Pacienta careia i s-a transfuzat sange gresit, in continuare in stare grava

1 august 2016 | 0 comentarii |

UPDATE, ora 14:00: Procurorii au deschis un dosar penal in rem in aceasta cauza si fac cercetare pentru vatamare corporala din culpa. Pacienta are o evolutie stationara si se afla in continuare internata la Terapie Intensiva (ATI). Potrivit managerului interimar al Spitalului Universitar, Dragos Davitoiu, pacienta este intubata si ventilata mecanic, iar medicii nu intentioneaza deocamdata sa o reopereze.

 

transfuziePacienta careia i s-a facut o trasfuzie cu sange dintr-o grupa gresita, la Spitalul Clinic CF 2 din Capitala, se afla in continuare instare critica, la Spitalul Universitar de Urgenta, unde a fost transferata la cererea familiei. Elena Manea este in continuare in coma, iar medicii de la Universitar au fost nevoiti sa o treaca pe dializa. Suparat mai ales ca a fost minitit de cei care au gresit si mai ales ca nu s-a intervenit la timp, sotul femeii este decis sa actioneze spitalul in instanta.

Ministerul Sanatatii confirma eroarea umana medicala si anunta ca unitatea sanitara a fost sanctionata cu o amenda de 30.000 de lei, iar sanctionarea persoanelor responsabile va avea loc dupa finalizarea anchetei, care este in desfasurare.

Potrivit unui comunicat remis de MS,  in data de 26 iulie, o pacienta in varsta de 39 de ani a fost operata la Spitalul Clinic CF2 din Bucuresti. Diagnosticul la internare al acesteia a fost cancer col uterin, mai precis neoplasm de col uterin in stadiu incipient. In timpul operatiei a existat o sangerare in limitele normale ale procedurii aplicate de echipa de chirurgi (operatia Wertheim), iar pacientei i s-a efectuat o transfuzie.

Citeste siUn nou scandal zguduie lumea medicala: o femeie se afla in coma, dupa o transfuzie gresita

 

test sangeDocumentele puse la dispozitia inspectorilor sanitari din cadrul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Bucuresti atesta ca proba de sange pentru testul pretransfuzional a fost prelevata de o asistenta medicala de la o pacienta cu grupa AB4 pozitiv si etichetata cu numele pacientei de 39 de ani – transferata intre timp la Spitalul Clinic Universitar de Urgenta Bucuresti – care are grupa de sange O I pozitiv, se mentioneaza in comunicatul MS.

Potrivit aceluiasi document, pacientei „i-a fost administrata o unitate de sange (masa eritrocitara) AB4 pozitiv, desi grupa acesteia de sange este O I pozitiv. La aproximativ o ora si jumatate dupa interventia chirurgicala s-au instalat primele semne de soc hemoragic si hematurie. Pacienta a fost transportata la reanimare unde a primit tratament de echilibrare si a fost facuta recomandarea unei noi transfuzii. Pacienta era constienta la acel moment si a indicat ea insasi faptul ca are grupa sanguina O I pozitiv. Atunci a fost realizata eroarea de la testul pretransfuzional, analiza repetata indicand ulterior grupa corecta. Echipa de chirurgi si ginecologi a fost nevoita sa intervina chirurgical din nou pentru a opri sangerarile masive ale pacientei”, confirma oficialii MS, in urma verificarilor inspectorilor DSP Bucuresti.

Ancheta inspectorilor sanitari arata clar existenta unei erori de etichetare a testelor pretransfuzionale. Exista semne paraclinice evidente care indica un diagnostic de hemoliza severa in urma administrarii unei unitati de sange dintr-o grupa gresita, se mentioneaza in comunicatul amintit.

 

transfuzie-de-sangeMai mult, MS sustine ca din documente nu poate fi confirmata hemoliza severa pentru ca nu a fost efectuat testul COOMBS, nefiind trimisa o proba la Centrul de Transfuzii Sanguine al Municipiului Bucuresti.

Inspectorii sanitari au mai probat faptul ca unitatea de transfuzii a spitalului (UTS) nu este autorizata conform normelor legale in vigoare. De asemenea, nu exista o procedura de testare a grupei sanguine la patul pacientului, respectiv in sala de operatii, iar registrele si evidentele referitoare la testele pretransfuzionale nu sunt complete.

In urma verificarilor, spitalul a fost amendat cu 30.000 de lei. Inspectorii au dispus, de asemenea, urgentarea masurilor de autorizare a unitatii de transfuzii – in termen de 15 zile – avand in vedere ca deficientele de dotare sunt minore, iar restul de masuri ce trebuie luate se refera la procedurile interne. La expirarea termenului, inspectorii sanitari vor efectua o noua verificare a UTS.

In ceea ce priveste masurile de sanctionare a personalului, procedurile sunt in continuare in derulare.

Cazul ramane insa in atentia Ministerului Sanatatii. Impreuna cu Ministerul Transporturilor – autoritate in subordinea careia se afla spitalul – investigatiile vor continua in perioada urmatoare”, dau asigurari oficialii MS.

 


Adaugati un comentariu


 

*