Operațiile de cardiochirurgie pediatrică efectuate la Sibiu ar putea fi decontate de CNAS

În prezent, costul acestor intervenții chirurgicale efectuate în centrul de la Sibiu sunt susținute prin sponsorizări acordate de fundația Polisano, Casa de Asigurări de Sănătate decontând doar o parte din operațiile adulților.

 

Spitalul Polisano din Sibiu ar putea să devină în scurt timp al doilea centru din țară în cadrul căruia vor putea fi operați gratuit copii cu malformații cardiace sau alte probleme cardiovasculare care necesită intervenție chirurgicală. Acest lucru se întâmplă și în prezent, însă costurile operațiilor sunt suportate de fundația Polisano, urmând ca în viitorul apropiat, intervențiile să fie decontate de CNAS, din fondul asigurărilor de sănătate. În prezent, în țară există un singur centru în cadrul căruia se efectuează intervenții de cardiochirurgie pediatrică decontate de CNAS, la Târgu Mureș. Numărul copiilor care au nevoie nevoie de astfel de operații este însă foarte mare, iar centrul de la Târgu Mureș nu poate face față, intervenții similare fiind efectuate și în alte spitale din țară, însă în cadrul unor programe de formare a medicilor chirurgi sau cu sprijiunul financiar al unor organizații, așa cum se întâmplă și la spitalul Polisano din Sibiu.

Până acum, medicii de aici, în colaborare cu specialiști britanici și suedezi, au operat cu succes aproape 60 de copii cu probleme cardiace, costurile fiind acoperite de fundația Polisano, în condițiile în care CNAS nu decontează decât operațiile efectuate în centrul de la Târgu Mureș.

 

Săptămâna trecută, medicii britanici și cei suedezi, cu care colaborează echipa de specialiști de la Sibiu s-au aflat din nou în România, ocazie cu care au fost efectuate alte operații pe pacienți copii. La finalul intervențiilor, reprezentanții clinicii private au făcut anunțul referitor la decontarea pe viitoar a operațiilor, de către CNAS. Primul pas a fost făcut încă de anul trecut, când Casa de Asigurări de Sănătate a început să deconteze o parte din operațiile cardiovasculare efectuate la Polisano în cazul pacienților adulți.

Directorul CJAS Sibiu, Vasile Spinean, a precizat că sunt șanse mari ca acest lucru să se întâmple acum și în cazul copiilor. „Am avut privilegiul să văd acest proiect al unui centru de chirurgie cardiovasculară în Sibiu de-a lungul evoluţiei lui de la stadiul de idee şi până la ceea ce este astăzi. Anul trecut am reuşit să pornim prima dată, pe o  finanţare de la Casa de Asigurări, derularea unor astfel de intervenţii la Sibiu. Faptul că centrul demonstrează că are capacitatea să desfăşoare, în condiţii de securitate, în condiţii calitative de nivel european, intervenţiile pe care şi le asumă, este deschiderea pentru un nou pas, însemnând ca acest centru să fie nominalizat prin ordin al ministrului Sănătăţii pentru a derula şi intervenţii pe copii. Ne-am propus într-o primă etapă undeva în jur de 500.000 de lei, plecând de la realitate, faptul că cele aproape 60 de intervenţii realizate în centru demonstrează cu fapte că avem posibilitatea să o facem şi o facem foarte bine”, a declarat acesta.

 

Medicul Victor Costache, coordonatorul echipei medicale care efectuează aceste intervenții la Sibiu, a precizat că  o asemenea operație în cazul unui copil, la clinica Polisano, costă între 5.000 şi 8.000 de euro, iar în străinătate între 25.000 şi 30.000 de euro.

În prezent, copiii cu probleme cardiace din Sibiu și județele limitrofe sunt diagnosticaţi de medicii de la Spitalul de Pediatrie din Sibiu, unde nu există însă posibilitatea să fie operaţi. Intervenţiile se fac la spitalul privat, acest parteneriat public-privat fiind considerat o premieră pentru medicina românescă.

Dr. Victor Costache mai spune că în România, aproximativ 3.000 de copii au nevoie, anual, de acest gen de intervenții, însă centrele de profil din țară nu reușesc să efectueze decât circa 600 de operații într-un an, un număr mare de pacienți fiind operați în clinici din străinatate, cu costuri mult mai mari, în timp ce alții nu supraviețuiesc în lipsa tratamentului chirurgical de care au nevoie.

„În România sunt aproximativ o mie de copii cu malformaţii congenitale care se pierd în fiecare an şi în momentul de faţă există practic un singur om care luptă împotriva acestui flagel, profesorul Horaţiu Suciu de la Institutul Inimii din Târgu Mureş, care a reuşit pe baza muncii de peste 15 ani să înfiinţeze singurul centru funcţional, care operează zilnic urgenţe cardiovasculare copii”, a mai declarat chirurgul de la clinica Polisano.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*