Pacientii cronici, nemultumiti ca au fost eliminati din comisiile de elaborare a protocoalelor terapeutice

14 noiembrie 2016 | 0 comentarii |

Acestia contesta ordinul ministerial care reglementeaza componenta, organizarea si activitatea comisiilor respective, sustinand ca vine in contradictie cu Legea Sanatatii.

 

Cezar Irimia

Cezar Irimia

Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania, aduce o serie de critici noului ordin al ministrului Sanatatii care reglementeaza activitatea comisiilor de specialitate ce intocmesc prorocoalele terapeutice pentru diferite patologii. Acesta se declara nemultumit in special de faptul ca pacientii au fost eliminati din componenta acestor comisii, in care aveau rol de observatori. Actuala forma a ordinului ministerial nu le mai ofera pacientilor posibilitatea sa fie cooptati in aceste comisii, iar Cezar Irimia sustine ca documentul contravine prevederilor Legii privind reforma in domeniul Sanatatii. Acesta considera ca si specialistii vor fi descurajati sa faca parte din aceste comisii, din cauza criteriilor de incompatibilitate. „Acest ordin indeparteaza specialistii de a face parte din comisii deoarece acele sublinieri de incompatibilitate si conflict de interese i-au determinat sa isi dea din nou demisia din aceste comisii. Acest lucru ar trebui facut cum se intampla la nivel european, adica ori societatile de profil sa raspunda de aceste protocoale cu avizul Colegiului Medicilor, al Ministerului Sanatatii si al Casei Nationale ori acest ordin sa fie discutat din nou cu specialistii pentru a fi modificat si pentru a nu-i mai elimina din start”, a declarat Cezar Irimia.

 

comisie medicalaMinisterul Sanatatii sustine insa ca ordinul anterior care reglementa componenta, activitatea si organizarea acestor comisii prezenta nenumarate lacune, fapt pentru care s-a considerat ca este nevoie de un nou ordin. Acesta ar avea rolul de a corecta deficientele vechiului document si va propune o viziune noua in ceea ce priveste aceste comisii. In nota de fundamentare se arata ca vechiul ordin nu continea criterii clare de selectie a membrilor comisiilor, iar precizarile referitoare la asumarea responsabilitatii in situatia identificarii unui conflict de interese erau neclare. Aceste aspecte, precum si „absenta unui partener de dialog in interiorul Ministerului Sanatatii sau a unor stimulente pentru o activitate prestata au condus la aparitia unor majore disfunctionalitati in constituirea si misiunea comisiilor de specialitate” se mai arata in document.

 

ministerul sanatatii sediuNoul ordin prevede existenta unui perioade intermediare, limitate in timp, de organizare a comisiilor de specialitate, doar prin numirea membrilor de catre ministrul Sanatatii, si deschiderea posibilitatilor de integrare in activitatea unui for decizional de inalta specializare prin participarea personalitatilor din mediul academic, de cercetare, medical sau universitar.

Selectia membrilor comisiilor de specialitate se va face, conform ordinului, in baza unor criterii clare de competenta, profesionalism si integritate, stabilindu-se si reguli clare de subordonare, comunicare si finantare a activitatilor comisiilor de specialitate, dar si pentru gestionarea mai buna a responsabilitatilor in fata riscului unui conflict de interese.

 


Adaugati un comentariu


 

*