Operație în premieră, în cadrul Forumului de Transplant Renal de la Iași

În contextul în care medicii și pacienții transplantați din România celebrează Ziua Națională a Transplantului, specialiștii invitați la Forumul de Transplant Renal au realizat un transplant de rinichi de la mamă la fiu, folosind metoda laparoscopică, iar intervenția a putut fi urmărită live.

 

Asociația Romtransplant și Fundația pentru Transplant marchează, astăzi, la Biblioteca Academiei Române, cea de-a 14-a ediție a Zilei Naționale a Transplantului în România. În fiecare an, persoanele transplantate celebrează noua viaţă dobândită, împreună cu familiile lor, cu specialiştii din domeniul transplantului, alături de personalităţi marcante ale societăţii civile şi mass-media.

Cu această ocazie vor prezenta principalele realizări și provocări ale activităţii de transplant din România, un prilej de conştientizare a faptului că transplantul salvează vieţile unor oameni care altfel nu ar avea altă şansă. Ediţia din acest an a Zilei Naţionale a Transplantului va marca realizarea primului transplant pulmonar din România şi eforturile de a dezvolta domeniul transplantului, în țara noastră.

Evenimentul de la București se va bucura de prezenţa unor invitaţi de marcă precum acad. prof. dr. Irinel Popescu – preşedinte Romtransplant, prof. dr. Radu Deac – preşedinte Agentia Naţională de Transplant, Dr Victor Zota – preşedinte Fundaţia pentru Transplant, dr. Narcis Copcă – manager Spital „Sfânta Maria”, Bucureşti, dr. Carmen Pantis – medic coordonator transplant Bihor, dr. Crina Ștefănescu – preşedinte Asociaţia Transplantaţilor de Ficat din România (LIVERTRANS).

 

În același cotext, la Iași, timp de două zile, personalități importante din domeniul medical participă la Forumul de Transplant Renal, o manifestare științifică internațională, organizată de Societatea Internaţională de Nefrologie şi Societatea Europeană de Transplant de Organe, în colaborare cu Societatea Română de Nefrologie.

În cadrul forumului din Capitala Moldovei, o componentă importantă o constituie un curs unic până acum în România, în cadrul căruia sunt dezbătute „de la A la Z”, aspectele legate de transplantul renal, de la realizarea listei de transplant și înființarea unui centru specializat, până la problemele psihologice și problemele chirurgicale precum și monitorizarea pacientului transplantat și tratamentul eventualelor complicații. Manifestarea se adresează specialiștilor din sud-estul Europei, reunind la Iași peste 100 de participanți.

În cadrul cursului a fost transmisă, în direct, și o intervenție de transplant de la donator viu, realizată în premieră pentru România. Elementul de noutate l-a constituit metoda prin care a fost realizată operația, specialiștii apelând în acest sens la metoda laparoscopică.

 

Echipa de transplant

A fost vorba de un transplant de la mamă la fiu, donatoarea fiind o femeie de 60 de ani, care i-a donat un rinichi fiului său, aflat de trei ani pe dializă. Intervenția a fost coordonată de profesorul Gabriel Oniscu de la Universitatea din Edinburg, care are și calitatea de secretar al Societăţii Europene de Transplant. Acesta a declarat că unul din motivele prezenței sale în România este și dorința de a promova transplantul renal de la donatori vii, dând în acest sens exemplul Marii Britanii, unde jumtate dintre transplanturile renale se realizează de la donatori vii.

În ceea e privește operația care a fost transmisă în direct, putând fi urmărită de către participanții la curs, prof. Gabriel Oniscu a precizat că „au fost foarte multe greutăţi, de la organizarea din punct de vedere al discuţiei despre risc pentru donator şi beneficiar, şi câteva dificultăţi tehnice care fac parte din transplantul de zi cu zi. Pentru noi, ca şi chirurgi, siguranţa donatorului este esenţială. Au fost dificultăţi în organizarea investigaţiilor intraoperatorii şi câteva dificultăţi tehnice, pentru că anatomia nu este întotdeauna ca în cărţi. Vârsta nu este un impediment pentru a dona. Nu contează cât de în vârstă eşti ca donator dacă rezultatele sunt favorabile”.

 

Despre avantajele utilizării metodei laparoscopice pentru astfel de operații, medicul a precizat că sunt multiple, cel mai important fiind faptul că perioada de recuperare este de 4-5 zile față de 7-8 zile, necesare în cazul unei intervenții clasice. De asemenea, riscurile apariției unor complicații sunt mai reduse, o intervenție laparoscopică putând fi efectuată de o echipă medicală mai redusă decât în cazul unei intervenții clasice.

Forumul de la Iași, care continuă și în cursul zilei de azi, este organizat în cadrul programului Sister Renal Center, pe care Societatea Internaţională de Nefrologie îl desfășoară pentru perfecţionarea modului în care nefrologia este practicată în ţările în curs de dezvoltare, prin conectarea centrelor renale şi a unităţilor cu centre de excelenţă din lumea dezvoltată.

Discuțiile care vor mai avea loc în cadrul evenimentului vizează tematici precum incompatibilităţi şi alte complicaţii între donatori şi destinatari, provocări actuale ale unui program de transplant renal, imunosupresie şi biomarkeri şi histologia transplantului.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*