Operatia reusita, pacientul… mort

28 iunie 2013 | 2 comentarii |

Nina

Medicii vor face greva generala sau vor recurge la demisia in bloc”, a fost anuntul presedintelui Colegiului Medicilor din Romania (CMR), care a impacientat, pe 20 iunie, o tara intreaga, la gandul ca se va bloca activitatea spitalelor. Si, intr-o tara in care bolile cronice grave sunt cele mai „active” din Europa, iar mortalitatea ne tine in TOP, o astfel de actiune ar putea avea comsecinte catasrofale.

Ei bine, „minunea” a tinut trei zile, ca orice „minune”, pentru ca imediat dupa ce s-a anuntat ca incepand cu 1 iulie incep protestele, dr. Astarastoae, presedintele CMR a reformulat comunicarea, spunand ca ziaristii au inteles gresit si ca inceputul lunii iulie este, de fapt, abia inceputul unor intalniri in care se va stabili calendarul si formele de manifestare, iar protestele vor incepe abia din septembrie, octombrie… Adica, ce mai tura-vura, trebuie sa asteptam sa-si faca doctorii concediile, pentru ca nu vor renunta ei la vacanta cu una, cu doua, chiar daca sustin ca le-a ajuns „cutitul la os”. Sau, cum s-ar spune, „operatia a reusit, pacientul e mort”.

Desigur, toata lumea a fost de acord, inclusiv pacientii, ca medici au dreptate sa ceara salarii onorabile, in concordanta cu responsabilitatea pe care o au fata de sanatatea si viata oamenilor. Se pare insa ca nemultumirea nu este atat de generala pe cat se spune, iar felul in care guvernele au lasat, de-a lungul ultimilor 23 de ani, aceasta bresla sa se descurce din asa-zisele „plati informale”, scazand astfel presiunea pe bugetul statului, a functionat cum nu se poate mai bine. Manipulare… s-ar putea spune, dar iata ca a dat rezultate. Si singurii care platesc „oalele sparte” sunt, in ultima instanta, pacientii.

Cum altfel sa interpretez faptul ca imediat dupa anuntul de protest al CMR a si aparut un „studiu” realizat de sociologii Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA), in care se arata ca medicii din Bucuresti isi rotunjesc veniturile cu „spagi” si numai anul trecut acestea s-au ridicat la 25 de milioane de euro?

Iar la o zi dupa publicarea studiului, presedintele CMR, desi respinge aceste rezultate, anunta ca va fi fixat in prima saptamana a lunii iulie un calendar al protestelor, cu toti profesionistii din sanatate, iar de la 15 iulie si pana la 1 septembrie vor avea loc adunari, conferinte de presa, abia din septembrie urmand sa se organizeze marsuri, pichetari, demonstratii, iar in octombrie vor avea loc activitatile sindicale, urmand ca in noiembrie sa se treaca „la demisia in bloc” (?!?).

Si mai spune presedintele Astarastoae, ca presiunea de jos in sus este foarte mare, reprosurile sunt „de ce asa tarziu?”, dar tot el raspunde ca „asa tarziu, pentru ca am dat un interval destul de mare de timp pentru guvernanti”.

Sa fim seriosi… Adevarul e mult mai complex.

Sigur ca medicii sunt prost platiti in Romania, sigur ca bugetul este, asa cum a zis ministrul Sanatatii, acum cateva zile, „asta care este”, dar eu cred ca in realitate putem vorbi despre o complicitate intre politicieni si respectiv, Guvern, pe de o parte, si breasla halatelor albe pe de alta parte, chiar daca nu explicita, sau chiar mai rau, de un santaj reciproc.  Altfel, cum se justifica escrocheriile date in vileag numai in ultimele luni, prin care sute de milioane de euro s-au furat, la propriu, prin retete sau analize false? Ni s-au servit spectacolele unor audieri in forta sau arestari de o zi, dar nu am vazut vreun comunicat prin care sa se aratae ca banii din furaciune au fost recuperati. Si, ca si in alte domenii, probabil ca nici nu vom vedea asta vreodata. Iar daca s-ar lua la „puricat” toate contractele din sistem, incepand de la nivelul Ministerului Sanatatii si al Casei de Asigurari de Sanatate, pana la cel mai neinsemnat spital, probabil ca s-ar descoperi mii de miliarde de euro dusi „pe apa sambetei”, ca sa nu spun in buzunarele cuiva.

Asa ca, problema sta in felul on care functioneaza intreaga societate romanesca. Daca parlamentarii ar face legi clare si neinterpretabile, ca diar de asta sunt platiti cu sume deloc neglijabile si beneficiaza de avantaje de tot felul, iar Fiscul si Justitia si-ar face treaba ca la carte, lucrurile ar sta altfel. Pana atunci, „vorbim discutii”, cum spunea cineva…

Asa ca, domnilor, mai lasati-ne cu povestile! Veniti cu fapte concrete!

Nu de alta, dar in domeniul sanatatii, ca de altfel in orice domeniu, sunt si multi oameni cinstiti, iar unii chiar merita sa ne scoatem palaria. Si ar trebui sa putem face diferenta!

 


Categorii: Editorial

Comentarii (2)

  1. Dr. Calin Negulescu spune:

    Mai sunt multe de comentat, si de o parte si de alta! E un inceput …. eu astept continuarea!

  2. Buzoianul spune:

    Iata cum protestul in grup incepe sa ”lesine”. “Boala lunga, moarte sigura”, asa cum zice corect un proverb. Cei de la conducerea Colegiului Medicilor au si ei interese, ca doar sunt oameni. In consecinta, printr-un gest de intelegere a ”situatiei dificile a tarii” au acordat guvernului un timp lung, lung… pentru a vedea cum reactioneaza.
    Nu vad de ce mai era necesara amanarea, atata timp cat de peste 20 de ani guvernele si partidele tot promit.
    Neincredea medicilor este evidenta. Rezolvarea va consta in demisia unul cate unul. Acest lucru a si inceput la Buzau, unde nai multi medici de spital sunt hotarati sa paseasca aceasta ”corabie putreda”.
    La urma urmei, pentru putinii medici care au mai ramas sa profeseze, nu mai exista concurenta decat in putine situatii, iar pacienti sunt mai multi decat pot ei rezolva. Deci, decat un serviciu la Stat, prost platit si neapreciat, mai bine iti iei in propriile maini destinul si cu siguranta vei fi mai multumit.

Adaugati un comentariu


 

*