OMS: Nevaccinarea impotriva gripei expune persoanele din grupele vulnerabile unui risc crescut de complicatii grave

28 octombrie 2016 | 0 comentarii |

99.06% dintre decesele confirmate cu virus gripal, in 2015, in Romania, au fost inregistrate la persoane nevaccinate. Au fost inregistrate 107 de astfel de decese, la nivel national. 

 

vaccin gripal3Gripa sezoniera reprezinta o problema acuta de sanatate publica, ce poate afecta grav persoanele din categoriile vulnerabile (bolnavii cronici, femeile insarcinate, persoanele peste 65 de ani) si poate conduce, in cazuri foarte severe, chiar la deces, avertizeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). La nivel global, gripa afecteaza anual intre 5 si 10% dintre adulti si 20-30% dintre copii . In fiecare an, exista intre 3 si 5 milioane de imbolnaviri severe de gripa, iar ingrijorator este ca numarul anual al deceselor poate ajunge pana la 10% din aceste cazuri, variind intre 250.000 si 500.000 .

La nivel european, in jur de 40.000 de persoane din tarile Uniunii Europene mor anual din cauza gripei sezoniere, arata datele Centrului European de Prevenire si Control al Bolilor . Dintre acestea, aproximativ 90% sunt persoane cu varsta de peste 65 de ani, in special cele cu o stare precara de sanatate .

 

vaccinIn Romania, in sezonul 2015-2016, dintre cei care s-au imbolnavit de gripa, 55.5% au avut nevoie de spitalizare, arata un raport al Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) .

Cele mai multe dintre cazurile de imbolnaviri de gripa inregistrate in randul persoanelor peste 65 de ani – 69.6% – au avut necesitat spitalizare.

Tot in sezonul 2015-2016, in tara noastra au avut loc 107 decese confirmate cu virus gripal, de 2.7 ori mai multe fata de sezonul precedent, in contextul in care rata vaccinarii gripale, in randul populatiei generale, a fost de 3.2%7. De altfel, dintre cele 107 cazuri de deces confirmate cu gripa, 106 nu fusesera vaccinate impotriva gripei, mai arata datele CNSCBT.

Vaccinarea impotriva virusului gripal este cea mai buna metoda de protejare impotriva gripei si a complicatiilor pe care le poate cauza, atrag atentia specialistii Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

De aceea, administrarea vaccinului impotriva virusului gripal, inaintea fiecarui sezon, este recomandata mai ales celor mai expuse persoane imbolnavirii: bolnavii cronic (cei cu boli cardiovasculare, pulmonare, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm, obezitate morbida, infectii cu virusul HIV); femeile insarcinate (in orice stadiu al sarcinii); persoanele cu varsta de peste 65 de ani; personalul medical.

 

vaccin femei gravidePersoanele cu probleme medicale cronice sunt mult mai vulnerabile in contact cu virusul gripal, fata de populatia adulta generala. In cazul in care contacteaza virusul gripal, acestea prezinta un risc crescut de a dezvolta complicatii grave, cum ar fi pneumonia. Intrucat sistemul lor imunitar este deja slabit, acestea prezinta un risc mare de spitalizare, astfel ca OMS recomanda vaccinarea gripala inaintea fiecarui sezon.

In cazul femeilor insarcinate, riscul de imbolnavire de gripa, intr-o forma severa, creste dupa primul trimestru de sarcina. Sarcina determina anumite modificari temporare in sistemul imunitar, iar viitoarea mama este mai vulnerabila in fata bolii. Gripa poate sa provoace, in cazul femeilor insarcinate, chiar nastere prematura sau nasterea unui copil cu o greutate sub cea normala. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda vaccinarea antigripala femeilor insarcinate, aceasta masura fiind sigura in toate etapele de sarcina.

Persoanele cu varsta peste 65 de ani au, de asemenea, un risc ridicat de contactare a gripei, de spitalizare si de aparitie a complicatiilor din cauza slabirii sistemului imunitar. Aproximativ 80-90% dintre cazurile de decese asociate gripei se produc in randul persoanelor din acesta categorie de varsta, avertizeaza OMS, care subliniaza rolul preventiv al vaccinarii anuale impotriva gripei.

