Pacientii infectati cu HIV, cea mai discriminata categorie sociala din Romania

18 noiembrie 2015 | 0 comentarii |

Din acest motiv, tot mai multi dintre ei evita sa isi declare boala, precizand ca nu se simt in siguranta si temandu-se de reactiile negative ale celor din jur.

 

dezbatereIn contextul activitatilor care au avut loc cu ocazia Zilei Internationale a Tolerantei, Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA a organizat o dezbatere avand ca scop principal lansarea unui nou semnal de alarma cu privire la discriminarea cu care se confrunta aceasta categorie de pacienti si urmarile nefaste pe care le poate avea pentru intreaga societate aceasta atitudine. In cadrul discutiilor a fost readus in atentie un studiu publicat in seprembrie de  Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminarii, studiu din care reiese ca pacientii cu HIV/SIDA constituie cea mai discriminata categorie din Romania, avand cele mai mici sanse de integrare pe piata muncii. In opinia a 64 la suta dintre romani, acesti pacienti constituie cea mai discriminata categorie sociala, urmata de dependentii de droguri, persoanele cu dizabilitati psihice si apoi cele cu dizabilitati fizice.

Situatia pacientilor cu aceasta afectiune este cu atat mai dramatica, daca tinem cont de faptul ca 41,7 la suta dintre cazurile noi diagnosticate sunt tineri intre 25 si 34 de ani, care au nevoie de un loc de munca pentru a se putea intretine.

 

sidaIn cadrul aceleiasi dezbateri au fost prezentate si rezultatele unei cercetari realizate de conf. univ. dr. Florin Lazar de la Facultatea de Sociologie a Universitatii Bucuresti, in perioada noiembrie 2014 – martie 2015. Concluziile acestui studiu arata ca 63,7  la suta dintre cei diagnosticaţi cu HIV/SIDA nu se simt in siguranta daca marturisesc faptul ca sunt infectati, incercand sa tina secretul cu orice pret. In acelasi timp 48,1 la suta se simt afectati de atitudinea celor din jur fata de persoanele seropozitive, 29,2 la suta au primit insulte si injurii, iar unei ponderi de 24,2 la suta le-au fost refuzate servicii medicale.

Avand in vedere aceste reactii, este de inteles atitudinea pacientilor care evita sa isi recunoasca boala atunci cand merg la un interviu pentru obtinerea unui loc de munca sau cand au nevoie de anumite servicii medicale. In aceste conditii apare si riscul transmiterii infectiei catre alte persoane, daca e sa ne gandim doar la o situatie in care un pacient cu HIV/SIDA este tratat intr-un cabinet stomatologic fara ca medicul sa aiba cunostinta despre afectiunea de care sufera acesta si fara a lua masurile de precautie necesare. Este un exemplu ales la intamplare, iar astfel de situatii ar putea aparea oriunde si oricand.

 

Iulian Petre

Iulian Petre

Reprezentantii UNOPA au mai atras atentia si asupra faptului ca 72 la suta dintre pacientii infectati care au raspuns intrebarilor din chestionar au declarat ca nu isi cunosc  valoarea ultimei determinari a incarcaturii virale si 40,9 la suta nu isi cunosc numarul de CD4, in situatia in care  incarcatura virala si numarul de CD4 reprezinta indicatori care ofera informatii esentiale despre evolutia bolii.

In finalul dezbaterii, Iulian Petre, directorul executiv al UNOPA, a declarat ca „prin intermediul activitatii noastre, facem eforturi pentru a scoate in evidenta necesitatea ca noi toti sa fim solidari cu cei infectaţi cu HIV/SIDA. Actiunile noastre, ale tuturor, pot imbunatati sau, din contra, agrava starea emotionala a unui pacient si sansele sale de a duce o viata normala. Dorim sa extindem aria de sensibilitate a fiecarui om, incurajand la deschidere fata de persoanele ce traiesc cu HIV/SIDA atunci cand au ocazia sa le intalneasca sau sa vorbeasca despre ele”.


Categorii: Actual, Dezbateri, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*