Operatii laparoscopice pentru pacientii obezi, la spitalul din Alba Iulia

26 octombrie 2016 | 0 comentarii |

Sectia de Chirurgie a unitatii medicale a primit in dotare aparatura care permite medicilor efectuatea acestor interventii minim invazive, mult mai putin traumatizante pentru pacient.

 

operatieSpitalul Judetean din Alba Iulia se adauga pe lista unitatilor medicale din tara unde pacientii care sufera de obezitate se pot opera laparoscopic, procedura ce presupune, potrivit specialistilor, mai putine riscuri si ofera sanse mai rapide de recuperare.

Unitatea medicala a transmis, printr-un comunicat, ca spitalul a primit recent, in dotare, un laparoscop de ultima generetie si un aparat de sigilare vasculara, dispozitive ce permit medicilor sa efectueze interventii laparoscopice complexe, printre care si abordarea obezitatii pe cale laparoscopica.

Aparatele medicale au intrat in dotarea sectiei de Chirurgie, al carei sef, medicul Flaviu Pitu, a declarat ca o interventie pe cale laparoscopica presupune efectuatrea unor mini-incizii prin care se introduc dispozitivele chirurgicale, o perioada de spitalizare mult redusa, dureri mult mai mici, reintegrare socio-profesionala rapida si complicatii de plaga absente. Acesta a mai precizat ca o mare parte dintre operatiile efectuate in sectia pe care o conduce se fac pe cale laparoscopica, spitalul din Alba Iulia fiind una dintre primele unitati in care a ceasta procedura a fost implementata, in 1995. „Chirurgia laparoscopica a fost o preocupare continua a sectiei noastre, am fost una dintre primele sectii din tara care a introdus laparoscopia. Prima operatie laparoscopica a fpst una de colecist, realizata la Alba Iulia in anul 1996, iar  de atunci ne dezvoltam continuu aceasta metoda noua de abord”, a declarat medicul chirurg.

 

Dr. Flaviu Pitu

Dr. Flaviu Pitu

In privinta interventiilor laparoscopice care vor fi efectuate in cazul pacientilor cu obezitate, medicul a explicat ca este necesara o abordare multidisciplinara. Pacientul trebuie consultati initial de un medic nutritionist, un endocrinolog, de un psiholog si, in cazul in care este indicata chirurgia obezitatii, mai trebuie evaluat preoperator de un medic gastroenterolog, un cardiolog si un anestezist.

Cu aceasta ocazie, dr. Flaviu Pitu a explicat, inca o data, ca obezitatea este o boala a carei incidenta a crescut semnificativ in Romania, ca si in lume, si sunt mai multe modalitati de abordare a acestei patologii. Medicul a mentionat insa ca in functie de caracteristicile medicale ale pacientului se pot realiza mai multe tipuri de interventii, pentru obtinerea unui rezultat optim, interventia laparoscopica nefiind intotdeauna recomadata.

 

operatie laparoscopicaRezultatele obtinute in urma interventiilor sunt semnificative, pacientii putand sa slabeasca multe kilograme, daca respecta si un regim alimentar si un stil de viata corespunzator. In acelasi timp, in urma operatiei se pot corecta anumite comorbiditati, cum ar fi diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala, dislipidemia, tulburari respiratorii, apneea in somn.  „Sunt interventii care reduc capacitatea stomacului sau interventii care scad capacitatea de absorbtie a alimentelor, scotand din tranzitul digestiv un segment din intestin. (…) De cele mai multe ori, pacientii care se adreseaza pentru realizarea acestor operatii au incercat deja foarte multe metode de slabire, care nu s-au dovedit eficiente. In urma unei interventii chirurgicale pentru tratarea obezitatii pot aparea rezultate semnificative in cateva luni. Trebuie stiut insa ca, de cele mai multe ori, o astfel de interventie trebuie urmata de o alta, de chirurgie plastica, pentru inlaturarea pielii in exces”, atrage atentia seful Sectiei Chirurgie de la spitalul albaiulian.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*