Pacientii cu hepatita C vor sa ceara in instanta accesul la tratament interferon free

1 septembrie 2015 | 0 comentarii |

Satui sa tot fie dusi cu vorba de mai multe luni si nemultumiti ca autoritatile ii ignora, mai multi dintre ei isi pregatesc deja dosarele pentru a actiona in judecata Ministerul Sanatatii.

 

tribunalIeri a expirat un nou termen pe care Vasile Ciurchea, presedintele CNAS, il comunica la sfarsitul lunii iulie, atunci cand a fost chestionat cu privire la introducerea tratamentului interferon free pentru pacientii care sufera de hepatita C. Dupa ce le mai facuse acestora cateva promisiuni neonorate, presedintele CNAS dadea asigurari la acel moment ca pana la finele lunii august, tratamentul revolutionar va fi disponibil pentru toti pacientii din Romania.

Suntem, deja in 1 septembrie, iar situatia nu este cu nimic schimabata fata de cea din primavara, atunci cand autoritatile din Sanatate au inceput sa se bata cu pumnul in piept, promitandu-le pacientilor ca vor avea in cateva zile acces la cel mai mai nou si cel mai revoultionar tratament pentru hepatita C, cu sanse de vindecare de peste 90 la suta.

Deocamdata, pacientii s-au ales doar cu promisiunile, promisiuni care au fost reinnoite si zilele trecute de ministrul Nicolae Banicioiu, care le-a transmis ca in aceasta toamna vor avea cu siguranta acces la tratamentul interferon free. Rabdarea pacientilor a ajuns insa la limite, mai ales ca nimeni nu le comunica o data exacta, iar la solicitarile lor de a fi primiti in audienta la sefii din Ministerul Sanatatii si CNAS nu primesc niciun raspuns.

 

Marinela Debu

Marinela Debu

Astfel, dupa ce s-au convins ca protestul de strada pe care l-au organizat in cursul lunii iunie nu a avut niciun efect, pacientii se gandesc serios sa isi ceara in instanta dreptul la acest tratament inovativ. Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania a facut, zilele acestea, un nou apel catre reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si ai Ministerului Sanatatii si le-a cerut sa nu isi uite promisiunile facute, sa definitiveze procedurile de acordare a terapiei antivirale cu noile molecule, pacientilor cu hepatita cronica C. Bolnavii de hepatita sunt revoltati ca la solicitarile de primire in audienta la Ministerul Sanatatii si CNAS, pe care le-au depus in urma cu mai bine de o saptamana, nu au primit niciun raspuns. Marinela Debu, presedintele asociatiei, spune ca „de la inceputul anului asistam la declaratii si promisiuni neonorate, la termene care nu s-au respectat si la scuze care nu ajuta cu nimic pacientii cu hepatita C aflati la capatul disperarii. Am ascultat cu atentie declaratiile din ultimele zile. Apreciem ca se doreste rezolvarea problemei si se fac eforturi, insa observam ca batem pasul pe loc. Asteptam niste termene clare din partea autoritatilor, termene asumate, astfel incat pacientii sa stie foarte clar care sunt procedurile pe care trebuie sa le urmeze, cui trebuie sa se adreseze si care sunt termenele de evaluare a dosarelor”.

 

Nicolae Baniciou si  Vasile Ciurchea

Nicolae Baniciou si Vasile Ciurchea

Multi dintre pacienti au ajuns insa la capatul rabdarii, iar starea lor de sanatate nu le mai permite sa astepte la nesfarsit ca autoritatile din Sanatate sa se tina de cuvant. Incurajati de succesul pe care alti pacienti l-au avut dupa ce si-au castigat in instanta dreptul de a beneficia de tratamente noi, compensate, unii dintre ei deja isi pregatesc dosarele, cu intentia de a da in judecata Ministerul Sanatati si a-si obtine astfel dreptul la tratamentul cu medicamentele interferon free promise inca in luna mai.

„Am ajuns la capatul rabdarii; La ora actuala protocolul terapeutic nu mai prevede nicio solutie de tratament pentru doua recaderi cu interferon. Cum o sa asigur sustinerea financiara a familiei, cand eu nu mai pot face fata bolii? A creste trei copii singura este o povara destul de mare pentru oricine, nu numai pentru sotia mea”, spune unul dintre bolnavi.

Raspunsul pe care il dau autoritatile este insa acelasi, de luni bune. Atat ministrul Banicioiu cat si presedintele CNAS spun ca tot ceea ce tinea de asigurarea cadrului legislativ si a fondurilor necesare s-a realizat, iar la acest moment nu a mai ramas decat sa se semneze contractul cu producatorii medicamentelor, dupa care imediat, pacientii vor avea acces la noua terapie.

 


Adaugati un comentariu


 

*