Pacienții reclamă o nouă criză de citostatice

Medicamentul Cisplatin a disparut de pe piață de mai bine de o lună, iar cele câteva mii de fiole promise de ministrul Sănătății pentru perioada următoare nu sunt suficiente, acoperind doar un sfert din necesarul lunar.

 

Cezar Irimia

Zilele acestea Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), a tras un nou semnal de alarmă referitor la dispariția de pe piață a unui alt medicament folosit în chimioterapie, cateva mii de pacienți oncologici fiind astfel în imposibilitatea de a-și continua tratamentul întrucât nici măcar nu iși mai pot procura din țară pe propria cheltuială respectivul citostatic.

Este vorba de medicamentul Cisplatin, despre care Cezar Irimia spune că, de mai bine de o lună, a ajuns de negăsit pe piața românească, iar pacienții au fost puși în situația de a se descurca fiecare cum poate. Conform președintelui FABC, la această oră, pacienții care fac chimioterapie cu acest medicament de care ar trebui să beneficieze gratuit, sunt pe cont propriu, iar cei care dispun de mijloace materiale și-l procură de pe piețele externe, în timp ce pacienții care nu au posibilități, sunt puși în situația de a-și întrerupe tratamentul, sperând că autoritățile vor rezolva problema mai rapid decât le avansează boala.

Cezar Irimia a mai explicat că Cisplatinul este indispensabil în mai multe scheme terapeutice, și nu poate fi înlocuit cu ale medicament. Citostaticul este folosit în combinație cu alte medicamente, și chiar în situația în care s-ar găsi un înlocuitor, acesta ar presupune o coplată din partea pcienților, iar mulți dintre aceștia nu și-ar permite astfel de cheltuieli.

 

Președintele FABC spune că nu este vorba de un medicament scump, dar dispariția sa de pe piață se datorează politicii de preturi practicată în ultima vreme de Ministerul Sănătății, politică ce a dus la dispariția mai multor medicamente și apariția unor crize așa cum este și cea a imunoglobulinelor. „Cisplatinul a dispărut de pe piața românească din cauza politicii dezastruoase a prețului medicamentelor la nivel de minister al Sănătății. Noi am atras atenția și am notificat dispariția acestui medicament și nu numai. Dar, în continuare, primim doar promisiuni, iar promisiunile nu țin loc de medicament în schemele de tratament”, a declarat Cezar Irimia.

De cealaltă parte, ministrul Sorina Pintea a precizat că are cunostință despre lipsa acestui medicament, care se datorează faptului că deținătorul autorizației de punere pe piață a vândut-o unei alte companii, care așteapta acum să prmească avizul Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

 

Sorina Pintea

Sorina Pintea a dat asigurări că în următoarele două săptămâni vor fi aduse în țară 3.000 de fiole de Cisplatin, însă aestea sunt insuficiente pentru a satisface necesarul de pe piață, care este de 12.000 de fiole lunar. Ministrul a mai precizat că discontinuități în aprovizionarea cu acest medicament sunt de aproximativ cinci ani iar acestea se datorează și unor probleme de natură tehnică, pe care autoritățile nu le pot controla.

La acest moment, încă nu se pune problema declanșării mecanismului european de protecție civilă, așa cum s-a întâmplat în cazul crizei de imunoglobuline, ministrul precizând că aceste este ultimul demers la care se poate apela.

„Încercăm să rezolvăm problemele din toate punctele de vedere tehnice. Apelarea mecanismului este ultimul lucru la care ne gândim, pentru că trebuie să fim în stare să rezolvăm. Și sunt convinsă că vom găsi soluții cât mai curând posibil, pentru că  eu cred că pentru un bolnav de cancer orice termen este prea lung. Trei mii de fiole vor intra în țară, necesarul lunar este de 12 mii de fiole. Deci facem eforturi în continuare”, a mai precizat Sorina Pintea.

 


Adaugati un comentariu


 

*