Organizatia Mondiala a Sanatatii ii indeamna pe romani sa se vaccineze

20 octombrie 2016 | 0 comentarii |

Campania derulata in mai multe tari din Europa se axeaza in special pe vaccinarea antigripala, in cazul Romaniei, expertii organizatiei insistand si pe vaccinul impotriva bolilor pneumococice.

 

vaccin antigripalOrganizatia Mondiala a Sanatatii a demarat saptamana aceasta cea de-a patra editie a campaniei de informare, comunicare si de crestere a nivelului de constientizare a pericolelor implicate de gripa, cu accentul pe anumite categorii vulnerabile ale populatiei si pe importanta administrarii vaccinului antigripal, in sezonul rece. Campania este derulata anul acesta in 19 tari din Europa, printre care si Romania, constand intr-o serie de actiuni axate pe informarea profesionistilor din sfera medicala, dar si a populatiei generale, cu privire la necesitatea vaccinarii de sezon, despre care reprezentantii OMS spun ca este o masura esentiala in prevenirea gripei si a potentialelor sale complicatii.

Intrucat Romania este o tara in care rata de imunizare a scazut ingrijorator in ultimii ani, in cazul tarii noastre, experitii organizatiei se vor folosi de acest prilej pentru a incuraja si vaccinarea copiilor conform schemei de imunizare, considerand ca o crestere a ratei vaccinarii ar putea duce si la scaderea mortalitatii infantile, capitol la care Romania ocupa primele locuri in Europa.

 

Dr. Miljana Grbic

Dr. Miljana Grbic

Campania de promovare a vaccinarii antigripale vine pe fondul anuntului facut saptamana aceasta de presedintele Societatii Romana de Micobiologie, medicul Alexandru Rafila, care avertiza ca anul acesta, sezonul gripal va avea un debut mai precoce, reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii sustinand necesitatea vaccinarii antigripale incepand chiar din aceasta luna, mai ales ca primele doze au fost deja distribuite in teritoriu.

In cazul Romaniei, OMS va insista si asupra necesitatii vaccinarii impotriva bolilor pneumococice, despre care spun ca trebuie sa devina o prioritate pentru autoritati, in scopul reducerii ratei mortalitatii infantile. In acest sens medicul Miljana Grbic, reprezentantul in Romania al Biroului Regional pentru Europa al organizatiei, a declarat ca „tarile cu o rata ridicata a mortalitatii infantile trebuie sa aiba ca prioritate introducerea vaccinului pneumococic conjugat. Toate studiile noastre subliniaza importanta vaccinarii impotriva Streptococcus Pneumoniae, avand in vedere rata foarte mare a bolilor cauzate de pneumococ in lume si in regiune”.

 

tuberculozaLa momentul actual, 27,5 la suta din decesele la copiii sub un an din Romania sunt datorate bolilor aparatului respirator inferior, in timp ce 29 la suta din decesele la copii pana in cinci ani, aproximativ 600 de cazuri anual,  sunt cauzate de pneumonii, care pot fi incadrate in categoria bolilor pulmonare invazive cauzate de pneumococ, afectiuni ce ar putea fi evitate in cazul copiilor vaccinati.

In acest caz, campania OMS vine in contextul in care vaccinul pneumococic a fost de negasit pe piata romaneasca, Ministerul Sanatatii anuntand recent ca a alocat fondurile necesare si va fi demarata procedura de achizitie. Statisticile arata ca la nivelul tarilor europene, acoperirea vaccinala cu vaccinul penumocicic variaza intre 70 si 98 la suta, iar in Romania procentul este mult mai mic, atat din cauza ca unii parinti refuza vaccinarea dar si pentru ca cei care vor sa isi vaccineze copiii nu gasesc vaccinul pe piata, asa cum s-a intamplat pana acum.


Adaugati un comentariu


 

*