Operație minim-invazivă de protezare aortică, realizată în premieră în România

Performanța aparține chirurgilor de la Spitalul Universitar din București, unitatea medicală devenind astfel singura din țară care acoperă întregul arsenal de intervenții prin mini-toracotomie.

 

În contextul destul de agitat în care, în ultimele zile, s-a vorbit cu precădere despre creșterea numărului de decese provocate de gripă, crima urmată de sinucidere dintr-o secție de Psihiatrie a unui spital județean, declanșarea sistemului european de alertă în cazul crizei imunoglobulinelor sau decesul unui medic anestezist în timpul gărzii, în spitalele din România se mai întâmplă și lucruri pozitive. Medicii reușesc în continuare să salveze vieți și chiar să abordeze noi metode intervenționale. Un astfel de exemplu este Spitalul Universitar din Capitală, care a devenit singura unitate medicală din țară ce acoperă întregul arsenal de operaţii minim-invazive prin mini-toracotomie.

Performanța se datorează unei intervenții chirurgicale efectuată în premieră națională, de o echipă de chirurgi coordonată de medicul Cătălin C. Badiu. O astfel de procedură minim invazivă era singura care mai lipsea pentru a completa întreg arsenalul de intervenții din această gamă realizate la nivelul spitalului.

Este vorba de o operație de protezare a valvei aortice prin mini-toracotomie dreaptă, realizată de echipa de chirurgie cardio-vasculară a spitalului, pentru a salva viața unui pacient cu o îngustare severă a valvei aortice.

 

Dr. Catalin C. Badiu

Specialiștii care au realizat intervenția spun că pacientul nu reprezenta un caz deosebit, îngustarea valvei aortice fiind cea mai des întâlnită afecțiune care apare la nivelul valvelor inimii, fiind înregistrate aproximativ 3.000 de cazuri noi pe an. Boala îi impiedică pe pacienți să ducă o viață normală, iar soluția terapeutică o constituie intervenția chirurgicală, procedura clasică presupunând deschiderea toracelui, în vederea protezării valvei afectate.

Procedura minim invazivă la care au apelat în premieră medicii români se efectuează în prezent în mai puțin de 20 de centre din întreaga lume cărora astfel, li se adaugă și Spitalul Universitar din București.

„Echipa de chirurgie cardio-vasculară a Spitalului Universitar şi-a întregit astfel palmaresul de operatii minim-invazive cu procedura de protezare a valvei aortice prin mini-toracotomie. Mă bucur că am reuşit să atingem aproape toată paleta de operaţii valvulare minim-invazive. Este un lucru minunat să putem oferi şi pacienţilor noştri din sistemul public un act medical modern şi la un standard cât mai ridicat”, a declarat la finalul intervenției, chirurgul Badiu, explicând că pacientul a fost operat printr-o incizie de doar cinci centimetri, făcută în partea dreaptă a toracelui. Medicul Cătălin C. Badiu a profesat timp de 20 de ani în Germania, perioadă după care a decis să se întoarcă în țară pentru a-și pune experiența în slujba pacienților de aici.

 

La rândul său, managerul spitalului, Adriana Nica, s-a declarat încântată de această nouă performanță e echipei medicale, exprimându-și speranța că în viitorul apropiat, sistemul public de Sănătate va avea mai mulți medici capabili să ofere servicii medicale la cele mai înalte standarde.

„Scopul nostru este să oferim pacienţilor din România, în cel mai mare spital public, cele mai bune şi moderne servicii medicale. Calitatea actului medical modern depinde de performanţele doctorilor şi de calitatea tehnologiei medicale cu care este dotat spitalul. Din fericire, şcoala de medicină din România produce anual câteva mii de doctori foarte capabili. Suprapuşi corect pe un plan de management care se concentrează pe achiziţia de echipamente de ultimă generaţie, aceşti medici vor face performanţă în sistemul public şi vor oferi pacienţilor din România servicii medicale la cele mai înalte standarde”, a declarat managerul Spitalului Universitar.

Anul trecut, aceeași unitate medicală a mai bifat o premieră în domeniul chirurgiei cardio-vasculare, realizând primele intervenţii complexe de înlocuire percutană a valvei aortice. Aceste intervenţii sunt indicate la pacienţii cu îngustarea severă a valvei aortice, care este a supapa ce reglează pomparea sângelui din inimă spre artera aortă.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*