Obezitatea in randul copiilor, la cote alarmante

12 octombrie 2017 | 0 comentarii |

Universitatile de Medicina si Farmacie din marile centre universitare romanesti au participat la un studiu international care releva ca  numarul copiilor cu o astfel de problema a crescut de 10 ori in ultimii 40 de ani.

 

Este deja recunoscut faptul ca, pe langa satisfactiile cotidiene, rigorile vietii moderne au si un serios impact asupra starii de sanatate a populatiei, schimbarile survenite in stilul de viata si in alimentatie fiind edificatoare in acest sens. Astfel, sedeantarismul a castigat tot mai mult teren in detrimentul unei vieti active, iar mesele servite in regim fast-food si bauturile acidulate, bogate in indulcitori, au luat locul alimentelor mai sanatoase, bazate pe ingrediente naturale. O consecinta a acestor schimbari este relevata de un amplu studiu international in care au fost angrenati si specialisti din cadrul UMF Timisoara, UMF Bucuresti, UMF Cluj, UMF Iasi si UMF Targu Mures, impreuna cu Institutul National de Statistica. Studiul a vizat incidenta obezitati in randul copiilor, la nivel global, fiind analizate si datele provenite din Romania, iar concluziile publicate recent intr-o revista de specialitate, sunt de-a dreptul alarmante.

In cadrul studiului efectuat de Organizatia Mondiala a Sanatatii si  Colegiul Imperial din Londra, a fost calculat si comparat indicele de masa corporala pentru aproximativ 130 de milioane de copii si adolescenti, din 1975 pana in 2016, rezultand astfel ca rata obezitatii in randul copiilor si adolescentilor, la nivel mondial, a crescut de la mai putin de 1% – echivalentul a cinci milioane de fete si sase milioane de baieti – in 1975, la aproape 6% la fete (50 de milioane) si 8% la baieti (74 de milioane) in 2016. In total, conform concluziilor studiului, numarul copiilor obezi a crescut de la 11 milioane in 1975, la 124 de milioane in 2016, iar acestora li se adauga alte 213 milioane de copii supraponderali, dar care nu se incadreaza in categoria obezitatii.

 

Printre cei 1.000 de specialisti care au participat la efectuarea studiului, s-au numarat si 12 cercetatori romani, de la universitatile mentionate, acestia atragand atentia ca situatia este le fel de alarmanta si la nivel national, inregistrandu-se o crestere importanta a numarului de copii obezi si supraponderali, iar fenomenul fiind pe un trend ascendent.

Astfel la nivelul anului trecut, in tara noastra, 19,7 % dintre fete si 29,2% dintre baieti erau supraponderali, iar 5% dintre fete si 10,7% dintre baieti erau cu obezitate. La cealalta extrema, 15,3% dintre fete si 13,3% dintre baieti erau subponderali, iar 2,8% dintre fete si 2,8% dintre baieti erau cu deficit ponderal moderat si sever. In ultimii 10 ani, in Romania, procentul de copii cu obezitate a crescut progresiv, astfel ca in anul 2006, un procent de 14 % dintre fete si 19,4 % dintre baieti erau supraponderali, iar 3% dintre fete si 5,5% dintre baieti erau obezi, iar procentul baietilor cu obezitate s-a dublat in ultimii 10 ani.

„In aceasta perioada s-a petrecut si o tranzitie nutritionala nesanatoasa, cu o crestere a consumului alimentelor cu continut scazut de nutrienti si cu densitate energetica mare – dulciuri concentrate, sucuri, fast food, chipsuri – care duce la crestere in greutate la copii si adulti, cu afectarea sanatatii pe tot parcursul vietii”, se arata intr-un comunicat pe aceasta tema remis e UMF Timisoara.

 

Coordonatorul studiului international a fost Majid Ezzati, profesor la departamentul de sanatate publica din cadrul Colegiului imperial din Londra, care sustine ca aceasta tendinta reflecta impactul politicilor si tendintelor de marketing din industria alimentara, care au ca efect costuri ridicate ale alimentelor nutritive, inaccesibile familiilor si comunitatilor sarace. „Trebuie sa luam masuri astfel incat hrana nutritiva si sanatoasa sa fie disponibila atat acasa, cat si la scoala, in special pentru familiile si comunitatile sarace, precum si reglementari si taxe care sa protejeze copiii de alimentele nesanatoase. Daca tendinta se va mentine, numarul de copii obezi la nivel global il va depasi pana in 2022 pe cel al al copiilor subponderali, care era in 2016 de 75 milioane de fete si 117 milioane de baieti”, a avertizat cercetatorul britanic.

La randul sau, facand referire la acealsi studiu, Fiona Bull, directoare de programe pentru supravegherea si prevenirea bolilor netransmisibile in cadrul OMS, sustine ca, pentru a remedia acesta problema, statele ar trebui sa tinda spre reducerea consumului de alimente ieftine, ultraprocesate, cu o densitatea calorica mare si sarace in nutrienti. De asemenea, ar trebui redus timpul petrecut de copii in fata ecranelor si in activitati sedentare, promovand o mai mare participare la activitati fizice, recreative si sportive.

 


Adaugati un comentariu


 

*