Organizatia Salvati Copiii cere alocarea de urgenta a fondurilor pentru sectiile de neonatologie

Solicitarea a fost adresata Ministerului Sanatatii, printr-o scrisoare deschisa in care se arata ca Romania are in continuare cea mai crescuta rata a mortalitatii infantile din Europa.

 

maternitateChiar daca in ultimii 20 de ani a scazut apreciabil mortalitatea infantila, ajungand de la 24 de decese la mia de nasteri (cat era in 1994), la 8,5 decese la mie, in 2013, Romania continua sa ocupe primul loc in Europa la acest capitol. Scaderea amintita se datoreaza in special dotarii sectiilor de Neonatologie cu incubatoare si alte echipamente necesare ingrijirii, in prima perioada de viata, a copiilor nascuti prematur sau cu probleme de sanatate.

Un mare merit in acest sens revine organizatiilor umanitare care si-au fixat chiar ca principal obiectiv reducerea ratei mortalitatii infantile, implicandu-se astfel in ample campanii umanitare in urma carora au reusit achizitionarea de aparatura de milioane de euro, care a fost donata sectiilor de neonatologie din tara. Se poate spune chiar ca meritul principal pentru scaderea mortalitatii infantile revine acestor organizatii si mai putin autoritatilor din Sanatate, care continua sa subfinanteze sectiile de neonatologie, lasand dotarea acestora mai mult in seama organizatiilor umanitare.

In acest context, una dintre cele mai active organizatii din aceste sector, Salvati Copiii, a cerut, public, autoritatilor, urgentarea alocarii fondurilor sectiilor de neonatologie pentru anul in curs, reamintind oficialilor din Ministerul Sanatatii ca desi rata mortalitatii a scazut, ea este peste dublul mediei europene.

 

screening neonatal maternitateAsa cum reiese din scrisoarea deschisa adresata de organizatia umanitara responsabililor din Sanatate, dupa opt ani de la integrarea in UE, Romania ramane pe primul loc intre tarile membre, in ceea ce priveste mortalitatea infantila, cu o rata de 8,5 la suta la mia de nasteri, fata de 3,7 la suta, atat cat este media europeana.

Aceasta, pentru ca sectiile de neonatologie din tara nu sunt inca dotate cu suficienta aparatura si personalul necesare pentru a putea acorda ingrijirile adecvate nou-nascutilor care vin pe lume prematur sau cu probleme de sanatate.

In scrisoarea deschisa adresata Ministerului Sanatatii, organizatia Salvati Copii arata ca 2015 este al doilea an consecutiv la jumatatea caruia sectiile de neonatologie nu dispun de alocarile bugetare preconizate, nenumarate semnale in acest sens venind si din partea medicilor care lucreaza in aceste sectii.

 

Gabriela Alexandrescu

Gabriela Alexandrescu

In aceasta situatie, organizatia umanitara solicita autoritatilor urgentarea alocarii bugetelor pentru aceste sectii, cerand Ministerului Sanatatii respectarea obligatiei constitutionale de a concretiza atat prin masuri administrative, cat si financiare, rolul primordial al ingrijirii medicale de urgenta pentru nou-nascuti, prin crearea unei actiuni prioritare care sa se adreseze doar acestor copii.

„Jumatate dintre copiii pe care ii pierdem anual ar putea fi salvati prin dotarea maternitatilor si sectiilor de nou-nascuti cu echipamente medicale performante si personal adecvat si prin dezvoltarea de programe suport pentru gravide, mame si copii. Prin refuzul dreptului la viata al nou-nascutilor este incalcat grav principiul interesului superior al copilului care se impune, conform legii, in orice decizie a autoritatilor administrative, organelor legislative sau instantelor judecatoresti” precizeaza in document Gabriela Alexandrescu, presedintele executiv al organizatiei Salvati Copiii.

 


Adaugati un comentariu


 

*