Pacienții transplantați pulmonar la „Sfânta Maria” se recuperează bine

8 mai 2018 | 0 comentarii |

Pacientul operat acum trei săptămâni va fi transferat pentru continuarea recuperării la Spitalul Colentina, iar cel de-al doilea, va fi transfetar într-o rezervă a spitalului.

 

Pacientul E.A., în vârstă de 47 de ani, care a beneficiat de cel de-al doilea transplant pulmonar din România, la Spitalul Clinic „Sfânta Maria”, a respirat singur la 24 de ore de la transplant, iar starea sa este bună, la aproape o săptămână de la intervenţie.

Bine se simte și primul pacient, A. M., în vârstă de 36 de ani, care a beneficiat de transplant pulmonar la același spital, la aproape trei săptămâni de la operaţie, anunță Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), printr-un comunicat.

Conform protocolului, pacientul E.A. se află în continuare internat în Secţia Anestezie şi Terapie Intensivă, iar echipa medicală va decide transferul său într-o rezervă dedicată pacienţilor transplantaţi în cursul săptămânii viitoare”, transmite conducerea unității medicale, care menționează că acesta face şi exerciţii pentru a-şi îmbunătăţi capacitatea respiratorie.

 

Şi primul pacient care a beneficiat de transplant pulmonar la Spitalul „Sfânta Maria” se simte bine, la aproape trei săptămâni de la operaţie.

În acest moment, pacientul, în vârstă de 36 de ani, se află internat într-o rezervă, iar evoluţia post-transplant este favorabilă. Mai mult decât atât, pacientul A.M. face plimbări zilnice în curtea spitalului. El urmează să fie transferat, săptămâna viitoare, în Secţia de Pneumologie de la Spitalul Clinic Colentina, pentru reabilitare medicală, după care va putea fi externat”, susţine conducerea unității medicale.

Protocolul de tratament este similar celui de la Clinica MHH din Hanovra, unde lucrează profesorul Igor Tudorache, chirurgul român care a coordonat cele două transplanturi din România și unde pacienţii sunt reabilitaţi postoperator în centrul medical din Bad Fallingbostel, la aproximativ 70 de kilometri distanţă, explică echipa operatorie.

Ambii pacienţi sunt monitorizaţi permanent de echipa medicală de la „Sfânta Maria”.

 

Radu Ganescu, Gheorghe Tache, Cezar Irimia

Asociația Transplantaților din România (ATR) salută rezultatele obținute la spitalul „Sfânta Maria” și își exprimă speranța că activitatea de trasnplant se va revigora, în România. La întîlnirea pe care președintele ATR, Gheorghe Tache a avut-o cu ministrul Sănătății, Sorina Pintea, reprezentantul transplantaților a primit asigurari „că va fi revigorată activitatea de transplant, atât din punct de vedere legislativ, cât și organizatoric, cu accent pe creșterea accesului pacienților la transplant și pe asigurarea monitorizării posttransplant pentru toate tipurile de transplant”, transmite ATR.

Președintele ATR a fost informat că este în curs de elaborare un nou draft la Legea transplantului uman, reorganizarea Agenției Naționale de Transplant și modificarea procedurilor privind accesul la monitorizarea în străinatate pentru pacienții care au beneficiat de transplant pulmonar în afara țării, iar în această perioadă se fac demersuri și propuneri de îmbunatățire rapidă a cadrului legislativ în vederea asigurării medicației necesare stării posttransplant, atât de imunosupresie cât și alte tipuri de medicamente recomandate în schema terapeutică de catre medicii specialiști din centrele de transplant.

Cuprinderea în Normele Metodologice la Contractul Cadru pentru 2018 – 2019, a tratamentului interferon free, pentru pacienții în stare post transplant, indiferent de tipul transplatului și de gradul de fibroză” este o altă promisiune a ministrului Sănătății, iar alte probleme cu care se confruntă pacienții urmează să fie analizate în întâlnirile viitoare pe care reprezentanții acestora le vor avea cu conducerea ministerului de resort.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*