 

Gripa vaccinFie ca este vorba despre medici, asistenti medicali sau infirmiere, personalul care lucreaza in spitale, clinici, cabinete medicale este mult mai expus infectiilor gripale, in comparatie cu populatia generala, avand in vedere ca intra in contact cu pacienti sau colegi de la care pot contacta sau carora le pot transmite boala. Din acest motiv, vaccinarea profesionistilor din sectorul medical este indicata in fiecare an, fiind o masura de protejare nu doar a sanatatii proprii, ci si a pacientilor, care sunt mai vulnerabili in fata gripei, atrag atentia specialistii OMS.

Organizatia Mondiala a Sanatatii demareaza, anual, Campania de informare, comunicare si de crestere a nivelului de constientizare a pericolelor implicate de gripa, cu accent pe anumite categorii vulnerabile ale populatiei si pe importanta administrarii vaccinului gripal, in sezonul rece.

Anul acesta, Campania, ajunsa la cea de-a IV-a editie, se implementeaza in 19 tari europene. Alaturi de Albania, Croatia, Estonia, Lituania, Letonia, Polonia, Serbia, Bulgaria, Republica Ceha, Georgia, Ungaria, Muntenegru, Republica Moldova, Slovacia, Slovenia, Macedonia, Turcia, Ucraina, si Romania este inclusa in campanie. Evenimentul implica o serie de actiuni axate pe informarea profesionistilor din sfera medicala, dar si a populatiei generale, cu privire la necesitatea vaccinarii de sezon – o masura esentiala in prevenirea gripei si a potentialelor sale complicatii.

 

vaccinIn Romania, in ultima saptamana nu s-au inregistrat cazuri confirmate de gripa, morbiditatea prin infectii respiratorii acute incadrandu-se in intervalul asteptat in aceasta saptamana. Numarul total de cazuri de infectii respiratorii acute (gripa clinica, IACRS si pneumonii) a fost de 90.478, cu 6.9% mai mare comparativ cu cel inregistrat in aceeasi saptamana a sezonului precedent (84.636) si cu 7.3% mai mare decat cel intregistrat in saptamana anterioara (84.316).

In ultima saptamana s-au inregistrat la nivel national si 6 cazuri de gripa clinica, comparativ cu 24 cazuri inregistrate in S 42/2015.

Pana la data de 23.10.2016 au fost vaccinate antigripal 33.578 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sanatatii.

Ministerul Sanatatii a comandat, pentru sezonul actual, 360.000 de doze de vaccin, dar medicii considera ca acestea sunt insuficiente pentru imunizarea persoanelor din categoriile de risc. Important este insa ca si aceste persoane sa doreasca sa se imunizeze, pentru ca in ultimii ani, desi numarul dozelor de vaccin achizitionate a fost mai mic decat ar fi fost necesar, nu s-au consumat in totalitate. Ar trebui sa ne dea, insa, de gandit, faptul ca anul trecut au fost inregistrate in Romania 107 decese ale unor persoane cu risc crescut, care insa nu se imunizasera, iar complicatiile pe care le-au suferit in urma contractarii virusului gripal le-au fost fatale.

 

vaccin4In judetul Buzau, potrivit datelor centralizate de Directia de Sanatate Publica, pe baza raportarilor medicilor de familie, in ultima saptamana au fost diagnosticati cu viroze si pneumonii 2.176 de pacienti (fata de 1508 in saptamana precedenta). Cei mai multi dintre ei, respectiv 1.698, au dezvoltat infectii acute ale cailor respiratorii superioare (IACRS), 17 dintre cazuri fiind mai grave si necesitand internarea in spital. Alti 478 de pacienti au fost diagnosticati cu pneumonii, 21 dintre ei necesitand spitalizare si tratament sub supraveghere medicala.

Cei mai vulnerabili s-au dovedit, ca de obicei, copiii de varsta scolara si prescolara, din categoria de varsta 5-14 ani, la care s-au diagnosticat cu IACRS 660 de cazuri, iar 132 de copii au ajuns la medic cu diferite forme de  pneumonie. Din fericire, gripa nu si-a facut simtita inca prezenta, iar medicii recomanda imunizarea, aceasta fiind singura forma prin care se previn complicatiile gripei, mai ales in cazul persoanelor cu imunitate scazuta.

5.700 de doze de vaccin gripal au ajuns la Buzau in prima transa din acest sezon, primii beneficiari fiind persoanele din grupele cu risc ridicat, cadrele medicale, femeile gravide si persoanele insti­tutionalizate in centrele de ocrotire socială.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*