Pacientii care au supravietuit cancerului si-au celebrat victoria asupra bolii

22 decembrie 2014 | 0 comentarii |

S-a intamplat cu ocazia celei de-a paisprezecea editii a Zilei Supravietuitorului de Cancer si a unui summit organizat la Bucuresti de Little People. Principalele idei valorificate in cadrul celor doua evenimente au fost acelea ca se poate invinge cancerul si ca rata de supravietuire poate creste.

 

Cezar Irimia

Cezar Irimia

Ultima saptamana a fost una dedicata, in planul evenimentelor medicale, in special victoriei in lupta cu cancerul, aceasta boala nemiloasa care ucide anual prea multe vieti, in special din cauza diagnosticarii tardive si lipsei tratamentului adecvat.

Pentru a celebra victoria pacientilor in lupta cu aceasta boala  nemiloasa, Federatia Asociatilor Bolnavilor de Cancer (FABC) din Romania a organizat cea de-a XIV-a editie a Zilei Supravietuitorului de Cancer, manifestare care a devenit deja o traditie. Prin acest eveniment se  demonstreaza, an de an, ca afectiunile oncologice nu reprezinta boli incurabile si pot fi invinse daca sunt depistate din timp si pacientii beneficiaza de tratament adecvat, daca au vointa si sprijinul moral al celor din jur. Evenimentul a avut loc la Brasov si s-a bucurat de participarea a peste 300 de pacienti, medici si reprezentanti ai asociatiilor de profil din tara.

Cu acest prilej, Cezar Irimia, presedintele FABC a declarat ca astfel „marcam, an de an, victoria asupra cancerului – o batalie castigata dintr-un razboi, sarbatorindu-i pe cei care au avut curajul si vointa de a se angaja in aceasta lupta, facand eforturi extraordinare pentru a supravietui bolii. Acesti pacienti sunt adevaratii nostri eroi. In preajma Sarbatorilor, trebuie sa fim mai buni unii cu ceilalti, iar acesta este mesajul pe care il transmitem celor care au luptat eroic cu boala nemiloasa”.

 

supravietuitoriAcesta a mai precizat ca pentru anul urmator, obiectivul asociatiei pe care o conduce este acela de a determina cresterea ratei de supravietuire a pacientilor care sufera de cancer. Acest lucru este posibil prin facilitarea accesului la cele mai noi terapii, asa cum se intampla in toate statele UE, dar si prin cresterea gradului de constientizare a faptului ca prevenirea si depistarea precoce a bolii, precum si identificarea unor solutii personalizate de tratament, sporesc sansele de reusita si chiar de vindecare a pacientilor cu afectiuni oncologice.

La randul sau, medicul Isabela Komporaly, reprezentanta unei companii farmaceutice implicata in organizarea evenimentului, a declarat ca „este foarte important ca bolnavii sa stie ca nu sunt singuri in aceasta lupta si ca, astazi, stiinta avanseaza intr-un ritm uimitor, ceea ce inseamna mai multe sanse la viata, mai multe optiuni terapeutice si, cel mai important, mai corecte si mai bine adaptate decat pana acum. Pacientul si medicul trebuie sa se angajeze intr-un dialog care sa exploreze optiuni terapeutice bazate pe mecanisme care au demonstrat stiintiific ca sunt implicate in producerea cancerului. Cu cat acest dialog are loc mai devreme, cu atat se poate identifica un plan de rezerva in managementul tratamentului pacientului oncologic”.

 

temerariiTot in ultima saptamana, la sfarsitul ei, o manifestare similara, dar cu caracter international, a avut loc la un hotel din Capitala, unde tineri supravietuitori ai cancerului din 15 tari europene s-au reunit in cadrul unui summit organizat de asociatia Little People.

Intalnirea a oferit paticipantilor o platforma de discutie despre experienta lor in ceea ce priveste tranzitia de la ingrijirea pentru copii la cea pentru adulti, dar a cuprins si teme conexe problematicii cancerului precum fertilitatea, implicarea civica, modele de bune practici in ingrijire si grupuri de suport pentru supravietuitori. Concluziile acestei intalniri internationale a tinerilor supravietuitori de cancer au fost centralizate in timp real de observatori care le-au transmis ulterior catre forumuri si asociatii internationale care activeaza in domeniu. Evenimentul a fost urmat, ieri, de Gala de Craciun Temerarii, la care au participat 240 de tineri supravietuitori ai cancerului.

 


Adaugati un comentariu


 

*