Operatii in direct si tehnici chirurgicale impartasite cu ajutorul Google

24 februarie 2014 | 0 comentarii |

Un accesoriu care va fi lansat pe piata in cursul acestui an se anunta a fi revolutionar in chirurgie, medicii putand transmite in direct imagini din timpul operatiilor si obtine informatii in timpul interventiilor, fara a se indeparta de pacient.

 

Ochelarii Google pentru chirurgi

Ochelarii Google pentru chirurgie

Binecunoscutul Google a incetat de mult sa mai fie doar un simplu motor de cautate pe internet. Compania cu acelasi nume s-a dezvoltat impresionant in ultimii ani, devenind un actor important chiar si pe piata tehnologiei informatice. Un gadget pus la punct recent, de specialistii companiei, se anunta a fi foarte util medicilor chirurgi, fiind special conceput pentru a-i ajuta pe acestia in timpul operatiilor. La prima vedere, accesoriul pare a fi o simpla pereche de ochelari, insa ceea ce „stiu sa faca” acesti ochelari aproape ca depaseste limitele imaginatiei, in urma cu cativa ani, performantele respective fiind considerate de domeniul stiintifico-fantasticului.

Ochelarii Google isi pot gasi utilitatea in diferite domenii, dar se pare ca le-a atras in mod deosebit atentia medicilor chirurgi, dupa o prezentare facuta in cursul lunii septembrie a anului trecut, cand au fost folositi de medicul francez Philippe Collin. In timpul unei operatii de fixare a unei proteze de umar, imaginile au fost transmise in direct in Japonia, unde respectivul tip de operatie abia a inceput sa se paractice. Medicii japonezi au putut astfel urmari fiecare etapa a intervetiei si i-au putut adersa intrebari chirurgului francez, fara ca atentia acestuia sa fie distrasa si fara a fi nevoit sa intrerupa operatia pentru a le raspunde colegilor mai putin experimentati.

 

google glass surgeryIn urma demonstratiei facute in septembrie, chirurgii din intreaga lume s-au aratat interesati de ochelarii pe care Google a anuntat ca ii va pune in vanzare in acest an, majoritatea fiind de acord ca accesoriul ii poate ajuta foarte mult in activitatea lor, fiind mai practic decat sistemele de telemedicina folosite in prezent.

La nivelul ochilor, ochelarii Google sunt prevazuti cu captatori de imagine, in fapt niste camere de luat vederi in miniatura, care le permit medicilor sa filmeze interventia chirurgicala cat mai aproape de realitate, focusand imaginea exact pe locul unde se intervine si fara a fi jenati de miscarile unui cameraman. Functiile gadgetului sunt accesate cu comenzi vocale, nefiind nevoie de atingere din partea purtatorului si pastrandu-se astfel aseptizarea.

Imaginile captate pot fi stocate si pot fi transmise in direct, facandu-se posibila urmarirea acestora de catre alti medici din intreaga lume, in scopul schimbului de experienta sau a obtinerii unui sprijin interdisciplinar.

 

google-glass-surgeryMai mult, cei care urmaresc imaginile pot pune intrebari direct medicului care efectureza oparatia, iar acesta are posibilitatea sa le explice pas cu pas etapele interventiei. In plus, ochelarii de la Google constituie si o sursa de informatii in timpul operatiilor, medicul putand solicita prin comanda vocala informatiile de care are nevoie, iar rezultatele vor fi afisate pe un ecran semitransparent aflat in coltul superior din dreapta al ramei ochelarilor. Medicul le poate vizualiza fara a fi nevoie sa isi mute privirea de la locul in care se face interventia, asa cum se intampla in cazul informatiilor afisate in prezent pe monitoarele sau tabletele aflate in salile de operatie.

O alta utilitate atribuita ochelarilor inainte de a fi pusi in vanzare este legata de rezolvarea litigiilor medico-legale si a acuzatiilor de malpraxis, imaginile filmate in timpul interventiilor fiind de mare folos in astfel de cazuri.

O alta demonstratie a utilitatii ochelarilor a fost facuta de chirurgul american Rafael Grossmann care a retransmis imaginea unei sonde gastrice prin endoscopie pe site-ul Forbes.com, in timp ce confratele sau spaniol Pedro Guillen a realizat o grefa de cartilagiu, urmarita pe internet de medici aflati in SUA, Australia si Europa.


Categorii: IT & C, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*