Pacientii cu aritmii cer tratament compensat suta la suta pentru fibrilatia atriala

21 noiembrie 2014 | 0 comentarii |

Aceasta afectiune este considerata responsabila pentru 22 la suta din numarul total de accidente vasculare, riscul de mortalitate in acest caz fiind dublu fata de accidentele vasculare produse din alte cauze.

 

avcPacientii cu aritmii au tras zilele acestea un nou semnal de alarma in ceea ce priveste fibrilatia atriala, care reprezinta cea mai frecventa tulburare de ritm cardiac si a doua cauza de accident vascular, dupa hipertensiunea arteriala. Semnalul de alarma a fost tras prin vocea medicului Anca Dan, in calitate de vicepresedinte al Asociatiei Pacientilor cu Aritmii. In cadrul unui workshop la care a participat zilele acestea, dr. Anca Dan a sustinut ca  22 la suta din accidentele vasculare sunt cauzate de fibrilatia atriala iar mortalitatea este dubla fata de cea in cazul accidentelor vasculare care au alta cauza. Aceasta a mai precizat ca, desi tratamentul de prevenire a accidentului cerebral vascular este cunoscut, acesta nu este administrat in mod optim si eficient. In aceste conditii reprezentanii asociatiei fac un apel catre autoritati sa includa aceasta afectiune pe lista bolilor care beneficiaza de tratament compensat in proportie de suta la suta. „In Romania se estimeaza ca sunt peste 200.000 de pacienti cu fibrilatie atriala, motiv pentru care Asociatia Pacientilor cu Aritmii propune includerea acestei afectiuni in grupul bolilor cronice care beneficiaza de tratament compensat suta la suta, in baza protocoalelor terapeutice avizate de Ministerul Sanatatii”, a declarat in acest sens medicul Anca Dan.

 

Vasile Barbu

Vasile Barbu

La inceputul acestei luni, si Asociatia Nationala pentru Protectia Drepturilor Pacientilor a decis sa faca un demers oficial pe langa autoritati in ceea ce priveste abordarea acestei afectiuni, ca urmare a rezultatelor ingrijoratoare ale campaniei „Parcurile Inimilor Fericite”. Cu aceasta ocazie, sapte la suta dintre persoanele care si-au testat gratuit sanatatea inimii au fost depistate cu fibrilatie atriala, iar aproape 60 la suta prezentau risc de a dezvolta afectiuni cardiace. In aceste conditii asociatia a solicitat autoritatilor ca fibrilatia atriala sa fie inclusa pe lista prioritatilor in cadrul strategiei nationale de sanatate. „Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor solicita includerea fibrilatiei atriale drept o prioritate in cadrul strategiei nationale de sanatate si, prin urmare, imbunatatirea conditiilor de informare a pacientilor, de diagnosticare si de acces la tratament eficient conform standardelor internationale. Astfel, fibrilatia atriala va fi inclusa in grupul bolilor cronice care beneficiaza de tratament compensat 100 la suta, in baza protocoalelor terapeutice, avizate de Ministerul Sanatatii. Obiectivul final il reprezinta preventia accidentului vascular cerebral determinat de fibrilatia atriala”, a precizat presedintele asociatiei, Vasile Barbu.

 

electrocardiogramaLa nivel european, se apreciaza ca aproximativ 6 milioane de persoane sufera de aceasta afectiune, iar anual aproape 3 milioane de oameni din intreaga lume sunt afectati de accident vascular cerebral cauzat de fibrilatia atriala. Cercetarile arata ca fibrilatia atriala se asociaza cu un risc de cinci ori mai mare de a dezvolta un accident vascular cerebral. Totodata, accidentele vasculare cerebrale la pacientii cu fibrilatie atriala cresc cu 70 la suta riscul de mortalitate, prelungesc cu 20 la suta spitalizarea si reduc cu 40 la suta rata de recuperare. Accidentul vascular cerebral reprezinta a treia cauza de mortalitate din Romania dupa bolile cardiovasculare si cancer, Romania fiind printre tarile cu cea mai mare incidenta a accidentelor vasculare cerebrale. Anual, 65.000 de romani sufera un accident vascular cerebral, o afectiune cu consecinte grave atat la nivel personal, cat si la nivel economic si social.

Fibrilatia atriala este o aritmie frecventa ce apare in special la persoane in varsta. In mod normal, bataile inimii sunt ritmice, dar in fibrilatia atriala, semnale electrice anormale determina camerele superioare ale inimii sa tremure sau sa fibrileze. O inima aflata in fibrilatie nu poate pompa tot atat de mult sange ca una normala.


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*