Operatie in utero, efectuata in premiera europeana de medici romani

13 noiembrie 2015 | 0 comentarii |

Chirurgii de la Regina Maria si Brain Institute au operat un copil nenascut inca, pentru a-i corecta un defect la nivelul canalului coloanei vertebrale.

 

Operatie spina bifida - dr. Rahimian

Operatie in utero

In urma cu aproape doi ani, Sanatateabuzoiana.ro scria despre cazul unor medici care au renuntat la cariere de succes in clinici renumite din Statele Unite sau Canada, pentru a reveni in Romania si a deschide aici prima clinica privata de neurochirurgie din tara. Este vorba de Brain Institute, clinica in care, pe parcursul celor doi ani au fost realizate o serie de interventii neurochirurgicale care pentru unii par a fi de domeniul SF-ului.

La acestea se adauga o operatie efectuata recent, de sapte medici de la Brain Institute si Spitalul Baneasa al Retelei de Sanatate Regina Maria si care constituie o premiera europeana, in cazul unei fetite de numai 1250 de grame si care nici macar nu a venit pe lume. Protagonistii acestei performante medicale sunt medicul neurochirurg Sergiu Stoica si medicul primar Hadi Rahimian – chirurg fetal, obstetrician supraspecializat in medicina materno-fetala. Cei doi, impreuna cu alti cinci specialisti ai celor doua unitati medicale private au efectuat o interventie chirurgicala in utero, pentru a corecta un defect la nivelul coloanei vertebrale a unei fetite diagnosticata cu mielomeningocel, aflata inca in uterul mamei.

 

Operatie in utero (sursa-reginamaria)

Operatie in utero (sursa-reginamaria)

Este vorba despre Spina bifida, un defect congenital al coloanei vertebrale care consta in lipsa sudurii complete a arcului vertebral care determina dezvoltarea incompleta a tubului neural din zona lombara sau sacrala. Copiii se nasc cu deficite neurologice severe, de tipul tulburarilor de sensibilitate si paralizia membrelor inferioare, incontinenta urinara si fecala si hidrocefalie – acumulare excesiva de lichid cefalorahidian care comprima creierul, cu grade variate de retard mental. Odata ce copilul se naste cu paralizie, sansele de recuperare sunt practic nule.

Interventia a fost realizata cu aproximativ opt saptamani inainte ca bebelusul sa vina pe lume. Un astfel de defect, daca nu era depistat in urma unei ecografii, ar fi putut impiedica fetita sa duca o viata normala si i-ar fi cauzat mari probleme dupa nastere.

Astfel de operatii in utero mai fusesera efectuate doar in doua centre universitare din Statele Unite, dar cei doi medici din Romania au decis sa faca aceasta interventie.

 

Dr. Sergiu Stoica

Dr. Sergiu Stoica

Pacienta avea doar un kilogram si 250 de grame, iar pe parcursul intregii operatii a ramas in uterul mamei. Neurochirurgul Sergiu Stoica a operat capatul coloanei vertebrale, pentru a reface canalul in care trebuie sa stea maduva si nervii copilului, in timp ce colegul sau ginecolog a avut grija ca sarcina sa nu fie afectata.

Interventia s-a incheiat cu succes, defectul fiind reparat, iar copilul a ramas in uterul mamei pentru a se dezvolta normal, pana la momentul cand va fi adus pe lume. Din echipa operatorie au facut parte: dr. Hadi Rahimian, medic primar OG, supraspecializare in Medicina Materno-fetala, coordonatorul singurului Centru Fetal din Romania in care se efectueaza operatii fetoscopice, dr. Ani Rahimian – medic primar ATI, cu experienta in anestezia cu risc inalt, dr. Denise Borali – medic specialist OG si dr. Oana Zaharia – medic primar OG  – Echipa Medicina Fetala si Anestezie Spitalul Baneasa, impreuna cu dr. Sergiu Stoica – medic primar Neurochirurgie, cu experienta in tratarea cazurilor considerate anterior inoporabile, dr. Mihai Craciun, medic specialist Neurochirurgie si dr. Anca Visan, medic primar ATI, neuroanestezist – Echipa Neurochirurgie Brain Institute.

 

Dr. Haidi Rahimian

Dr. Hadi Rahimian

Prima operatie in utero a fost efectuata in Romania in martie 2012, la Maternitatea Regina Maria. Atunci, la o ecografie de rutina, in cazul unei femei aflata in a 29-a saptamana de sarcina, s-a constatat ca in plamanii copilului se acumulase lichid, iar  daca acesta ar fi crescut in cantitate prea mare, ar fi dus la comprimarea plamanilor. La nastere, copilul ar fi putut prezenta insuficienta respiratorie severa, potential fatala, iar la acel moment, medicul Hadi Rahimian le-a vorbit viitorilor parinti despre chirurgia fetala si i-a convins sa accepte interventia intrauterina.

In saptamana urmatoare de sarcina, acesta a montat fatului un sunt toraco-amniotic, prin care lichidul din plamani a fost drenat in lichidul amniotic, ceea ce a permis dezvoltarea normala a plamanilor in utero, pana la nastere.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*