Ouă de ciocolată pentru copiii internați, de la ministrul Sănătății

2 iunie 2018 | 0 comentarii |

Sorina Pintea s-a aflat vineri la Piteşti, unde a vizitat Spitalul de Pediatrie și a participat la o conferință organizată de autoritățile din Argeș.

 

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a fost prezentă, vineri, la Pitești, unde a vizitat Spitalul de Pediatrie din localitate. Întîmpinată de conducerea unităţii medicale, preşedintele CJ şi prefectul județului, Pintea a dorit să vadă, pentru început, Compartimentul de Primiri Urgenţe al spitalului, după care a vrut să vadă cum funcționează computerul tomograf cu care unitatea medicală a fost dotată recent și s-a arătat încântată de Secţia de Recuperare Neuromotorie. În timpul vizitei prin secții, ministrul a vorbit şi cu câţiva copii internați aici, iar pentru că era Ziua Internaţională a Copilului, le-a împărțit acestora ouă Kinder.

Considerând că trebuie redusă aglomerația de la Urgențe, Sorina Pintea a spus că este nevoie ca pacienții să apeleze mai mult la medicii de familie, să nu mai aglomereze secțiile de primiri urgență ale spitalelor. O soluție pentru diminuarea efectelor migrației ar fi, în opinia sa, centrele de permanență, care să preia o parte din pacienții care altfel ajung la urgențe. A recunoscut însă că este nevoie de dezvoltarea rețelei de astfel de centre, că acestea este necesar să fie mai bine finanțate, dar și să funcționeze, pentru a-și atinge scopul. A fost informată că în Argeș există șase centre de permanență, toate funcționale și că se mai dorește înființarea altor patru, din care unul chiar în curtea Spitalului Județean de Urgență Pitești.

 

La finalul vizitei, Sorina Pintea a declarat că „Piteştiul este un exemplu fericit în ceea ce privește zona de pediatrie, dar a apreciat că este încă „insuficient dotat”. „Pe zona de pediatrie nu putem încă spune că am ajuns tocmai în Europa. La adulţi am încercat să dezvoltăm tot ce s-a putut dezvolta. La pediatrie am început timid, din 2016, cu noi supraspecializări, cum ar fi cardiologia pediatrică, dar mai sunt încă foarte multe lucruri de făcut. Ceea ce mi-a plăcut foarte mult la acest spital este zona de recuperare, pentru că atât la adulţi, cât şi la copii, România stă foarte prost. Am investit foarte mult în zona de urgenţă, începem să investim în spitale, dar după ce am terminat perioada acută, lucrurile stau mai prost. În spital ne-ar mai trebui nişte medici de terapie intensivă, dotări pe zona de recuperare şi dotări cu aparatură medicală pe toate celelalte secţii, pe cardiologie pediatrică, pe zona de diabet. Este un început foarte bun. Foarte tare m-a încântat zona de recuperare. Sunt acei copii care au şanse foarte mici de reintegrare dacă nu ne ocupăm în mod deosebit de recuperarea lor” a declarat ministrul.

O veste bună pe care ministrul a dat-o piteștenilor a fost aceea că luni va fi aprobată dotarea Spitalului Județean de Urgență cu un accelerator de particule pentru radiologie, necesar secției de oncologie care urmează a fi înființată.

Ulterior, ministrul Sănătăţii a participat la o conferinţă pe două teme de interes naţional. Prima dintre acestea a fost „Reforma în rezidenţiatul din România”, moderată de conf. univ. dr. Corneliu Florin Buicu, preşedintele Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor.

Formăm anual mii de tineri medici. Mulți pleacă, iar cei care rămân sunt concentrați în centrele universitare. Care sunt soluțiile pentru a pregăti medici pentru toată România? Cum pot autoritățile locale să încurajeze tinerii medici? Ce pot face autoritățile publice locale și naționale? Sunt doar câteva întrebări la care s-au căutat răspunsuri.

Sorina Pintea a admis că politica de resurse umane a ministerului nu a fost cea mai fericită.„Rezidenţiatul, încotro? Este o întrebare foarte bună pe care am trebui să ne-o punem cu toţii, cei care conducem destinele sănătăţii, pentru că, şi îmi asum ceea ce spun, politica de resurse umane a ministerului nu a fost, poate, cea mai fericită pentru a rezolva problemele din România. Ne-am axat spre a rezolva, parcă, problemele din Vest. Începând cu 2007, aproximativ 14.000 de medici au părăsit România şi, ştiţi foarte bine, anul trecut odată cu Legea Salarizării şi anul acesta începând de la 1 martie salariile medicilor şi ale asistenţilor medicali au crescut la un nivel aproape european, fiind o primă măsură pe care Guvernul a luat-o pentru a păstra medicii în ţară. Dar aceşti medici au fost întâi rezidenţi”, a declarat ministrul Sănătății.

 

Cea de-a doua temă dezbătută la Pitești a fost „Un copil sănătos este un copil educat – Educaţie pentru sănătate”, moderată de  prof. univ. dr. Alexandru Rafila – preşedintele Societăţii Române de Microbiologie şi reprezentantul regional al Europei în cadrul Comitetului Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Medicul a subliniat necesitatea introducerii în curricula școlară a orelor de educație sanitară și de igienă, menționând că nu trebuie uitată nici educația sexuală și conștientizarea pericolului pe care îl reprezintă consumul de substanțe psihotrope și stupefiante (droguri, substanțe etnobotanice etc.).

Subiectele aduse în atenție la conferința de la Pitești au continuat fără ministrul Sănătății, care după vreo jumătate de oră a plecat, însă au fost intens dezbătute de specialiști, între care Cristina Stocheci -membru în comisia de sănătate din Senat, prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel -managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”,  prof. univ. dr. Ioanel Sinescu -rectorul UMF „Carol Davila”,  prof. univ. dr. Mircea Beuran -preşedintele Senatului UMF „Carol Davila”, prof. univ. dr. Daniela Bartoş -șefa Clinicii de Medicină Internă de la Spitalul de Urgenţă Floreasca, manageri de spital din judeţul Argeş, conducerea OAMGMAR Argeş, rectorii celor două universităţi din Piteşti şi reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean.

 


Adaugati un comentariu


 

*