Pacientii cu afectiuni hepatice au amanat protestul

Programat initial pentru astazi, acesta va avea loc in prima jumatate a lunii viitoare, daca pana la acel moment nu va fi posibil accesul pacientilor la tratamentele interferon free.

 

mars pacienti 2_nAutoritatile nu s-au tinut de cuvant si nu au  pus la dispozitia pacientilor cu afectiuni hepatice tratamentul cu interferon free incepand din luna mai, asa cum promisesera. Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), dr. Vasile Ciurchea, a dat insa asigurari ca luna viitoare aceasta promisiune va deveni realitate.

In urma acestei noi promisiuni, pacientii cu afectiuni hepatice din Romania s-au aratat dispusi sa mai astepte o luna pana cand vor putea avea in sfarsit acces la tratamente de ultima generatie si au amanat actiunea de protest programata pentru astazi. Anuntul a fost facut de Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania, care precizeaza intr-un comunicat ca a luat aceasta decizie in urma intalnirii pe care reprezentantii asociatiei au avut-o zilele trecute cu ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, cel care ii acuza nu de mult pe pacienti ca ei sunt cei care obstructioneaza implementarea acestor tratemente noi, prin actiunile de protest la care recurg.

La finele lunii februarie, reprezentantii aceliasi organizatii adresau o scrisoare deschisa tuturor autoritatilor responsabile din domeniu, prin care isi exprimau nemultumirea ca printre primele 23 de noi molecule incluse pe lista de compensate nu se regasesc si tratamentele pentru hepatita C.

 

medicamenteIntre timp, lucrurile s-au mai schimbat in bine, autoritatile anuntand ca au fost introduse pe lista de compensate si tratamente pentru aceasta afectiune, fiind vorba chiar de tratamente revolutionare de ultima ora, bazate pe medicamente fara interferon, care au o rata de vindecare de peste 90 la suta. CNAS anunta, la finele saptamanii trecute, ca va incepe cat de curand negocierile cu producatorii medicamentelor respective si ca pana la finele acestei luni, sau cel tarziu, pana la jumatatea lunii viitoare, tratamentele interferon free vor deveni disponibile si pentru pacientii din Romania. Acest fapt le-a fost comunicat si reprezentantilor Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania, cu ocazia intalnirii pe care au avut-o cu ministrul Banicioiu, iar in acest context, pacientii au anuntat ca vor amana mitingul de protest care ar fi trebuit sa aibla loc in cursul zilei de azi, pentru a da ragazul necesar autoritatilor sa incheie negocierile, astfel incat noile tratamente sa devina disponibile cat mai curand si pentru cat mai multi pacienti.

 

Marinela Debu

Marinela Debu

Marinela Debu, presedintele asociatiei, precizeaza, insa, ca nu s-a renuntat definitiv la ideea protestului, acesta fiind doar reprogramat pentru jumatatea lunii viitoare, in cazul in care autoritatile nu se vor tine de promisiune in ceea ce ii priveste pe pacientii cu afectiuni hepatice. „Speram ca acest protest sa nu mai fie necesar si, in prima parte a lunii iunie, sa fie finalizate toate detaliile de ordin legislativ sau care tin de negocierile cost-volum/eficienta astfel incat, de la sfarsitul lunii iunie cel mai tarziu, sa vedem cum primii pacienti incep sa fie salvati datorita faptului ca inovatia a devenit accesibila si pacientilor cu hepatita C din Romania. Dorim sa dam timp autoritatilor sa incheie negocierile in vederea acordarii tratamentului salvator unui numar cat mai mare de pacienti cu hepatita cronica C si sa nu fim acuzati de obstructionarea acestora, aşa cum a sugerat domnul ministru si in cadrul intalnirii de la Ministerul Sanatatii” a declarat Marinela Debu, citata in comunicatul de presa al asociatiei.

Totodata, reprezentantii pacientilor cu afectiuni hepatice cer autoritatilor sa ia in calcul sustinerea integrala a tuturor analizelor necesare unui pacient cu hepatita cronica B sau C, daca medicul le recomanda, indiferent daca se afla sau nu in tratament, macar o data pe an. „Sunt multi pacienti care nu vin la monitorizarile recomandate de medici pentru ca nu au bani. Sa nu uitam ca pe langa costurile analizelor nespecifice, exista pacienti care parcurg distante considerabile pentru a ajunge la medicul curant” se mai arata in comunicat.

 


Adaugati un comentariu


 

*