Obiceiuri nesanatoase in bucatarie

Specialistii spanioli au intocmit o lista cu cele mai uzuale practici folosite la prepararea alimentelor, care ar trebui evitate intrucat le reduc din potentialul benefic pentru sanatate.

 

doctor-fructe-sanatateO serie de practici care au devenit rutina in prepararea alimentelor sunt, de fapt, contraindicate, dupa cum ne avertizeaza cercetatorii spanioli. Acestia spun ca prin anumite procedee se reduce considerabil potentialul pe care unele alimente sau ingrediente il au pentru sanatatea organismului.

Spre exemplu, curatarea de coaja a unor legume sau fructe care se consuma crude este unul dintre obiceiurile care ar trebuie evitate, la fel ca si modelarea acestor fructe, in scop pur estetic. Prin curararea de coaja sau taiere se modifica proprietatile fizico-chimice, din cauza reactiei de oxidare. Contactul cu aerul produce aceasta oxidare, care duce in principal la pierderi de vitamina C. Si lumina influenteaza in sensul pierderii de substante nutritive in mod indirect, favorizand o serie de reactii care au loc atunci cand alimentul este in contact cu aerul. Lumina afecteaza mai ales provitamina A sau betacarotenul. Cel mai indicat, in cazul in care fructele sau legumele sunt taiate, este ca acestea sa fie consumate imediat, pentru a nu-si pierde din proprietatile benefice pentru organism.

 

gratar capuse1Cercetatorii mai atrag atentia si asupra pericolului pe care il reprezinta frigerea carnii direct pe gratar sau la figare. In aceste  conditii se formeaza doua substante care fac sa creasca riscul de cancer. Este vorba despre aminele heterociclice si hidrocarburile aromatice policiclice, care se formeaza cand carnea este supusa temperaturilor ridicate, de peste 150 grade Celsius, timp indelungat. De aceea, spun specialistii spanioli, este recomandat sa se evite alimentele la gratar, pentru ca sursa de caldura atinge temperaturi inalte si, in plus, alimentul este in contact direct cu acesta si se arde mai usor, producandu-se benzopireni. o alta substanta cu potential cancerigen.

Alternativa este consumul carnii prajite usor sau fripte la tigaie, mai ales daca se foloseste o cantitate mare de ulei de masline extravirgin, care creaza un strat protector ce pastreaza proprietatile alimentului.

 

iaurtNici adaugarea de lapte in ceai nu este un obicei foarte recomandat, pentru ca astfel se anuleaza total efectul protector pe care ceaiul il are asupra sistemului cardio-vascular. Ceaiul este un produs natural cu aroma, culoare si savoare unice, care sunt afectate cand se adauga laptele; in plus, cazeina din lapte i-ar altera sau diminua proprietatile antioxidante si anticancerigene.

Totodata, zerul din iaurt nu trebuie aruncat, desi unul dintre primele lucruri pe care majoritatea oamenilor il fac atunci cand deschid un borcan cu iaurt este sa verse lichidul albicios care pluteste in partea superioara. Desi aspectul sau nu este prea apetisantiat, aportul de proteine al zerului este foarte important. Aceasta, pentru ca zerul este format din apa si saruri minerale si este bogat in calciu si fosfor. De aceea se recomanda ca zerul sa fie baut sau amestecat cu iaurtul.

O ultima observatie se refera la brocolli, care isi pierde definitiv proprietatile antioxidante daca este fiert in apa. Din acest motiv se recomanda prepararea acestuia la abur, astfel nefiind afectate aceste proprietati si pastrandu-se si intreg continutul de vitamina C.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*