OPTIMISM: In anul 2035 va exista prima generatie de nefumatori in Romania!

21 noiembrie 2016 | 0 comentarii |

Este obiectivul urmarit de autoritati si de lumea medicala, printr-o strategie pe termen lung, care va fi lansata in curand, la initiativa societatii civile.

 

marsul antifumat la ramnicu-saratCoordonatorii Subprogramului de Prevenire si Control al Tabagismului derulat de Ministerul Sanatatii,  cu sprijinul Societatii Romane de Pneumologie si al Institutului de Pneumologie Marius Nasta, au organizat, zilele acestea, o dezbatere prin care si-au propus sa readuca in discutie importanta unei vieti sanatoase, impactul fumatului activ si pasiv, dar si parcursul legislativ in controlul tabagismului.

Cu aceeasi ocazie s-a facut si un bilant al celor opt ani de cand se deruleaza programul STOP FUMAT, lansat de Ministerul Sanatatii in 2008, pentru a veni in sprijinul fumatorilor care doresc sa renunte la acest viciu. Astfel, pe parcursul celor opt ani, aproximativ 4.000 de fumatori au apelat la acest program, iar dintre acestia, 30% au si reusit sa se lase de fumat. Programul le ofera acestora consiliere si terapie, desfasurandu-se pe durata a trei luni. In acest timp, pacientii primesc consiliere antifumat realizata de catre un medic specialist, pregatit in acest sens, si terapie medicamentoasa specifica. Sunt programate initial patru sedinte, insa pacientii pot apela la specialisti  ori de cate ori este nevoie, ramanand in contact permament cu medicul cu care a colaborat.

Dr. Ioana Munteanu, coordonatorul programului, a precizat ca in primii doi ani, oamenii se inscriau doar din pura curiozitate, dar foarte putini erau dispusi sa urmeze tratamentul pana la final. Din aceasta cauza, incepand cu anul 2010, a fost introdusa o coplata pentru cele patru sedinte, astfel ca in prezent, doar cei cu adevarat motivati sa se lase de fumat se mai inscriu in program.

 

tigari fumatoriCu ocazia aceleiasi dezbateri, dr. Ramona Brad, din cadrul Coalitiei Romania Respira, a precizat ca organizatia pe care o reprezinta, impreuna cu alte asociatii din cadrul societatii civile au elaborat o strategie pe termen lung, prin care se urmareste ca in anul 2035 sa se poata vorbi de prima generatie fara tutun din Romania. „Strategia 2035, prima generatie fara tutun a Romaniei” a fost elaborata cu expertiza stiintifica si beneficiaza de sprijinul reprezentantilor lumii medicale, fiind bazata pe recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii. In prezent, documentul este depus la Guvern si a intrat in circuitul de avizare, strategia urmand a fi lansata in perioada urmatoare. Aceasta cuprinde trei aspecte, respectiv preventia debutului fumatului, protectia impotriva expunerii la tutun si incurajarea renuntarii la fumat. Tinta principala este scaderea numarului mare de copii care fumeaza in Romania, tinand cont de faptul ca statisticile arata ca la ora actuala se poate vorbi de  peste 20% dintre copiii sub 18 ani.

 

fumatul interzisAceleasi statistici indica si faptul ca, in prezent, la nivel national sunt 4,9 milioane de fumatori, prevalenta acestui viciu in randul populatiei fiind de 26,7%. Media este similara cu cea inregistrata la nivelul Uniunii Europene si, din fericire, usor mai scazuta decat in tarile vecine.

Participantii la dezbatere au apreciat ca Legea anitfumat si-a adus un aport considerabil asupra combaterii fumatului pasiv, insa mai ramane de combatut si de educat populatia generala, in privinta riscurilor pe care le presupune fumatul la domiciliu. „Nu trebuie sa uitam nici fumatul la mana a treia, care este acel reziduu de tutun ce ramane in incaperea in care s-a fumat si care se depoziteaza si persista chiar si in parul si pe hainele fumatorului. Cea mai mare expunere la acest fumat la mana a treia este masina fumatorului, unde fumul persista peste doua ore; curatenia in masina nu se face dupa fiecare tigara si atunci poate sunt justificate acele indicatii de interzicere a fumatului in masina fata de expunerea la copil”, a mai precizat in acest sens medicul Ioana Munteanu.

 

Stop fumatEste de notorietate faptul ca fumul de tigara favorizeaza declansarea si agravarea unor boli grave, precum afectiunile respiratorii si pulmonare, cele cardiace si chiar cancerele. Specialistii spun insa ca studiile clinice demonstreaza ca riscul de a suferi de o boala cardiovasculara scade semnificativ dupa renuntarea la fumat, mai ales daca aceasta renuntare are loc inaintea varstei de 35 de ani.

Efectul „recuperator” asupra functiei pulmonare nu este la fel de rapid, particulele toxice din fumul de tutun ajungand direct in plaman si depunandu-se pe cesta, persistand intreaga viata. Renuntarea la fumat inainte de 35 de ani face insa ca functia respiratorie sa revina mai aproape de normal, iar riscul de deces prin TBC sa scada cu 65%.

Un studiu realizat pe parcursul a 50 de ani, in Anglia, arata chiar ca renuntarea la fumat inaintea varstei de 35 de ani inseamna un castig de 10 ani din viata, efectele provocate de tutun putand fi diminuate considerabil pana la acesata varsta. Specialistii spun insa ca renuntarea la fumat se poate face chiar si dupa varsta de 65 de ani, in acest caz castigul fiind cel putin un an de viata in plus.

Sa nu uitam insa nici celelalte avantaje pe care le aduce, imediat si pe termen lung, renuntarea la fumat: sentimentul de libertate, de autocontrol, senzatii si perceptii noi (gust si miros mai fin, respiratie mai usoara si mai placuta etc.), activitati noi in timpul liber, economii consistente la bugetul personal si al familiei si, de ce nu, sentimentul ca esti invingator!

 


Adaugati un comentariu


 

*