Paduchii si raia bantuie si anul acesta in scolile buzoiene

2 octombrie 2013 | 0 comentarii |

Peste 800 de copii au inceput cursurile cu boli contagioase, in urma triajului epidemiologic inregistrandu-se, chiar, o crestere a numarului de cazuri de pediculoza fata de anul trecut.

 

cabinet medical scolarAu avut la dispozitie o vara intreaga sa se spele si sa se ingrijeasca, dar sute de copii din judetul Buzau au inceput scoala, ca si in anii trecuti, cu raie, paduchi si alte boli contagioase, asa ca dupa triajul epidemiologic au fost trimisi acasa sa se trateze inainte de a putea reveni in colectivitate.

Potrivit datelor furnizate de Directia de Sanatate Publica (DSP), la inceputul acestui an scolar au fost examinati 64.957 copii si tineri din scoli, gradinite si crese (92% dintre cei inscrisi in unitatile de invatamant), iar in urma controlului medical s-au depistat 832 de bolnavi cu boli contagioase (1, 28%).

Purtatorul de cuvant al DSP, Mihaela Voineagu, spune insa ca „incidenta bolilor transmisibile, de 1,28%, inregistrata la inceputul acestui an scolar, este asemanatoare cu cea de dupa vacanta de vara a anului scolar 2012-2013 (1,32%), cu mici diferente in plus sau in minus la anumite boli”.

Au fost depistate astfel, 499 de cazuri de angina – rosu in gat (0,75 %), 0,2% din anginele depistate fiind cu streptococ Bhemolitic, in scadere insa fata de toamna anului 2012. De asemenea, 263 cazuri de pediculoza – paduchi (0,4%) au fost depistate la controlul epidemiologic, fata de 0,38% inregistrate anul anterior. Totodata au fost identificate 24 de cazuri de micoza (0,03%), cu 50% mai putine decat cele inregistrate dupa vacanta de vara a anului anterior si  13 cazuri de scabie (0,02%), numar comparabil cu cel de dupa vacanta de vara a anului trecut.

In „Topul” bolilor contagioase inregistrate de medicii buzoieni sunt anginele (rosu in gat), la care se pastreaza trendul anului anterior, de scadere a numarului de angine cu streptococ B hemolitic. Urmeaza pediculoza, alte boli contagioase, micozele si scabia.

Medicii infectionisti sustin nu s-au inregistrat cazuri de hepatita tip A, rujeola, rubeola, BDA, parotidita sau scarlatina.

Copiii bolnavi au fost izolati la domiciliu si tratati, intrarea in colectivitate fiind conditionata de vindecare, iar tratamentul pentru bolile parazitare a fost asigurat, gratuit, de DSP Buzau.

 


Adaugati un comentariu


 

*