Pacienții cer un program național pentru boli tiroidiene

14 decembrie 2017 | 0 comentarii |

Numărul persoanelor diagnosticați cu astfel de probleme de sănătate este în continuă creștere în ultimii șapte ani, dar boala rămâne subdiagnosticată, în lipsa unui astfel de program.

 

Rozalia Lepadatu

Oboseala continuă, irascibilitatea și depresia ar putea fi cauzate de existența unor afecțiuni tiroidiene nediagnosticate, dar care ar trebui tratate de urgență. Medicii endocrinologi spun că bolile tiroidiene pot fi ținute sub control, cu condiția să fie depistate în stadiu incipient. De aceea, specialiștii insistă că atât femeile, cât şi bărbaţii peste 35 de ani este bine să-şi testeze, anual, nivelul de TSH din sânge, pentru că de multe ori, pacienții confundă simptomele bolilor tiroidiene cu efectele unui stil de viață neadecvat.

Tocmai de aceea, atât medicii cât și pacienții consideră că este necesară implementarea unui program național pentru depistarea afecțiunilor tiroidiene, avertizând că numărul românilor care suferă de astfel de afecțiuni dar sunt nediagnosticați se află pe un trend ascendent și numai printr-o serie de masuri concrete, atât în scop preventiv cât și pentru depistarea precoce, pot fi tratați.

Rozalina Lăpădatu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune spune că, din 2010 până în 2016, numărul de cazuri noi de pacienți cu boli tiroidiene a crescut de la 35.439 la 83.413, menționând că, în lipsa unui program național, nu esixta însă o evidență oficială exactă a acestor cazuri.

 

Rozalia Lepădatu  a mai explicat că un program naţional de screening ar putea, pe de o parte, să ajute pacienții, în special femei, să conştientizeze că simptomele precum modificările greutăţii, stările de anxietate sau depresie ori insomnia ar putea fi eliminate cu ajutorul tratamentului corect.

„În întreaga lume, programele naţionale de screening sunt deja un lucru cât se poate de normal. În România însă, acestea nici măcar nu sunt pe agenda zilei. În plus, medicii specialişti atenţionează că în România sunt mulţi pacienţi nediagnosticaţi. De aceea, insistăm ca autorităţile să demonstreze că le pasă cu adevărat de pacienţi, oferindu-le dreptul la sănătate, care este elementar”, a mai adăugat Lăpădatu, menționând că o evidență exactă a numărului de pacienți cu afecțiuni tiroidiene ar putea duce la luarea măsurilor adecvate în sprijinul acestora.

Până când un astfel de program va fi pus în practică, reprezentanții Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune atrag atenția că fluctuaţiile în greutate, iritabilitatea, anxietatea şi oboseala cronică sunt semne care trebuie să îi determine pe cei care resimt astfel de simptome să se adreseze medicului pentru un control amănunţit, pentru că este posibil să fie vorba de manifestări specifice unor afecțiuni tiroidiene. În plus, este recomandat ca, după vârsta de 35 de ani, să se facă o determinare a nivelului de TSH din sânge, această analiză fiind esenţială în detectarea problemelor la acest nivel.

 

Conform datelor deținute de asociație, 86% din pacienții cu hipotiroidie din România sunt femei, iar anul trecut, numărul de cazuri noi depistate în mediul urban a fost de două ori mai mare decât cel din zonele rurale.

„Atât secreţia scăzută de hormoni tiroidieni – hipotiroidia, cât şi cea ridicată – hipertiroidia, afectează în primul rând metabolismul pacientului. De aceea, afecţiunile tiroidiene cauzează cel mai des boli ale sistemului cardiovascular precum hipertensiune arterială și ateroscleroză şi duc la mărirea riscului de accident cardiovascular. De asemenea, şi tulburările psihice bipolare sunt asociate cu bolile endocrinologice”, mai precizează Rozalia Lepădatu.

Tiroida este o glandă în formă de fluture, situată la baza gâtului, în faţa traheei şi este esenţială în buna funcţionare a organismului, întrucât hormonii tiroidieni influenţează consumul de energie, temperatura corpului şi ritmul bătăilor inimii.

Specialiștii spun că această glandă este predispusă la o serie de disfuncții, unele dintre acestea fiind des întâlnite, la mulți pacienți. Pe lângă hipertidoidie și hipotiroidie, alte probleme care mai pot apărea la nivelul tiroidei sunt tiroidita -o inflamație a glandei, nodulii tiroidieni solitari, cancerul tiroidian și gușa tiroidiană care apare ca urmare a extinderii excesive a tiroidei.

 


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*