Pacientii cu hepatita C isi revendica dreptul la sanatate

26 februarie 2015 | 0 comentarii |

Intr-o scrisoare deschisa adresata autoritatilor, acestia se declara ingrijorati de faptul ca noua lista de medicamente compensate nu cuprinde niciun tratament nou ce le este destinat.

 

Marinela Debu

Marinela Debu

Prin intermediul celei mai importante asociatii care ii reprezinta, pacientii care sufera de hepatita C isi exprima nemultumirea si ingrijorarea cu privire la faptul ca printre cele 23 de noi molecule incluse pe lista de compensate, si care asteapta inca aprobarea comisiilor de specialitate ale Ministerului Sanatatii, nu se gasesc si tratamente noi pentru aceasta boala. Astfel, Marinela Debu, presedintele Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania, a semnat o scrisoare deschisa adresata presedintelui Klaus Iohannis, Ministerului Sanatatii, Ministerului de Finante, Ministerului Muncii, Parlamentului Romaniei, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale si reprezentanrilor Romaniei in Parlamentul European, in care solicita mai multa atentie din partea autoritatilor asupra acestei categorii de pacienti, in conditiile in care niciunul din noile tratamente incluse pe lista de compensate nu le este adresat.

 

risc de hepatita In scrisoarea deschisa, presedintele asociatiei care ii reprezinta pe pacientii cu afectiuni hepatice reaminteste faptul ca Romania are cea mai mare prevalenta din UE a virusului hepatitei C, iar numarul celor diagnosticati cu aceasta afectiune este in crestere. „Pacientii cu hepatita cronica C au nevoie de sprijinul dumneavoastra. Avem nevoie de suportul fiecaruia pentru a opri drama noastra. Suntem multi, dar mult prea adesea tratati cu promisiuni si amanari nejustificate. Noi ne-am saturat sa auzim mereu ca nu sunt bani, ca bugetul nu isi permite, ca vom avea acces in curand la tratament. Prin numeroasele amanari ale actualizarii listei de medicamente compensate, multi oameni pierd sansa de a beneficia de tratament adecvat, asemanator altor state din UE”, se mentioneaza in scrisoarea deschisa adresata autoritatilor.

 

bolnav-hepatitaIn document se mai arata ca studiile cele mai recente au relevat faptul ca noile terapii s-au dovedit mult mai eficiente in tratarea acestei afectiunui, generand in final economii la bugetele Sanatatii, intrucat perioada in care pacientii se vindeca este mai scurta si, automat, costurile ingrijirii lor se reduc.

In opinia semnatarei scrisorii, neasigurarea accesului pacientilor romani la aceste tratamente reprezinta o incalcare a dreptului la sanatate, drept fundamental prevazut in Conventia Europeana a Drepturilor Omului, printre semnatarii careia se afla si Romania. „Printre drepturile noastre, asa cum sunt ele prevazute in Conventia Europeana a Drepturilor Omului, semnata si de Romania, se afla si dreptul la sanatate. Nu ne luati acest drept!  Hepatita C este una dintre putinele boli cronice vindecabile, iar cercetarile in domeniu ne ofera sansa unei terapii de scurta durata cu putine efecte adverse si sansa unei vieti normale. Este nevoie ca politicul sa inteleaga ca orice zi pierduta nu inseamna bani economisiti, ci vieti ce puteau fi salvate si cheltuieli mai mari pe termen lung, pentru sistemul de sanatate, prin tratamentul complicatiilor”, se mai arata in documentul trimis pe adresa autoritatilor.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*