintele filialei Buzau a OAMGMAMR.

 

La inscriere, candidatul va depune un dosar cu sina, care va contine cererea de inscriere cu datele de contact, copia actului de identitate, copia diplomei de absolvire/licenta sau echivalenta a liceului sanitar/ scoala postliceala sanitara/ colegiu medical universitar/ facultate de medicina, de de asistenta medicala sau de moase (in momentul inscrierii, candidatul va prezenta si actele de studii in original, urmand ca persoana care primeste documentele sa certifice „in conformitate cu originalul” pe copiile de pe actele de studii aflate la dosar) sau copia atestatului de echivalare a studiilor, dupa caz.

In cazul candidatilor cu formare profesionala efectuata in strainatate si recunoscuta in Romania, in conditiile legii, candidatul va depune copia diplomei obtinute in strainatate insotita de traducerea legalizata in limba romana si de copia documentului de recunoastere a calificarii in Romania.

Dosarul de inscriere mai trebuie sa contina adeverinta eliberata de angajator din care sa reiasa, dupa caz, experienta profesionala cumulata de minimum 5 ani la data sustinerii examenului, dobandita in conditiile legii, in specialitatea atestata de  titlul de calificare, indiferent de nivelul acestuia, copia actelor de schimbare a numelui (dupa caz) si dovada platii sumei de participare la examen.

 

Elena Comanescu

In prima zi vor sustine examenul asistentii medicali generalisti, surorile medicale si oficiantii medicali, iar in 3 noiembrie examenul este programat pentru moasele si asistetii medicali din celelalte specialitati (Balneofizioterapie si recuperare medicala; Farmacie; Igiena si sanatate publica; Igienist de cabinet stomatologic; Stomatologie; Laborator; Medico-social; Nutritie si dietetica; Radiologie si imagistica medicala). Examenul consta intr-o proba scrisa tip grila, care contine 100 de intrebari cu o singura varianta de raspuns, fiecare dintre acestea fiind notata cu 1 punct, iar pentru a fi declarati promovati, candidatii trebuie sa raspunda corect pentru cel putin 70 de puncte (echivalentul notei 7,00).

Anul trecut am avut peste 100 de membri care s-au inscris la examenul de grad principal si l-au absolvit. Din ceea ce am constatat pana acum, cei mai multi dintre candidati provin din unitatile sanitare publice si mai putin din cabinetele medicale individuale, unde acest grad profesional nu duce automat si la o majorare a veniturilor salariale”, a remarcat presedinta organizatiei profesionale buzoiene.

 

Candidatii care au desfasurat activitate de voluntariat vor depune contractul de voluntariat, incheiat in conformitate cu prevederile legii privind reglementarea activitatii de voluntariat in Romania, si Certificatul de voluntariat emis de catre organizatiile gazda (vechimea acumulata in perioada de voluntariat se calculeaza in functie de timpul efectiv de lucru prestat).

La examenul  de grad principal pot participa, asa cum am mentionat, candidatii care au experienta profesionala de minimum 5 ani dovedita prin documentele solicitate, iar perioada de voluntariat se ia in calcul la stabilirea vechimii,  insa concediul de maternitate si ingrijire a copilului nu constituie experienta profesionala”, a mai subliniat Elena Comanescu.

Inscrierile la examen se fac in perioada 09-25.10.2017, pentru toate specialitatile, la sediul filialelor judetene/a municipiului Bucuresti ale OAMGMAMR.

Taxa de participare la examen este de 150 lei/candidat, iar suma se va plati in contul IBAN RO49UGBI0000362008983RON, deschis la GARANTI BANK, beneficiar OAMGMAMR, CIF 15346984. Pe documentul de plata se va mentiona „Suma de participare examen grad principal-2017”.

*Detalii despre Documentele pentru inscriere, Tematica si bibliografia necesare sunt publicate pe pagina OAMGMAMR, la sectiunea ACTE NECESARE, respectiv, TEMATICA SI BIBLIOGAFIE.


Adaugati un comentariu


 

*