Organismul uman, afectat de trecerea la ora de vara

27 martie 2016 | 0 comentarii |

Romania a trecut, in noaptea de 26/27 Martie, la ora oficiala de vara. Ceasurile s-au dat inainte cu o ora, iar pentru cateva zile, organismul ar putea suferi din cauza tulburarilor de metabolism

 

ora de varaRomania a trecut, in acest weekend, oficial, la ora de vara a anului 2016. Ceasurile au fost date inainte cu o ora, astfel ca ora 3.00 a diminetii de 26 martie  a devenit ora 4.00, iar noaptea de sambata spre duminica a fost mai scurta cu o ora. Aceasta inseamna ca am dormit cu o ora mai putin, iar in zilele urmatoare ne vom trezi ceva mai greu dimineata, pana cand ceasul biologic se va obisnui cu ora de vara.

Pierderea a 60 de minute de somn intr-o noapte nu va avea un impact major asupra sanatatii celor mai multi dintre oameni. In cazul altora insa, schimbarea poate fi resimtita ca o aruncare a corpului intr-o bucla temporara. Expertii avertizeaza ca aceasta trecere poate avea unele reprcursiuni si asupra starii de sanatate, mai ales in cazul persoanelor mai sensibile sau care sufera deja de anumite afectiuni. Ne sfatuiesc sa ne bucuram insa de lumina solara, de aerul proaspat, de iarba verde si florile de primavara si de pomii infloriti in acesta perioada, pentru a ne recastiga echilibrul energetic si optimismul.

 

ora de varaReducerea orelor de somn, prin prisma trecerii la ora de vara, poate crea un dezechilibru hormonal in organism, in special prin faptul ca se mareste productia de grelina, un hormon care regleaza foamea. Nivelurile mai ridicate de grelina pot determina o crestere a apetitului si o pofta de mancare mai sporita, ceea ce va duce la un consum mai mare de alimente, cu consecinte firesti asupra starii de sanatate si chiar a siluetei, mai ales daca nu este vorba despre alimente dintre cele mai sanatoase.

 Cercetatorii de la Universitatea din Alabama au stabilit, in urma cu cativa ani, ca riscul de a face un atac de cord ar putea creste cu aproximativ 10 la suta dupa trecerea la ora de vara. Organismul este privat de cateva ore de somn, sistemul nervos simpatic va reactiona negativ, se va epuiza si va slei trupul de puteri, ceea ce pune si mai mult stres pe organism, iar de aici riscul unui atac de cord.

Seara, senzatia de oboseala va aparea mai devreme si, chiar daca ceasul va indica ora 22.00, organismul va simti ca este, de fapt, 23.00 si va reactiona in consecinta. Recomandarea specialistilor este de a merge la culcare mai devreme duminica, intrucat aceasta decizie va ajuta organismul sa compenseze ora de somn pierduta odata cu trecerea la ora de vara, evitand epuizarea de luni dimineata.

 

ora de varaIn primele zile dupa trecerea la ora de vara pot aparea probleme de concentrare dimineata. Pot aparea usoare stari de ameteala in primele dimineti, dupa schimbarea orei, dar nu trebuie sa intram in panica, acestea vor disparea pe masura ce organismul se acomodeaza. Ritmul circadian fiind usor dereglat din cauza lipsei de somn, corpul nu va fi obisnuit sa piarda o ora de expunere la lumina in prima parte a zilei.

Exista insa si un avantaj menit sa ridice moralul in aceasta perioada, constand in faptul ca aceasta trecere poate crea si o stare de buna dispozitie, data de faptul ca atunci cand incheiem ziua de lucru, soarele este inca pe cer, creand senzatia ca am terminat munca mai devreme. Lumina soarelui, dupa cum se stie, stimuleaza nivelul de serotonina care, la randul sau, imbunatateste starea de spirit, acesta fiind unul dintre motivele pentru care specialistii recomanda sa ne bucuram  cat mai mult de lumina naturala.

 

ora de varaPrin trecerea la ora de vara, Romania isi coreleaza orarul cu cel practicat in tarile membre ale Uniunii Europene, in perioada dintre ultima duminica a lunii martie si ultima duminica a lunii octombrie. In 2016, acest interval este intre 27 martie – 30 octombrie. Odata cu modificarea orei, diferenta fata de timpul universal (GMT) este de trei ore, in timp ce in restul anului, diferenta fata de ora meridianului Greenwich este de doua ore. Trecerea la ora de vara este practicata in majoritatea tarilor din Europa, Asia, America si Nordul Africii, pentru a se profita cat mai eficient de lumina naturala.

 In Romania, ora de vara a fost introdusa pentru prima data in 1932, intre 22 mai si 2 octombrie. Pana in 1939, ora de vara a functionat intre prima duminica din aprilie, ora 00:00, si prima duminica din octombrie, ora 01:00. Din 1941, ora de vara nu s-a mai folosit, pana in 1979, cand Romania a semnat Conventia fusurilor orare, iar printr-o ordonanta guvernamentala, orarul de vara a fost corelat cu cel practicat in tarile UEPana in 1996, ora de vara se introducea de la sfarsitul lunii martie pana la sfarsitul lui septembrie.

Din 1997 s-a trecut la ora de vara din ultima duminica a lunii martie pana in ultima duminica din octombrie.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*