Pacientii de la Socola fac terapie ocupationala in bucataria spitalului

Medicii spun ca au sesizat o ameliorare a starii lor de sanatate de cand li s-a oferit posibilitatea sa ajute personalul de la bucatarie sa prepare mancarea pentru ceilalti pacienti.

 

terapie ocupationalaTerpaia ocupationala este una dintre principalele terapii folosite in recuperarea bolnavului psihic, in tarile dezvoltate fiind folosita cu succes de multi ani. Si in Romania se foloseste aceasta metoda pentru a-i ajuta pe bolnavii internati in spitalele de psihiatrie sa se simta utili si astfel sa beneficieze de mai bune rezultate ale tratamentelor recomandate de medici. Spitalul Sapoca din judetul Buzau foloseste de multi ani aceasta metoda de recuperare a bolnavilor cu afectiuni psihice: unii cos goblenuri sau croseteaza, altii picteaza, iar altii desfasoara activitati in aer liber, in special in livada de pruni a unitatii medicale sau in gradina de flori.

Conducerea si personalul medical de la Institutul de Psihiatrie Socola din Iasi aplica, de asemenea, cu succes, aceasta metoda de a imbina utilul cu placutul in cazul mai multor pacienti internati in unitatea medicala. Acestia au parte, mai nou, de o terapie ocupationala mai putin obisnuita intr-un spital, contribuind activ la prepararea hranei zilnice pentru ceilalti bolnavi.

 

Institutul de Psihiatrie Socola

Institutul de Psihiatrie Socola

Initiativa de a le oferi unora dintre pacienti posibilitatea sa isi petreaca o parte din timp la bucataria spitalului iesean a aparut odata cu decizia conducerii unitatii medicale de a renunta la produsele conservate in favoarea celor proaspete, decizie luata mai mult din ratiuni economice. Medicul Gabriel Oprisanu, managerul institutului, spune ca alocatia zilnica de hrana pentru un pacient internat la Socola este de 7 lei pe zi iar bugetul alocat acestor cheltuieli este cuprins intre 110.000 si 140.000 de lei pe zi, initiativa de a inlocui alimentele conservate cu produsele proaspete venind in primul rand din ratiuni economice. Astfel, o parte din produse precum lactatele, fructele, legumele si mierea provin de la gospodaria anexa a Sectiei Exterioare Sipote, costurile fiind astfel mai mici iar hrana pacientilor fiind mai diversificata si, nu in ultimul rand, mai sanatoasa.

 

pacienti salon socolaAvand la dispozitie fructe si legume proaspete in locul celor conservate, personalul de la bucatarie avea acum ca sarcina si curatarea acestora, operatiune ce necesita mai mult timp si astfel a aparut nevoia unor ajutoare la bucatarie. Multi dintre pacientii cronici s-au oferit sa vina in ajutorul personalului de la bucatarie, astfel ca, pe langa personalul angajat, la prepararea celor trei mese zilnice lucreaza si o parte dintre pacienti.

Acestia sunt supravegheati de un instructor de ergoterapie si ajuta in special la curatarea legumelor, activitate care le face placere si care s-a dovedit benefica pentru starea lor de sanatate. Managerul unitatii medicale spune ca acestia sunt foarte bucurosi ca pot fi de ajutor si ca, de cand lucreaza la bucatarie, s-a constatat chiar o imbunatatire a starii lor de sanatate, aceasta activitate fiind transformata in terapie ocupationala in cadrul spitalului.

 

Dr. Gabriel Oprisanu

Dr. Gabriel Oprisanu

Multumiti sunt si cei aproximativ 500 de pacienti internati aici, care primesc un meniu diferit de la o zi la alta, preparat pe baza preferintelor pe care ei si le-au exprimat. Directorul institutului spune ca s-a inspirat dupa modelul unor spitale similare din Franta, acolo unde meniul pacientilor se realizeaza pentru o perioada de 14 zile. „Masura este binevenita in conditiile in care durata medie de spitalizare a unui bolnav cu afectiuni psihice este intre 12 si 14 zile. Astfel, bolnavii ajung sa primeasca zilnic un meniu diferit”, a declarat in acest sens medicul Gabriel Oprisanu. Conform acestuia, in urma unui sondaj realizat in randul bolnavilor, peste 90 la suta dintre ei au solicitat ca in zilele de miercuri si vineri sa serveasca mancare de post, dorinta ce le-a fost respectata. In afara de miercuri si vineri, in fiecare zi bolnavii au incluse in meniu carne, branza, oua si lapte., iar bolnavii din sectia de paliatie, pe langa meniul imbunatatit, beneficiaza si de un supliment proteic.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*