Pacientii au, de astazi, acces mai usor la medicamentele scumpe

Pentru inceput este vorba despre 51 de medicamente care vor putea fi prescrise asiguratilor direct de catre medicul de familie, fara a mai fi nevoie de avizul comisiilor de experti, ca pana acum.

 

comisie medicala Clinicco BrasovIncepand de astazi, comisiile de experti din cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, care aveau ca scop aprobarea prescrierii tratamentelor scumpe pentru asigurati, devin o amintire, institutia implementand o noua procedura care plaseaza aceasta responsabilitate in seama medicilor prescriptori. Avizele comisiilor de specialitate sunt astfel inlocuite cu formulare speciale care vor fi completate de medici si apoi transmise initial prin mijloace electronice catre casele judetene de asigurari cu care acestia se afla in contract, dupa care vor fi trimise on-line intermediul Platformei Informatice a Asigurarilor de Santate. Intreaga responsabilitate a prescrierii medicamentelor scumpe revine astfel medicilor prescriptori, care poarta si intreaga raspundere pentru corectitudinea datelor inscrise in formularele specifice de verificare a respectarii criteriilor de eligibilitate aferente protocoalelor terapeutice pentru medicatia respectiva.

Totodata, reprezentantii CNAS sustin ca formularele vor constitui un sprijin pentru medicii prescriptori, deoarece reprezinta o modalitate rapida de verificare a incadrarii pacientului in criteriile terapeutice de prescriere a medicamentelor respective.

 

Radu Tibichi, presedintele CNAS

Radu Tibichi, presedintele CNAS

Radu Tibichi, presedintele Casei de Asigurari de Sanatate spune ca aceste formulare care iau de azi locul avizelor comisiilor de specialisti vor constitui in acelasi timp si un instrument de control al evolutiei costurilor prescrierilor de medicamente cu impact financiar semnificativ asupra bugetului asigurarilor de sanatate, avand in vedere faptul ca un astfel de medicament poate ajunge chiar si la un pret de 200.000 de lei.

Trecerea la noua modalitate de lucru are si rolul de a facilita accesul pacientilor la aceste tratamente scumpe, acestia nemaifiind nevoiti sa astepte ca dosarele lor sa fie analizate si apoi avizate de comisii, proceduri care se intindeau uneori pe durate lungi de timp, perioada in care pacientii erau privati de tratament iar boala se acutiza. Daca tinem cont ca astfel de medicamente scumpe sunt prescrise in special pacientilor cu afectiuni oncologice si ca in cazul acestora boala poate progresa rapid in lipsa tratamentului adecvat, este evident de ce este nevoie ca aprobarile pentru aceste tratamente sa fie obtinute in cel mai scurt timp.

 

depozit de medicamente unifarmPentru inceput, un numar de 51 de medicamente scumpe beneficiaza acum de noua procedura de prescriere, numarul acestora urmand sa creasca, pe masura ce noi molecule vor fi aprobate pe lista de compensate.

Odata cu schimbarea modului de avizare, CNAS a efectuat modificari si in mai multe acte normative subsecvente referitoare la prescrierea medicamentelor si la raportarea activitatii furnizorilor de servicii medicale si medicamente, pentru a le pune in acord cu trecerea la noua procedura de prescriere a medicamentelor scumpe.

Presedintele CNAS a mai precizat ca aceasta schimbare se impunea, intrucat vechiul mecanism de avizare era unul birocratic, iar prin trecerea la noua procedura se implementeaza un mecanism mai rapid, care va permite reducerea timpului dintre diagnosticare si inceperea tratamentului, in beneficiul asiguratilor.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*