Pacientii cu scleroza multipla cer acces la noi terapii

3 octombrie 2017 | 0 comentarii |

Acestia sustin ca in Uniunea Europena sunt disponibile 13 terapii pentru aceasta afectiune, in timp ce in Romania exista doar sapte.

 

Situatia paicentilor cu scleroza multipla a constituit subiectul principal al unei dezbateri la care a participat zilele trecute si ministrul Sanatatii, Florian Bodog. Cu aceasta ocazie, Laurentiu Lazar, directorul Asociatiei de Scleroza Multipla din Romania a atras atentia asupra faptului ca lista de tratament pentru pacientii cu aceasta afectiune nu a ma fost de mult actualizata, acestia avand in prezent acces la doar sapte terapii, in timp ce in Uniunea Europeana sunt disponibile 13 terapii. In context, Laurentiu Lazar si-a exprimat speranta ca la inceputul anului viitor vor mai deveni disponibile pentru pacientii romani cel putin trei noi terapii.

Acesta a vorbit si despre problema intarzierii autorizarii noilor centre de tratament. „Asteptam sa fie autorizate in cat mai multe centre din tara, pentru ca sunt sute de pacienti care fac sute de kilometri la clinicile cuprinse acum in programul national de tratament – 13 in tara in orasele Iasi, Targu Mures, Cluj, Timisoara, Oradea, Bucuresti. Pacientii care sunt in alte judete si care ar putea sa beneficieze acolo de tratament se deplaseaza sute de kilometri avand in vedere ca majoritatea sunt cu un buget social”, a declarat acesta in cadrul dezbaterii.

 

Ramanand la acelasi subiect, Laurentiu Lazar a pus pe tapet si problema legata de transferurile la noile centre, spunand ca dupa desfiintarea comisiilor de autorizare a dosarului de intrare pe tratament, care au functionat la Ministerul Sanatatii pana in iarna, clinicile au avut o oarecare rezerva sa faca un transfer catre alte centre, dintr-o temere administrativa, „pentru ca programul era foarte stufos, foarte centralizat, dar incetul cu incetul vor incerca sa faca aceasta problema mai simpla. Am observat si am obtinut aceasta promisiune ca pacientul se poate transfera mult mai facil in orice centru de tratament autorizat in baza unei cereri simple”, a mai spus reprezentantul asociatiei.

De cealalta parte, ministrul Florian Bodog a precizat ca pretul tratamentului pentru un pacient cu aceasta afectiune este de 32.000 de lei, bani decontati de CNAS. „Programul acesta de tratament pentru scleroza multipla nu este un program derulat de Ministerul Sanatatii, insa ceea ce pot sa va spun este ca anul trecut au fost tratati in jur de 3.000 – 3.500 de pacienti, iar in acest an, din estimarile pe care le avem noi, numarul de pacienti tratati ajunge la 4.000. Se vede ca a crescut accesul pacientilor la aceste tipuri de tratament” a declarat acesta.

 

Pacienti cu scleroza multipla

In privinta centrelor specializate de tratament la care se referise reprezentantul pacientilor cu scleroza multipla, ministrul Sanatatii a mentionat faptul ca isi doreste in primul rand ca orice centru nou infiintat sau orice centru care functioneaza in Romania sa asigure tratamentul pacientilor in siguranta.

„Putem sa discutam flexibilizarea de conditii, dar fara a afecta siguranta pacientului. De la inceputul acestui an am ridicat gradul de acces al pacientilor la tratament prin desfiintarea comisiilor. In mod specific pentru pacientii cu scleroza multipla, am reglementat modul in care acestia pot sa fie transferati de la un centru la altul in asa fel incat sa poata fi tratati in centrele cele mai apropiate de domiciliu, iar urmare a demersurilor pe care specialistii in domeniul de sanatate si asociatiile de pacienti le vor face, vom acredita si alte centre, iar daca este nevoie vom modifica si reglementarea cu privire la acreditarea acestora”, a mai declarat Bodog.

Scleroza multipla este o afectiune care se diagnosticheaza in general intre 20 si 40 de ani, iar pentru majoritatea pacientilor, stabilirea acestui diagnostic reprezinta o adevarata drama. Pacientii au astfel nevoie si de suport psihologic, pe langa tratamentul medical specific, trebuind sa se obisnuiasca cu ideeaa ca vor trai cu aceasta boala tot restul vietii, intrucat inca nu a fost creat un tratament care sa duca la vindecarea completa.


Adaugati un comentariu


 

*