Pacientii cer autoritatilor sa acorde mai multa atentie si importanta fibrilatiei atriale

3 noiembrie 2014 | 0 comentarii |

Apelul vine din partea Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor, care solicita ca aceasta afectiune sa fie considerata o prioritate in cadrul strategiei nationale de sanatate.

 

Campania-Parcurile-Inimilor-Fericite-la-Timisoara2Pe parcursul lunii trecute, Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor, in parteneriat cu Societatea Romana de Cardiologie, Societatea de Neurologie din Romania si Societatea Nationala de Medicina Familiei au desfasurat o campanie denumita „Parcurile Inimilor Fericite”, in cadrul careia peste 1.200 persoane au fost testate pentru afectiuni cardiace la punctele de informare din cele mai mari parcuri din Cluj-Napoca, Timisoara si Bucuresti. Cei care s-au prezentat la aceste puncte de informare au beneficiat de evaluari gratuite ale riscului cardiovascular din partea medicilor cardiologi, precum electrocardiograma, masurarea tensiunii arteriale si a pulsului. Dintre persoanele testate in cadrul acestei campanii, 7 la suta au fost identificate cu fibrilatie atriala, in timp ce aproape 60 la suta au prezentat risc de a dezvolta afectiuni cardiace. Persoanele depistate cu simptome ale fibrilatiei atriale au fost indrumate catre medicul de familie, pentru un control amanuntit. Cu prilejul prezentarii bilantului campaniei, reprezentantii Asociatiei Nationale pentru Protectia Drepturilor Pacientilor si-au exprimat ingrijorarea fata de rezultatele testarilor efectuate, rezultate ce refelecta riscul ridicat la care este expusa populatia neinformata, insuficient diagnosticata si fara un tratament adecvat.

 

Vasile Barbu

Vasile Barbu

In aceste conditii, asociatia care apara drepturile pacientilor a decis sa faca un demers oficial pe langa autoritati, solicitandu-le acestora ca fibrilatia atriala sa fie inclusa pe lista prioritatilor in cadrul strategiei nationale de sanatate, in conditiile in care se estimeaza ca in Romania, aproximativ 200.000 de persoane au aceasta afectiune, care creste de 5 ori riscul de accident vascular cerebral si cu 70 la suta riscul de mortalitate prin aceasta complicatie. „Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor solicita includerea fibrilatiei atriale drept o prioritate in cadrul strategiei nationale de sanatate si, prin urmare, imbunatatirea conditiilor de informare a pacientilor, de diagnosticare si de acces la tratament eficient conform standardelor internationale. Astfel, fibrilatia atriala va fi inclusa in grupul bolilor cronice care beneficiaza de tratament compensat 100 la suta, in baza protocoalelor terapeutice, avizate de Ministerul Sanatatii. Obiectivul final il reprezinta preventia accidentului vascular cerebral determinat de fibrilatia atriala”, a precizat presedintele asociatiei, Vasile Barbu.

 

avcDemersul este sustinut si de Societatea Romana de Cardiologie, al carei reprezentant, medicul Anca Dan, a precizat ca, peste 200.000 de romani sufera de fibrilatie atriala, cu precadere persoane in varsta. Este o afectiune de multe ori fara simptome evidente, trecand neobservata de catre pacient, dar  nediagnosticata la timp si netratata, poate conduce la accident vascular cerebral, o afectiune medicala majora cu urmari grave, uneori chiar fatala.

„Fibrilatia atriala este cea mai frecventa aritmie, reprezentand prima cauza de spitalizare pentru tulburari de ritm ale inimii. Este o povara pentru sistemul de sanatate, pentru pacient si pentru societate din cel putin doua motive: primul –  scade calitatea vietii, creste semnificativ necesitatea spitalizarilor, iar al doilea – creste mortalitatea de doua ori prin complicatia sa cea mai de temut: accidentul vascular cerebral. Deseori, fibrilatia atriala este depistata dupa ce s-a produs accidentul vascular. Prin eforturile conjugate ale pacientilor si medicilor din Romania, tara noastra se gaseste in primele randuri ale luptei de scadere a accidentelor vasculare determinate de fibrilatia atriala. Cele mai importante arme sunt educatia si informatia” a declarat la randul sau medicul cardiolog Anca Dan.

 

accident vascular cerebralLa nivel european, se apreciaza ca aproximativ 6 milioane de persoane sufera de aceasta afectiune, iar anual aproape 3 milioane de oameni din intreaga lume sunt afectati de accident vascular cerebral cauzat de fibrilatia atriala. Cercetarile arata ca fibrilatia atriala se asociaza cu un risc de cinci ori mai mare de a dezvolta un accident vascular cerebral. Totodata, accidentele vasculare cerebrale la pacientii cu fibrilatie atriala cresc cu 70 la suta riscul de mortalitate, prelungesc cu 20 la suta spitalizarea si reduc cu 40 la suta rata de recuperare. Accidentul vascular cerebral reprezinta a treia cauza de mortalitate din Romania dupa bolile cardiovasculare si cancer, Romania fiind printre tarile cu cea mai mare incidenta a accidentelor vasculare cerebrale. Anual, 65.000 de romani sufera un accident vascular cerebral, o afectiune cu consecinte grave atat la nivel personal, cat si la nivel economic si social.

 


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*