Ortopezii buzoieni opereaza 12 ore pe zi

15 ianuarie 2013 | 0 comentarii |

Din cauza alunecusului din ultimele zile, 40-50 de persoane se prezinta zilnic la spital cu fracturi, entorse si luxatii, iar in 20 de cazuri se impune internarea si interventia chirurgicala. Sectia Ortopedie a Spitalului Judetean este supraaglomerata.

 

Avalansa de cazuri de fracturi, entorse si luxatii in spitalele buzoiene, din cauza ghetusului de pe strazi, a incaltamintei neadecvate si… a consumului de alcool care-i face pe multi sa nu-si mai tina echilibrul.

Medicii ortopezi consulta, fac radiografii si opereaza la foc continuu, iar  tehnicienii pun aparate gipsate pe banda rulanta. Cabinetele din Ambulatoriiul Spitalului  Judetean de Urgenta (SJU) Buzau si cel al Spitalului Municipal Rm. Sarat sunt, practic, asaltate de avalansa de bolnavi care au nevoie de ajutor. La SJU Buzau, numarul de bolnavi care necesita de spitalizare si interventii chirurgicale este mai mare decat capacitatea Sectiei Ortopedie de a face fata solicitarilor care vin pe banda rulanta.

De la inceputul anului si pana acum, peste 200 de persoane au ajuns la spital cu fracturi, luxatii si entorse provocate de cazaturile pe gheata, iar la Rm. Sarat, numarul acestora a trecut de 50.  In fiecare zi ajung la UPU Buzau 40-50 de persoane cu astfel de traumatisme, iar in jur de 20-25 dintre ele sunt internate.

 

Cate 8-10 operatii pe zi la Buzau

 

Cei sase medici ortopezi din cadrul SJU Buzau si-au impartit munca in sala de operatii in doua si chiar trei schimburi, pentru a face fata numarului mare de bolnavi care necesita interventie chirurgicala.

Daca vor continua sa vina la fel de multi bolnavi, in urmatoarele zile riscam sa punem paturi pe holul sectiei. Avem deja 51 de bolavi internati, in conditiile in care sectia dispune de 50 de paturi. Incercam sa reducem cat putem numarul de zile de spitalizare, pentru a descongestiona situatia, dar este aproape imposibil sa tinem pasul cu numarul mare de traumatisme, multe dintre ele grave, care vin zilnic la spital. Stam in sala de operatii de la 7:00 dimineata, pana la 6:00-7:00 seara, fiecare dintre echipele operatorii avand, zilnic, de rezolvat mai multi pacienti. Am ajuns la 8-10 interventii pe zi, iar mai mult de jumatate dintre ele sunt interventii posttraumatice in urma cazaturilor pe gheata. Mai grav este ca in multe cazuri ne confruntam cu lipsa de materiale necesare interventiei. Multi dintre bolnavi sunt varstnici si, intraoperator descoperim ca in afara traumatismului pentru care s-a intrat in sala exista si alte probleme care trebuie rezolvate”, a precizat dr. Stanciu Paraschiv, seful Sectiei Ortopedie a SJU Buzau, mentionand ca aceasta aglomerare de bolnavi este inevitabila, desi cele mai multe interventii se rezolva ambulatoriu.

 

Medicii ramniceni, mai fericiti

 

Potrivit medicilor ortopezi, cele mai frecvente fracturi determinate de cazaturile pe gheata sunt cele de de col chirurgical de humerus, de col femural si bimaleolara, iar cei mai multi pacienti sunt persoane varstnice.

Aceeasi cazuistica se inregistreaza si la Spitalul Municipal Rm. Sarat, dar medicii de aici sunt mai putin aglomerati. Ei au avut de rezolvat, potrivit dr. Felicia Vasile, directorul medical al spitalului, doar sase interventii chirurgicale in acest an.

Incepand de la 1 ianuarie, la cabinetul de Ortopedie dinAmbulatoriul  Spitalului Municipal Rm. Sarat s-au prezentat 51 de persoane cu traumatisme capatate in urma cazaturilor pe gheata. Interventii chirurgicale au fost necesare insa numai in sase cazuri”, a precizat dr. Filip, mentionand ca fracturile de col femural domina si printre ramnicenii care nu si-au putut tine echilibrul din cauza ghetii si au avut nevoie de interventii posttraumatice.


Categorii: Medici, Spitale

Adaugati un comentariu


 

*